Jump to content
Annons

Jag hatar ljud!


mrpimmy

Recommended Posts

Ok

Jag har det senaste året byggt in min dator i ett specialbyggt hus/skåp som jag har ställt ute på balkongen, borrat hål i väggen där jag leder in sladdarna. Detta för att jag tidigare har hållt på med vattenkylning men aldrig tyckt att det blivit riktigt tyst. I datorhuset så har jag en värmare för att det inte ska bli minusgrader, och så givetvis isolering och luftgenomströmning. Allt detta modulerat så att det ska vara tillräckligt varmt men inte för varm, och för att det ska klara både vinter och sommar. Ett stort projekt som tog bra med tid, men datorn hör jag inte alls.

Jag köpte en skärm med separat transformator, detta av samma anledning, för att jag hatar surret. Transformatorn ligger i ett rum bredvid. Det är klart att det inte är så många som tänker på surret från skärmen och det låter inte så mycket, men ska det vara så ska det, och skönt är det.

Så vart vill jag komma med detta?

Jo, idag var jag på Ikea. Jag tänkte att jag behövde lite lampor. Har aldrig provat lågenergilampor, men någon gång så behöver det ju vara första gången. Detta till en spot som är placerad ganska rakt ovanför mig, där jag sitter och mixar. Och vad händer när jag skruvar i lampan? Jo, lampan låter som min förra skärm, det surrar. Och denna lilla lampa kostar ju betydligt mer än vad normala lampor gör, i och för sig så finns det väl inte så många gamla lampor kvar.

Vill med detta bara höja ett varningens finger för lågenergilampor. Och skulle jag bygga en fristående studio, så skulle jag i fortsättningen inte ens tänka på att använda lågenergilampor. Det verkar som att det sitter en transformator i dem, och detta surrar ju alltid lite.

Tack

Redigerat av mrpimmy
  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag skrev ett nk/svenska-arbete om hur mycket jag hatar miljödrabblet och sa att det kunde komma ivägen för många situationer detta skulle jag haft med 😛

ON T har själv lågenergilampor men jag hör inget surrande, kan i och för sig bero på min tinitus men jaja

Ja, jag må vara lite, eller mycket, i extremfallet. Jag gillar när det är helt tyst. Och det är ju inte så många som har det så tyst där de bor så att de hör att tex skärmen surrar lite.

Ja, det hade kanske varit ett fint argument att ha med i arbetet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Johan Svensson (oregistrerad)

Jag stör mig också på surr från skärmen. Lågenergilampor däremot tycker jag oftast håller käft. Det finns ju olika varianter. Ledlampor har ju naturligtvis en transformator, så de låter såklart. Traditionella lågenergilampor fungerar ju ungefär som ett lysrör och har inga transformatorer. Dessa tycker jag funkar fint, även om de inte är lika ljusstarka som glödlampor, men man slipper bränna sig när man sitter i närheten.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har en lågenergilampa som avger en högfrekvent och mycket irriterande ton.

I studion däremot kommer det inte finnas några såna. Ett antal trådar här på forumet nämner lågenergilampor som en källa till störningar i ljudet vid inspelning. Detta fenomen kan man nog råka ut för också om lågenergilampor finns i ett intilliggande rum, men på samma säkringsgrupp.

Link to comment
Dela på andra sajter

sadomachine (oregistrerad)

Har man problem med surrande Lågenergilampor så är Halogen definitivt ett alternativ...., drar ju mer ström förstås men nu finns det ju även lågenergi-halogenlampor som är lite billigare i drift.

Link to comment
Dela på andra sajter

Lågenergilampor och lysrör (som bygger på samma princip) är ett big NO NO i en studio. Vill du vara eneregirätt och miljövänlig välj led-lampor i stället.. Dom har blivit riktigt bra och prisvärda på senare tid. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Vanliga halogenspottar är inget vidare, de jag köpt pajar ganska snart. Åsså är det bara att köpa nya. Irriterande. Har man elvärme kan man ju lika bra köra med vanliga glödlampor. Tills de blir helt förbjudna. Och då ska man satsa på de med stor E27 gänga. De mindre klotlamporna pajar också irriterande fort. En vanlig 60-wattare kan hålla i flera år...

Redigerat av Guitar Nilsson
Link to comment
Dela på andra sajter

drloop (oregistrerad)

Lågenergilampor är ett elände. Jag störs också av deras ljud. Dessutom tycker jag att dom flimrar lite jämfört med glödlampa, det kan dock vara inbillning men nåt galet är det med deras ljus.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja, det får bli halogen och LED i fortsättningen, men i en LED lampa borde det väl ligga någon typ av transformator, och då lär det väl surra lite det också. Kul att ni känner igen problemet, skönt att jag inte är helt snurrig i huvudet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror att du/ni helt enkelt haft otur med valet av lågenergilampor. Jag kör själv med lågenergilampor i nästan hela min lägenhet (även i mitt dedikerade ljudrum som är väl dämpat och väldigt tyst) och jag har inte haft några som helst problem med ljud eller flimmer från dem. De är helt tysta, även när jag inte har några andra ljud i lägenheten o lägger örat nästan mot lampan. Prova några olika märken, det verkar kunna skilja lite mellan olika tillverkare.

Link to comment
Dela på andra sajter

Nja.. Egentligen behövs ingen annat än än en resistor och skulle jag bygga en LED-lampa skulle jag bygga den passivt. Även en kondensator och en diod skulle jag sätta dit för att slippa 50 Hz flimret!

Ja, det får bli halogen och LED i fortsättningen, men i en LED lampa borde det väl ligga någon typ av transformator, och då lär det väl surra lite det också. Kul att ni känner igen problemet, skönt att jag inte är helt snurrig i huvudet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...