Jump to content
Annons

Hur spelar jag in en akustisk gitarr?


wellstream

Recommended Posts

Annons

Inbyggda mickar funkar kanske live, men inte för inspelning. Jämför inte med proffsen i första taget, de har i regel dyra och anpassad utrustning, mm.

Men sätt en mick vid tolfte bandet, ungefär och jobba med avstånd och vinkel, beroende på vilken mick du har. Sök på akustisk inspelning här på forumet, så får du en massa bra tips :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

Leta reda på det rum du tycker låter bäst och låt en kompis spela medans du går med en mikrofon i rummet med hörlurar på dig och letar efter den plats där det låter bäst. Ställ mikrofonen där och spela in!

Svårare än så behöver det inte vara. Jag har mer och mer gått ifrån "12:e bandet" inspelningen och får ut mycket mer av gitarrens hela frekvensspektra genom att jobba med mikrofonplacering.

Detta kräver dock att rummet låter bra och inte har mycket efterklang om det inte är det du är ute efter dvs.

Om du har möjlighet så spela gärna in i stereo om gitarren ska vara det drivande instrumentet i låten för en fylligare ljudbild.

Redigerat av lavrell
Link to comment
Dela på andra sajter

Alla ljudkällor som allstrar ljud (tutologi-varning på den 😉 ) du kan höra direkt kan man med fördel spela in med mikrofon. Syntar och andra elektriska signalkällor eller digitala virtuella instrument kan spelas in på elektrisk eller digital väg utan en ljuduppfångande mikrofon. Den mikrofon du har i gitarren är troligen en sådan mikrofon som inte fångar upp ljud utan fånga upp vibrationer eller något annat. Dessutom är den inbyggda mikrofonen inte placerad där man normalt lyssnar från. Det är därför omöjligt att den mikrofonen kommer att uppta något som låter nära exakt det som gitarren låter som när man hör den från lagom avstånd.

Gitarrljud eller något annat ljud har väldigt mycket gemensamt. Huvudsakligen skiljer olika ljudkällor sig från varandra i ljudstyrka, och fysisk utbredning, ur inspelningssynpunkt. Du kan jämföra en kyrkorgel som är flera meter stor där den låter. Piporna sitter utspridda över en stor yta och du kan själv räkna ut hur det skulle låta ungefär om man satte en mik väldigt nära pipan längst till höger. Pipan längst till vänster skulle låta väldigt svag!

Gitarren låter både från halsen (strängarna låter även om man tog bort resonanslådan) och från gitarrkroppen. Ljud vandrar dessutom inte rakt utefefter en linje som man kan kalla rakt fram från instrumentet. Du hör en gitarr även bakom gitaristen. Det medför att ljudet som når mikrofonen dels är direktljud från gitarren och det ljud som studsat i golv, väggar och tak. Därför är ljudinspelningsrum oftast ordnade med avseende på att reglerar dessa reflexer och vara stora nog för att kunna ge plats åt ljudkälla/musiker och avstånd till mikrofon.

Det kan vara bra att ha med sig när inspelningar görs och man funderar över resultatet. Men basically så spelar du in gitarr, piano, sång eller valfri annan ljudkälla med mikrofoner ställda på lagom avstånd i ett akustikt teglerat rum. Det här kanske låter som något jätteprojekt men jag har hört kanoninspelningar av gitarrer gjorda i hemmiljö med ett par mikrofoner (2 för steroe) till ett audio-interface rakt in i en dator och med endast en lös skiva av absorbentmaterial. Absorbentskivan kan man få för strax under en tusenlapp och ett par mikrofoner av hög klass kan man få för mellan 5 - 10 000:- (för 2 st alltså). Det låter kanske dyrt men med dessa verktyg kan du spela in nästan vad som helst hemma eller på annan plats. 2 mikar ger dock inte möjlighet till att spela fler ljudkällor än 2 sammtidigt separat.

Tyvärr är mik-marknaden en djungel och försäljarna oftast förbluffande okunniga. Men det är den djungeln som du har till förfogande. Ett stalltips för din gitarr-situation är att köpa en eller två AKG C 535, men du behöver en eller två mikingångar och dessa behöver vara försedda med 48 v fantommatning. Jag skulle desdutom vilja spetsa till det med att om du inte är beredd att spendera de tusenlappar det landar på kan du fortsätta med den onbyggda miken tills du tröttnar och sedan gå vidare med något annat intresse. Det är klart att du kan pula med billigare och enklare saker men det var du som nämnde proffesionellt resultat. Det kan du faktiskt få med dem jär enkla grejorna om gitarren låter bra, har splitternya strängar och rummet är väl dämpat och du har/är en duktig gitarist 🙂

Som någon sa här ovanför är 12:e bandet ett bra riktmärke. Det betyder att du ställer miken/mikarna riktade mot punkten där gitarrhalse möter kroppen ungefär och vinkelrätt mot halsen. Alltså du ställer inte miken från sidan och siktar mot den punkten utan i linjen som går rakt ut därifrån i höjd med halsen. Någon meter eller drygt det kan funka bra. Som ja sa låter gitarren från en relativt stor yta och är miken bäldigt nära 12:e bandet kommer ljud som alstras längre ifrån inte låta starkt nog. Jämför med kyrkorgelexemplet.

Dämpa gärna bort det som är bakom mikrofonen och ha hyggligt med dämpning i rummet i övrigt. Om du har bra högtalare med mera för kontroll-lysdning finns det risk för att du kommer att häpna över resultatet. Som jag sa har jag hört många liknande inspelningar med väldigt gott resultat och då är jag extremt kräsen!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...