Jump to content
Annons

Hur dämpar man klangen i en hyfsat stor lokal?


Hellecaster

Recommended Posts

En kompis har en lokal där vi spelar en gång i månaden och vi störs av att lokalen är helt odämpad så diskanten blir väldigt vass och efterklangen är flera sekunder lång.

Takhöjden varierar men är väl max ca 8m där det är som högst. Själva scenen är täckt med en tjock heltäckande matta så det är ju bra men Lokalen är bara trä. Ytorna är lackade och målade och kastar tillbaka speciellt diskanten på ett obehagligt vis.

Det är tröttande för öronen att höra speciellt trummor i detta rum.

Lokalen sväljer väl som mest 1500pers men oftast är det det kring 100-300 pers där vid tillställningar. Klangen blir ju något bättre när det är full med folk men det vore trevligt om soundet inte hängde på det.

Formen på lokalen är långsmal och scenen befinner sig i mitten på en av långsidorna. Avstånd till väggen mittemot är ca 25-30m

Jag föreslog en serie frekvensdämpare typ såna där man köper i sexpack som är helt fyrkantiga men det kanske blir för lite även om man köper många?

En annan ide som nån hade var att hänga tjocka skynken i mitt i taket.

Finns det nån här som har erfarenhet av sådant? det ska ju helst vara snyggt också :-)

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

http://www.google.se/search?as_q=absorbenter&hl=sv&num=100&btnG=S%C3%B6k+p%C3%A5+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=http%3A%2F%2Fforum.studio.se&as_rights=&safe=images

Hur mycket yta ni behöver täcka kan approximeras med sabins formel förutsatt att ni vet vilken reverbtid ni har nu och vilken reverbtid ni vill ha i slutändan samt att man vet absorptionskoefficienten för absorbenten man tänkt använda.

http://en.wikipedia.org/wiki/Reverberation

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...