Jump to content
Annons

Kanten av jakeboxar o digipaks


debatt

Recommended Posts

Undrar hur man ska få text på sidan av en jakebox på bästa sätt, förutsatt att man inte vill lämna in dem för tryck som kostar x antal tusen kronor.

Läste då om märkmaskiner och råkade få syn på såna från Brother där man kan skriva ut remsor med bandbredden 3.5 mm, vilket skulle passa fint då jakeboxar t.ex. bara är 5 mm breda på sidan. Digipaks är nog något liknande?! Dymo, som är det mer kända märket bland märkmaskiner verkar inte ha några märkmaskiner som skriver ut smalare än remsor på 6 mm.

Både texten och bakgrunden på remsorna finns i olika färger.

I reklamen/informationen står de att Brothers remsor är laminerade och står emot tryck och väta samt solsken bl.a.

och lustigt nog rekommenderar de dem just för cd-skivor.

Har någon testat detta?

Sitter de bra?

Finns det något annat vettigt sätt att få med artist-titel-skivnummer på sidan av en jakebox eller en digipak?

😄

Redigerat av debatt
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Jag har inget eget screentryckeri i dagsläget.

Vad behövs?

http://www.screentec.se/tech/screentryck.html

( Dock dyrt ställe och lite omständigt - enligt mig behöver man inte allt de hänvisar till )

Största problemet för en förstatryckare är nog att göra orignalet på ramväven. Du behöver ljuskänslig emulsion och ett resesolarium ( går att hitta billigt begagnat ) - sedan stryker man pasta på ramen, lägger på en OH-pappersutskrift, belyser med UV och pastan härdar där det kommer UV-ljus. Resten sköljer man bort med vatten. Så då har du två olika sorters raster i din duk - stängda och öppna. Därefter går det att göra väldigt, väldigt många tryck med en ram.

Steget därefter är väldigt enkelt - man bara lägger sin ram över pappret / tröjan / whatever man vill trycka, fyller med färg och drar några drag med en rakel. Färgen tränger igenom öppningarna i rastret. Går rätt snabbt när man lärt sig. Men det är en färg per ram som gäller.

Vore väl enklast om du kunde få någon att framställa ramen åt dig så kan du sköta tryckningen själv om du inte är sugen på att lära dig allt och skaffa alla saker. Isådanafall ingår det här i grundundervisningen på de flesta bildlinjer på gymnasieskolan, ibland även högstadieskolan.. så fråga där om någon vill göra en ram efter ditt original? Annars finns det folkhögskolor med tillgång till utrustning.

Redigerat av laxlaxlax
Link to comment
Dela på andra sajter

Postat (redigerat)

Tack för ett seriöst svar laxlaxlax! Specialiserad butik för konstnärsmaterial, hmm... i Gbg finns det en som heter Cornérs har jag för mig.

Denna gången hade jag emellertid bara tänkt få till fyra små ord och ett skivnummer på den 5mm breda kanten av jakeboxen. Såna där neutrala jakeboxar med fönster tänkte jag köpa separat i stan. Jag behöver inget tryck på framsidan eller baksidan av jakeboxen, framsidan utgörs till största delen av bookletens framsida som syns genom fönstret och på baksidan ska jag bara klistra på en utskriven EAN-kod (självhäftande papper).

Jag har dock fått reda på att de där smalaste märkbandremsorna bara finns i utförandet svart text på vit botten, varför användningsområdet kanske blir något begränsat. Det förutsätter nästan, enligt min smak, att bakgrunden man fäster dem på är just vit. Alltså blir det vita jakeboxar som gäller i mitt fall, för just denna utgåva. Dessutom, de smala 3.5 mm-remsorna är inte laminerade (till skillnad från alla sina bredare kusiner). Det går dock spraya dem tror jag. Här en en pdf-fil om dessa unika textremsor: TZ-remsorna.

Nu när jag läst på om de nya märkbanden, särskilt de från Brother i TZ-serien, så slås jag av den stora skillnad de utgör gentemot de gamla Dymomaskinernas märkband som fanns för 20 år sedan och som var i kraftig plast med kraftigt upphöjd text. Ni har säkert sett dessa på baksidan av pärmryggar t.ex. någon gång hos någon stel myndighet. Även Dymo (som fortfarande är marknadsledande) har utvecklat sin teknik naturligtvis, men har inga maskiner som skriver ut smalare än 6 mm tyvärr. De nya moderna banden är riktigt tunna och lär fästa mycket bättre. Här är en enkel maskin som klarar från 3.5 mm, enligt Brothers egen webbsida: Brother PT-1090.

Ett annat alternativ för att få text på kanten av en jakebox eller digipak kan vara att låta beställa en stämpel med just det man vill ska vara på sidan. Jag vet en som gjorde det och det blev jättebra. Gäller bara att ha ett bra riktmärke så det kommer rakt och utgår från samma startpunkt när man stämplar, på alla de olika exemplaren. Om nu det är viktigt... Såg denna, som finns på flera ställen: TRODAT 5253. Det finns en enklare och ännu billigare modell också, för runt 200 SEK, men 5253-an har stativ och verkar robustare. Den enklare modellen stoltserar inte med att visa hur resultatet blir heller. Kan duga dock, står "för privatbruk" om den enklare modellen. Här är den också förresten: TRODAT 4952. Man kan spraya på stämpelfärgen efter den torkat, tror jag.

Clas Ohlson har sedan stämpelset för en rimlig penning, där man får alfabetet och fyra olika färger på stämpeldynor. Om man vill stämpla ord på fram- eller baksidan av digipaken eller jakeboxen. Jag kan dock tänka mig att det blir snyggast om man använder stämpelgrejer på mer matta jakeboxar, digipaks eller varför inte på ecopacks? Linds stämplar m.fl. är andra med tryckeri/stämpelset för rimlig penning.

Annars kan man använda självhäftande papper som skriver ut text och/eller bilder på med sin skrivare. Sedan klistrar man på dem på de ställen på digipaken, jakeboxen som man önskar. Neil Young, för att ta ett exempel, hade på sin Mirror ball en variant av både tryck på den bruna digipaken och påklistrad information. Sedan fanns den f.ö. även i två utgåvor samtidigt i butiken, där mängden påklistrad info varierade, ibland var en del av baksidesinfon påklistrad och ibland tryckt t.ex. Kanske märkte man att den påklistrade lossnade, jag vet inte.

De med mest idéer och lösningar på hur en handgjord egentillverkad cd-utgåva kan se ut hittar jag oftast bland independentbanden eller bland osignat på Bengans Gbg. Inte lika stor chans att Sony Records spottat ur sig en glänsande 10-miljonersupplaga med individuellt gjorda autografer eller numreringar. Bland de rätta facken kan man få inspiration, tror jag. Amatörmässigt, menar vissa. Charmigt, säger andra.

Screentec för den egne screentryckaren, nu bland Favoriter, inför stundande projekt. En teknik som även kan användas för böcker.

😮

Redigerat av debatt
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...