Jump to content
Annons

Linux synthar/samplers?


jonass

Recommended Posts

Försöker skippa Windows och gå över helt till Linux, har hittills hittat 2 bra sequencers (rosegarden och muse) sant en bra ljudeditor (rezound). Men jag skullle behöve en mjukvaru sampler och några mjukvaru synthar (som inte buggar). Nån som har några tips? De bör gå att sttyra från sequencern.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Har själv gått i likadana funderingar. Är de programmen bra och eller smidiga att använda? Skulle vara skönt att inte vara så beroende av windows, men närpå allt tillverkas ju till det, så det är ju svårt att byta.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tja.. programmen jag gillar:

Rosegarden - sequencer, liknar Cubase

ReZound - ljudeditor

amSynth - mjukvarusynth, låter riktigt bra

BEAST - ung. som Buzz..

Det är de som jag provat och gillat, men det finns mängder. Finns en hel armé av effekter (LADSPA plugins - Linux svar på VST). Dock så har jag inte hittat någon sampler än.

En vettig artikel om Linux och musik:

http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=6320

/Jonas

Link to comment
Dela på andra sajter

Hmmm du har en poäng där. Jag kör inte linux, men jag är mycket sugen på att börja. Känns bra att veta att en av de få anledningarna att ha kvar windows nu börjar luckras upp. 😕 Får väl kolla ljudkorten också för säkerhets skull.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har själv kollat runt lite men det finns inga programvaror som stöder VST och då kan man lika gärna ge upp (om man inte kör med hårdvara/samplingar förstås). Har dock sett att Audacity finns för linux och den har en plugin för att stödja VST tror jag.. Men Audacity är en väldigt simpel audioeditor 😕

Om Cubase SX fanns för Linux skulle jag definitivt välja Linux före Windows.

Link to comment
Dela på andra sajter

Coola bananer,jepps det fanns ju med! Att ge upp låter kanske lite drastiskt. Ungefär som att linus själv skulle gjort samma vid tankarna på linux... näää ge det lite tid så kommer det nog kunna bli mkt intressant! Viktigaste som jag ser det är att det finns bra drivers samt en bra seq,senn ger sig resten i.o.m att folk hittar på softsynthar... i.o.m att det går(finns drivers till mitt kort) så skall jag testa.

Om ngn har bra tipps på siter med samlad info,hojja till!

Link to comment
Dela på andra sajter

Problemet är inte att det finns mängder med listor med program, problemet är att det är utvecklaren tappar intresse och gamla länkar ligger kvar. Buggar blir inte fixade osv.

Det där med VST - det är inte bara att tuta och köra. Det är inte smärtfritt och enkelt, knappast som att dra igång någon VST värd och lägga till synthen. Det är lite plockepill.

Saker som är intressanta (lite rep. också)

---------------------------

Rosegarden (sequencer):

http://www.all-day-breakfast.com/rosegarden/

Muse (sequencer):

http://lmuse.sourceforge.net/

ReZound (ljudeditor):

http://rezound.sourceforge.net/

Linux Sampler (inte klar, verkar dock intressant):

http://www.linuxsampler.org

Beast (modulart system med sequencer)

http://beast.gtk.org/

SpiralSynthModular (á la beast)

http://www.pawfal.org/Software/SSM/

amSynth (retro mjukvarusynth)

http://amsynthe.sourceforge.net/

Hydrogen (trummaskin/step sequencer)

http://hydrogen.sourceforge.net/

Ni som inte kör linux kanske vill ta en titt på: http://www.agnula.orgt/

Har inte installerat det själv, men det verkar intressant.

Hoppas någor har varit av värde.

/Jonas

Redigerat av jonass
Link to comment
Dela på andra sajter

När det gäller distribution så är det helt klart en smaksak. Men Agnula som jag tipsade om är en distribution som siktar in sig på just musikskapande. Den finns i tvåvarianter - en grundas på RedHat, och en på Debian. RedHat finns inte mer, utan de går under namnet Fedora (inte en aning varför). Jag har kört RedHat, Debian, Slackware, och Gentoo. I _grova_ drag så kan man säga:

RedHat/Fedora - försöker vara så anv. vänligt som möjligt. Verkar dock köra sitt eget race lite för mycket och hittar på egna standarder.

Debian - väldigt politiskt korrekt. Allt som skickas med den distibutionen är gratis och källkoden till alla program finns tillgänglig. Inte några problem att installera kommersiella program dock. De har hittat på ett eget verktyg för att installlera program. T.ex, om du vill installera rezound så startar du en terminal och skriver: apt-get install rezound så hämtar det hem programmet och installerar det. "Tyvärr" är Debian väldigt måna om att allt ska vara väldigt stabilt och skickar därför med gamla program som är beprövade. Lämpar sig kanske bäst för server burkar.

Slackware - I mitt tycke den stabiliaste disten.Du får göra det mesta själv, men då har du istället koll på ditt system. Installationen kanske upplevs lite bökig om man inte har så mycket datorvana.

Ärligt talat vet jag inte vilken dist du ska välja. Vill du snabbt komma igång kör en RedHat/Fedora dist. Vill du lära dig Linux, har en del datorvana innan - kör Slackware. Eller så provar du Agnula. De har nyligen gått med i http://www.linuxaudio.org vilket visar på att de vill nå ut till musiker.

Låna en bok på biblioteket om hur du konfigurerar ditt Linux system. Kolla på http://www.tldp.org om du vill ha mer utförlig hjälp om något ämne. Har du några mer frågor om just installation el. något annat som inte har med musik att göra så skicka ett mail till mig om du vill.

/Jonas

Link to comment
Dela på andra sajter

För mig personligen så har jag ganska ok vana av linux så det borde inte va ngt problem. Gentoo har jag sett prov på,hittade bl.a rosegarden bland paket att ladda hem,mkt bra. Hur gillar du den som dist? Slackware har jag även kört som server. Vad ser du själv som största bristen, just nu,ja vad det gäller musikskapande på linux? (hoppas de släpper drivers till M-Audio:s FW410 med då jag tänkte ha ett sånt i detta projekt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Personligen har jag mycket goda erfarenheter av Gentoo, som jag kört i lite över ett år. Just det här forumet ligger på en egenkompilerad Gentoo från stage 1 och jag kör även Gentoo privat på min bärbara Centrino. Vad man ska vara medveten om är att installationen kräver mer än installation av exempelvis Redhat, Suse, Mandrake eller Debian. Å andra sidan finns det mycket bra och pedagogiska installationsguider som också tvingar en att förstå hur Gentoo är uppbyggt (jag är en sådan som uppskattar att veta vad jag gör) 😉

Innan man ens funderar på att köra Linux (oavsett distribution), kolla runt på nätet och säkerställ att det finns drivrutiner till all relevant hårdvara i ditt system. Kolla också att det finns alsa-drivrutiner till ditt ljudkort. Ofta kommer man långt med att Guggla lite på sin dators modellnamn, orden "linux" och "installation". Det finns massor av jeppar som hittar alltifrån de mest fantastiska lösningar på till synes omöjliga problem, till kompletta installationsguider för specifika distributioner och datormodeller.

Om någon är intresserad av att köra Gentoo, kompilera i så fall med 2.6.x-kärnan som bland mycket annat godis har inbyggt stöd för alsa.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...