Jump to content

Ur skuggorna stiger...


Jambrains

Recommended Posts

PermanentWaves.

Asså, det heter jag ju inte men ogudaktiga hedningar hade redan lagt beslag på alla tänkbara (och några otänkbara) stavningar av mitt namn så jag tog det som för tillfället snurrade i poden. Rush alltså. Har smugit runt här i säker ett år men har först nu tagit steget in.

Är 40+, har bla ägt en riktig dålig 70-tals strata (den där men trepunktfäste), en Yamaha TX16W (vilket användarvänligt OS - not!), en riktigt bra Precision (såld, köpte en Korg M1 istället - 😄 ) men sitter nu med dator och pluggar samt två hembyggda gitarrer (nån mer byggare här?)

Vad gäller musiksmak så är den väl rätt bred med ena foten djupt i en mylla av Maiden, Judas, Leppard, Saxon, Sabbath och så Rush så klart. Den andra foten står fast förankrad i sådant som The Knack (skandal att de aldrig blev större, de var f_n genier), Hylander & Raj Montana, Ultravox osv.

Rätt blandat mao. men min musikaliska klocka stannade nånstans runt 1989, tyvärr fortsatte den biologiska att ticka och gå. Lite nymodigheter som Dream Theater, Rammstein och Blink-182 har dock smugit sig in.

Häpp!

Link to comment
Share on other sites

Tack allihopa!

DOL: Extra tack, pilsner är aldrig fel, men var e kylen?

Hellpig: Kom igen, klart du ska bygga!

Tja, när jag blir pensionär kanske... 🙂 Men det hade varit kul faktiskt! Hur mycket har du byggt själv? Alltså, jag menar - har du svarat ut gitarrkroppen själv från stubbe du hittade på tomten eller köper du delar och pysslar ihop dem?

Link to comment
Share on other sites

Hellpig:

Har man inte odlat trädet själv är det fusk 🙂

Närrå, så långt har det inte gått men förutom mikar, mekanik o annan hårdvara så har jag byggt från scratch. Egentligen behövs det inte mycket verktyg, en stick såg och en handöverfräs är väl i princip det som behövs även om man kan spara tid om man ex. har en bandsåg.

Första problemet är att hitta trä, brägårn brukar inte ha det som behövs, själv har jag köpt från ett snickeri som även fixat bitarna i rätt dimensioner vilket är ett måste om man inte har rikt/planhyvel. Sen är det bara att sätta igång att såga och fräsa. Tittar man på hur en strata/tele byggs så är hela processen anpassad för massproduktion vilket gör en sån gura till en bra startpunkt. Exempelvis är fickan där halsen fästs i kroppen mycket lättare att göra eftersom halsen löper parallellt med kroppen. På en Les Paul är halsen lite vinklad bakåt vilket gör att man sas. måste få tre dimensioner rätt isf. två när man fräser ur fickan. Sen döljs ju alla urfräsningar av plektrumskyddet så det momentet är inte kritiskt. Mycket bökigare på en Les Paul, tänk bara på hur du måste borra från urfräsningen för hals pickupen genom kroppen fram till hålet där mickomkopplaren sitter. Samma sak med hålet du måste borra mellan urfräsningarna för mickarna för att kunna koppla. Hur man gör? Borrar från halsfickan fram till hals PU och sedan vidare till stall pickupen. Lång borr krävs och rakt måste det gå.

Oj, nu blev det visst långt 🙂

Lite andra småvertyg behövs naturligtvis ochså, ex vertyg för att mäta ut och såga spåren för banden, en radieklots för att få rätt radie på greppbrädan och någon lämplig fil för att snygga till banden efter slipning. Svårast är nog faktisk ytbehandlingen speciell om man vill ha lackad finish. Går att få till ganska bra med sprayburkar men bered dig på mycket (och då menar jag mycket) slipning mellan varven. Och sunburst har jag aldrig ens övervägt, men det är klart hade man en kompressor så 🙂

Men: så svårt är det inte, kräver tålamod, lite kunskap och noggrannhet (mät, kontrollmät, kontrollmät en gång till). Vid tillfälle ska jag försöka skriva ned alla dumheter jag gjort men exempelvis har jag inte länge två skjutmått i verkstan 😄

Blir du sugen så hojta till så ska jag gräva fram lite nyttiga länkar.

Edited by PermanentWaves
Link to comment
Share on other sites

Bullfrog: Du har nog rätt om klockan 😄

Musiken jag gör själv är svår att defininera, mest beroende på att jag aldrig lyckas slutföra nåt. Exempelvis pysslar jag nu med ett stycke som börjad livet som nåt tungt och hårt (tänk Sad but True) men den har nu fått ett 3/4 parti och lite Knopfleraktiga strata. Och dessutom känns det som om det bara är trummorna som ligger 3/4 och resten spelar nåt annat (4/4 , 6/8 ??) över 3/4:an. Kan inte bestämma mig för om jag gillar hur dom sas. flyter parallelt och möts ibland eller om jag borde ta några åksjuketabletter istället.

En annan låt började som nåt dansant syntaktigt men har just nu utvecklats till instrumental gitarrpop med Rickenbackers och hela kitet.

Hoppas dock att jag nån gång kan lära mig att säga stopp och faktiskt avsluta ett stycke. Funderar starkt på att sätta upp regler för att styra upp mig själv....

Det enda säkra är att musiken är och kommer att förbli instrumental eftersom jag inte kan sjunga alls 🙁

Link to comment
Share on other sites

Guest Burnin Sven

Tjena och välkommen har haft byggardrömmar i större delen av mitt liv så man har väl pulat lite, lagat lite och vet en del mä men har ingen helt färdig egen skapelse än. Har en halvakustisk elgrunka på standby sen ett par år 😆 i källarn, genomgående hals med stock hela vägen genom kroppen, mahogny i hals, sarg o botten. Greppbrädan och lock i nåt ljust men har glömt vilket träslag , tror jag ville testa lite tvärtom så det blev med björk eller nåt 😄 . Nåväl återstår en del jobb innan det blir ett solo draget på den guran. Blev lite cool desing på den huvet fick jag till tycker jag det blev lite Robin Hoodaktigt 😮 . Såg Stewart Mcdonalds byggarjigg så jag gjorde en egen (en egen version som står på golvet) och fixade indikatorklockor för slipning av bandhöjden och sen rann det ut i sanden 🙁 . Har visst sarg och botten och två lock till en akustisk oxå nere i källaren som jag köpte för 100 år sen 🙁 . På nåt sätt så kom jag igång med musikskapandet istället så nu leker jag musik och förpestar tillvaron för folket här så gott det går.

Skickar på Stewart Mcdonaldslänken ifall du inte redan känner till dom, där finns fan allt för en byggare när det gäller tips, material och (special)verktyg.

Göran

http://www.stewmac.com/

Link to comment
Share on other sites

Tack till alla jag inte redan tackat!

Burnin Sven: kul men nån mer som bygger! StewMac har man dreglat över många timmer, lite som hobbexkatalogen när man var grabb 🙂

Byggde själv en tidig version av jiggen som har funkat suveränt, dock utan indikator klockor, de var grymt dyra så det fick gå ändå.

Egghuvud: Vaddå gubbe? Man är inte äldre än man ser ut ! Eh.. eller hur det nu var? 🙂

När vi ändå snackar bygge så måste jag berätta en sedelärande historia:

Jag hade en gång ett halsämne i kvartssågad Hondurasmahogny. För er som inte bygger så är Hondurasmahogny ovanligt eftersom det varit exportförbud på det sen många år. Kvartssågat innebär att årsringarna ligger vinkelrät mot greppbrädan och såna bitar är inte vanliga men eftertraktade eftersom de anses vara mycket stabila och starka. Mao. en väldigt ovanlig bit som jag av ren tur lyckades lägga beslag på.

Hur som helst, i den vevan höll vi på att renovera badrummet och hanteverkarna hade nyckel till huset och utnyttjade garaget som arbetsplats. En dag befinner jag mig i Stockholm när snickare ringer och meddelar att han tänker komma och fixat det sista som att spika takpanel, sätta dörrfoder och lite annat smått och gott. Visst, säger jag, kör bara - du har ju nyckel.

På kvällen när jag åter är hemma går jag ut i garaget för att börja jobba med halsämnet men hittar det inte. Letar en stund men ger sedan upp. Jag är nu sån att jag ofta förlägger saker (inga kommentarer om glömska gammla gubbar nu barn!) så jag tänker inte så mycket mer på detta utan beslutar mig för att gå till sängs.

Kliver in i badrummet och under det att jag borstar tänderna är det nåt som gnager i mig. Jag har sett nåt som bara mitt undermedvetna blivit medveten om ännu...

När jag sen går ut behövs inget sjätte sinne för att lista ut vart halsämnet tagit vägen. Eftersom vi lagt in klinkers har golvet höjt sig och alltså behöver även tröskeln höjas.

Ja, där sitter den. Snickarn har bara behövt kapa halsämnet till rätt längd och såga ut för dörrkarmen i varje ända. Sen var det bara att dra fast den ovanpå befintlig tröskel med några rejäla skruvar 😏

Tokfan hade hittat halsämnet på arbetsbänken och glatt lagt beslag på det.

Alltså börjar jag nu varje dag med att kliva över min kvartssågade Hondurasmahognytröskel som sitter där som ständig påminnelse: never trust the handy man!

Edited by PermanentWaves
Link to comment
Share on other sites

Guest Burnin Sven

Ja det pratas ju om att trampa i klaveret 😉 fan vilken jäkla dåre såna bitar växer inte på trän 😉 för att vara lite vitsig. Du får väl kvittera med att sno bäste svindyraste siliconbelagda fogsvansen för honom köpa stråke och sen terra honom under sovrumsförnstret på nätterna några decennium framöver 😄 . Det är ändå ett ganska milt straff 😄 . Ja så det kan gå när snickarn börjar slå 😄 .

Göran

Link to comment
Share on other sites

välkommen! strunta i Blink182 när det finns Ramones och tidiga Bad Religion.

Knack borde jag gilla så dem ska jag kolla upp lite bättre, har nog bara hört My Sharona.

Link to comment
Share on other sites

sixties: Ramones ja, det var ju ett tag sen. Måste nog förnya den bekantskapen..

Hittar du Get the Knack eller But the little girls understand i digital form så hojta till. Högt! Mina vinyl ex är för slitna för att digitalisera och jag har inte lyckats hitta dem i digital form 😉

Dessa två är "must have" och även Round Trip är helt OK. Den fjärde var dock så dålig att jag tom förträngt namnet på plattan.

My Sharona är, i mitt tycket inte bland de bättre de gjort, så du har en del att se fram emot 😱

Link to comment
Share on other sites

Om du befinner dig i stockholm på fredag så kanske detta kan vara av intresse ( på debaser):

Fredag 6 Oktober

20 - 03

Paul Collins' Beat

--------------------------------------------------------------------------------

Med sina sena 70-tals trupper The Nerves (Hanging on the Telephone) och The Beat, så uppfann Paul Collins nästan själv den punkiga powerpopen. Beats debutskiva från 1979 med adrenalinstinna låtar som “Rock And Roll Girl” och “Walking Out On Love" står fortfarande som genrens riktmärken och etablerade en stil som sämre band som The Romantics och The Knack fick enorma succéer med.

Gearclub är enormt stolta över att kunna ge er detta fantastiska band!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Var på resande fot när du äntrade scenen. Så det får bli ett senkommet: Välkommen hit!

Alltid trevligt med fler Rushister. Hoppas du inte missade konserterna på senaste turnén, för det var banne mig det roligaste jag varit med om på år och dar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...