Jump to content
Annons

109 kvadrameter studio. HJÄLP!


Dimarino

Recommended Posts

Har fÄtt tag pÄ en lokal pÄ 109 m2, och har lÀst en del pÄ forumet samt lite böcker. Det som nu saknas Àr juh givetvis erfarenheten.

Att spendera alla mina smÄ kronor pÄ 109 m2 för att sedan upptÀcka att det va Ät skogen byggt eller för dÄligt dÀmpat, ska inte fÄ hÀnda. SÄ dÀrför vÀnder jag mig till alla er hÀr pÄ forumet, Ni som utgör denna guldgruva av information och ideer.

Jag Àr tacksam för alla ideer ni delar med er av.

Information om denna lokal.

Den enda granne jag egentligen behöver bry mig sÀrskilt mycket i, Àr ett hus som stÄr ca 40 meter bort frÄn yttervÀggen. Resten av grannarna Àr industri/lager lokaler.

Dock sÄ fÄr denne husÀgare ICKE bli störd. AlltsÄ inget ljud fÄr passera ut.

DÀrför har jag dÄ som ni kan se pÄ sketchup skissen, lagt en korridor utmed yttervÀggen, sÄ jag hoppas att det kan kapa en del som annars skulle fortplanta sig vidare ut.

Alla vÀggar som ni kan se invÀndigt (förutom de tvÄ smÄ rummen upp i högra hörnet som Àr toaletter) Àr dÄ bara pÄ skissen. Lokalen Àr i princip en plan yta nÀr jag Àr fÀrdig med rivnings arbetet.

Jag har fÄtt för mig att jag utnyttjar MAX av kvadratmetrarna genom att bygga sÄhÀr. Men kan ni komma med ideer pÄ andra sÀtt att bygga, sÄ Àr ni vÀlkomna.

Nu, hur ska jag egentligen bygga vÀggarna och golvet? I och med att jag inte har sÄ mycket grannar sÄ tÀnker jag BUDGET, men det mÄste givetvis vara vÀlisolerat mellan rummen.

Regla upp vÀggar, fylla med glasfiber + 2 lager gips vardera sida och sist trÀpanel = klart? har svÄrt att tro det men... vad har ni för erfarenheter?

Golv, vi funtade pÄ att göra rummet flytande i vilket fall som helst. En 10 cm tjock "isolerings" matta (kommer inte ihÄg vad den kallas men den Àr ganska robust) pÄ golvet, regla för golv pÄ den och sen regla vÀggar pÄ golvreglarna.

Men som sagt, Àr vÀldigt rÀdd för att göra bort mig. Det kommer bli dyrt hur jag Àn gör, men vill slippa att göra om ytterligare en gÄng.

By the way. YttervÀggen med fönstrena Àr tvÄ rader tegelvÀgg. Det gav mig iden om att kanske göra vÀggarna i tegel. Det borde kapa en del ljud. Men det kanske Àr helt fel.

Jag skulle vara sÄ tacksam för all hjÀlp jag kan fÄ med tips pÄ material och konstruktion.

studio.jpg

studio2.jpg

studio3.jpg

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Annons
  • Svar 114
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta Àmne

Postat mest i detta Àmne

Svensk Byggservice (tror jag det heter) har lite böcker, du kan dessutom fÄ lite kostnadsfri rÄdgivning frÄn dem, samt lite rÀtt billig rÄdgivning av ngn sakkunnig för en inte alltför dyr penning...

vad kul projekt som förestÄr dig. Grattis till lokalen. Vad har du tÀnkt ha de olika rummen till? Hur högt Àr det i tak förresten?

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Regla upp vÀggar, fylla med glasfiber + 2 lager gips vardera sida och sist trÀpanel = klart? har svÄrt att tro det men... vad har ni för erfarenheter?

Glasull kommer att absorbera mer Àn att Isolera sÄ om du vill maximera Isolering anvÀnd Stenull istÀllet.

Personligen skulle jag nog göra kontroll rummet det största i lokalen.Av erfarenhet sÄ vet jag att det Àr i det rummet du och andra som Àr i studio kommer att spendera sin tid.

Och jag skulle nog placera det i mitten dÀr du har tÀnkt Liverum , och fkytta Live rummet till kontrollrummet.DÄ har du översikt över alla rummen och kan i princip spela in i alla tre samtidigt med visuell kontakt med alla rummen.

Regla upp vÀggar, fylla med glasfiber + 2 lager gips vardera sida och sist trÀpanel = klart? har svÄrt att tro det men... vad har ni för erfarenheter?

2 gips + 70 mm Stenull + 2 gips + Glasull + panel Àr en bra kombination.

DÄ bÄde isolerar OCH Absorberar du ljud.

Redigerat av Piccazzo
Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Det Àr sant, det verkar som om kalaset kommer kosta tillrÀckligt ÀndÄ sÄ man kanske ska ta och hÄlla i hÀstarna (och plÄnboken) lite.

Jag har en granne under, men han Àr inte dÀr kvÀllstid, och knappast dagtid heller.

Som sagt, det jag Àr orolig för Àr att ljudet ska fortplanta sig genom golvet och sen ut.

Ang. kontrollrummet sÄ har du rÀtt. Men, tanken va lite att slippa bygga vÀgg för fönstrena, som jag dÄ mÄste göra om jag ska ha ett live rum dÀr kontrollrummet Àr nu. Om jag har kontrollrummet och korridoren som pÄ ritningen sÄ slipper jag flytta element och bygga vÀgg pÄ vÀgg med allt vad det innebÀr. Ska juh ha myndigheter dÀr och titta ocksÄ för ventilation och brandvÀgar m.m.

Men det Àr en bra ide! Ska fundera lite till pÄ saken!

Tack för responsen! :-D

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

MÄnga bra förslag tidigare i trÄden...

Generellt tror jag att om man inte Àr helt sÀker kan man faktiskt softa igÄng lite, man behöver inte oroa sig för mycket över allting. Dom flesta akustik problemen gÄr ganska lÀtta att lösa tillfÀlligt billigt, om ej sÄ snyggt.

Jag var himla orolig för truminspelningar i min studio, men det har visat sej att jag gjort 3 hela dagar med truminspelningar sen april, inte alls farligt för grannar och sĂ„... 🙂

BrĂ€nn inte allt krut i första svĂ€ngen, utan försök se det lite mer lĂ„ngsiktigt Ă€r nog det jag vill sĂ€ja... 😆

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

.... fyfan...109m2 studio... sjÀlv sitter man i vardagsrummet och försöker att inte stampa pÄ LEGO nÀr man plockar fram prylarna.....

va? ... skrev jag dedÀr? eller tÀnkte jag bara... Àh.. wÄtta hÀck.. int À ja bitter int..

Lycka till!!

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

.... fyfan...109m2 studio... sjÀlv sitter man i vardagsrummet och försöker att inte stampa pÄ LEGO nÀr man plockar fram prylarna.....

va? ... skrev jag dedÀr? eller tÀnkte jag bara... Àh.. wÄtta hÀck.. int À ja bitter int..

Lycka till!!

Haha, kÀnner igen det dÀr... stÄr med gitarren och lirar och rÀtt vad det Àr sÄ försvinner volymen eller diskanten. Tittar ner och dÀr stÄr en glad liten skit, stolt över att hon nÀr upp till kontrollerna pÄ guran. Kan vara lite jobbigt men jag personligen har inte hjÀrta att bli arg över sÄnt. NÄja, ser ut som ett kul projekt - hÄll oss informerade med bilder hur det gÄr!

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Skulle gÀrna hjÀlpa till men det vore intressant om man kunde fÄ en mÄttad skiss eller Ànnu bÀttre en .skp fil i skala. Har gjort ett par enkla förslag dÀr du bÄde fÄr stort kontrollrum, gott om plats för liveinspelning och en replokal. Sen slipper du flytta bÄde element och fÄr Àven dagsljus i de flesta av rummen.. men kÀnns banalt att skicka en skiss om mÄtten ÀndÄ inte stÀmmer. SÄ, om du vill ha min hjÀlp; mÄtta upp rummet.. 2D eller 3D spelar ingen roll.

a

😄

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

  Har gjort ett par enkla förslag dÀr du bÄde fÄr stort kontrollrum, gott om plats för liveinspelning och en replokal.

Du e flitig du , Fast det e ju kul att designa rum , Inte alltid lika kul att bygga dom.

Vi ska bygga den sista etappen i slutet/början av Äret.

Total bygga 2 Studion ,

fÀrdigstÀlla , Toalett , Hall , Kök , Relaxavdelningen , SÄngbÄr nr2 m.m m.m

SÄ hela stÀllet kommer se ut som en soptipp i en mÄnad med allt material och brÄte.

Men efter att allt e klart har vi 5 Studion , 2 sĂ„ngbĂ„s , och allt utöver det sĂ„ dĂ„ kommer det vara mycket nice att arbeta hĂ€r....... 😳😄

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

tjena pÄ dig!!!!

jag vet inte hur mycket du har hunnit lÀsa men jag har tidigare skrivit ett par inlÀgg vad gÀller studiobyggande och sÄdant. dÀr finns mÄnga tips som jag har skrivit till andra och dessa tips Àr som sagt vÀldigt generella, dvs. att de tipsen ska du Àven tÀnka pÄ.

för det första; jÀttefin sketchup bild som du gjort!!!! fler och fler anvÀnder sketchup, sjÀlv arbetar jag mycket med programet. Àntligen sÄ kan vi andra fÄ en bra bild över situationer och hur andra tÀnkt sig olika lösningar.

nĂ€r det gĂ€ller ditt lilla utrymme 😕 sĂ„ kan jag bara sĂ€ga, WOOOWW!!!! och dĂ„ menar jag det. för hĂ€r kan du göra mycket och dĂ„ menar jag det. hĂ€r kan du ha en inspelningstudio samt tvĂ„ kontrollrum och ett kontor typ, ett bara mix den andra en DAW t.ex. ser framför mig hur du sitter med control24 och surround system ala genelec eller event. snygga vĂ€ggar, precis som man vill ha en studio

men vips sÄ drogs budgeten upp en aning.

frÄgor till dig... vad prioriteras i första skedet: akustiken, eller prylarna, dvs. övergripande. skulle vara kul hur du har planerat det hela, var du ska ha mixerbord, trummplats, etc etc, kanske t.om. ett patchrum dÀr du patchar ingÄende och utgÄende ljud.

sen, vilken klass pÄ budgeten har du lagt?

MVH Anders

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

en grej som jag sa

skulle vara hur skönt som helst om du tog en jÀdrans massa bilder och la upp dem pÄ nÀtet. skulle var riktigt kul att fÄ se hur jobbet fortskrider och givetvis resultatet sedan

vad har du tÀnkt för utrusning, mixer system etc... berÀtta mer gÀrna

mvh Anders

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Med den hÀr lokalen kÀnns det verkligen som att det finns möjligheter, som du sÀger. Jag kan inte sluta drömma om hur jag skulle vilja ha det, eller hur det skulle kunna bli m.m.

TyvÀrr sÄ Àr det som sagt budgeten som styr just nu.

Inte bara det att man kan spendera dollars pÄ prylar och byggnation, pengarna mÄste komma nÄgonstanns ifrÄn ocksÄ.

Utan att avslöja för mycket till en början sÄ fÄr jag nog sÀga att jag mÄste börja nÄgonstanns. Hitta smÄ bÀckar för att betala hyran med, för att sedan expandera och göra nÄgot större allt eftersom.

DÀrför sÄ kan jag inte sÀga exakt hur mycket jag kommer spendera. Tanken Àr att bygga nÄgot som lÀtt ska kunna gÄ att göra till "nÄgot mer" nÀr marknaden tillÄter.

Egen arbetskraft och proffesionellt folk som jag kÀnner kommer hjÀlpa till med allt det praktiska och jag kommer lÀgga precis den summan som behövs för att det ska vara acceptabelt, till en början.

Men som sagt, det ska frÄn början finnas utrymme och möjligheter att förbÀttra utan nÄgra större ingrepp.

Ang prylar m.m. SÄ tar jag det jag har, och Àven dÀr, köper till nÀr det finns pengar i företaget.

Första tanken med studion va just att jag behövde ett stĂ€lle dĂ€r jag kunde spela in nĂ€sta platta med bandet. Eftersom debuten va inspelad i mitt vardagsrum (en 2:a pĂ„ andra vĂ„ningen med en hysteriskt bankande musikhatande granne) sĂ„ ville jag göra en bĂ€ttre platta som en uppföljare. Och nĂ€r man Ă€ndĂ„ har grejjerna uppe, spela in nĂ„gra andra band... och nĂ€r man Ă€ndĂ„ har 109 kvadratmeter đŸ˜Č .... ja... du hajjar! Varför inte följa upp drömmen till punkt och pricka? Ă„tminstonne göra ett försök...

SjÀlvklart kommer jag posta bilder till alla er som Àr intresserade.

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

https://www.studio.se/index.php?showtopic=10997&st=0

hĂ€r kanske du kan hitta lite tips Ă„ sĂ„nt. det Ă€r frĂ„n mitt studiobygge för ett Ă„r sen.. 🙂

det Ă€r egentligen rĂ€tt billigt om man gör en sak i taget och gör det mesta sjĂ€lv... mycket gör att lösa i efterhand.. bara kötta pĂ„ ordentligt med gips pĂ„ vĂ€ggarna sĂ„ ska det nog lösa sig efterhand.. 🙂

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

hej hej

lÄter sunt att du tÀnker ta det pö om pö, sÄ att sÀga. ofta Àr det ju sÄ att pengarna sÀtter grÀnserna för i dina lokaler skulle man absolut kunna bygga upp en ny och modern studio anlÀggning. men dit Àr det en lÄng vÀg, pengamÀssigt och byggmÀssigt. men en sak som man kan göra Àr att hyra ut lokalerna och försöka fÄ en liten inkomst pÄ sÄ sÀtt.

mvh anders

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Absolut, ingen som vill hyra 40 kvadratmeter i nyköping? Att bygga egen studio i eller ha som replokal? det Ă€r bara att höra av sig!  🙂

PM.. 🙁 dock inte av hyrakaraktĂ€r.. mer bara svar pĂ„ ditt pm 😆

Redigerat av aorfreak
Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Ett förslag hÀr.. som jag sa i PM;et, dimensionerna verkar inte stÀmma, men om du mÀter igen sÄ ska jag se till att proportionerna blir rÀtt.

Min idé var mest riktad pÄ att du ska fÄ en sÄ professionell studio du kan fÄ för hyffsade slantar. Den ena kan ju fungera som replokal men Àven som studio om man vÀnder kontrollen.

Kontrollrummet i sin tur Àr en variant av ett större surround (5.1) rum med centrerad mixposition, kanske lite overkill att börja med men rummet har de rÀtta proportionerna för normal stereo mixning om man inte vill slÄ pÄ stort direkt.

arco-surr.jpg

arco1.jpg

arco2.jpg

arco3.jpg

hepp

a

😏

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Det ser otroligt proffsigt ut! Du Àr förj*vla bra pÄ att komma med ideér!

Som sagt, det ser lite "stort" ut, men det Àr mycket bra riktlinjer att börja med.

Tack sÄ otroligt mycket!

Mitt nuvvarande klureri jag sitter med Àr ventilation. FastighetsÀgaren vill ha en ritning pÄ hur jag tÀnkt dra ventilationen och dÀr Àr jag lost. Men det Àr vÀl bara till att lÀsa pÄ...

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

halledudane!!!! du fĂ„r gĂ€rna rita studio till mig med nĂ€r jag ska bygga igen, 🙂

Ă€r iofs vĂ€ldigt nöjd med vĂ„r 35kvm studio (som bara Ă€r ett Ă„r gammal) men man vill ju alltid ha större, galning som man e 😄🙂🙂

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Absolut, ingen som vill hyra 40 kvadratmeter i nyköping? Att bygga egen studio i eller ha som replokal? det Ă€r bara att höra av sig! 🙂

hade vart för jĂ€vla fint, men 6 mil hĂ€rifrĂ„n, o ja har ingen bil nu.. 🙁

kan du inte flga hit det o placera det i nĂ€rheten av mig?? 😉

andreasb goddamn!!

nÀr jag flyttar in i ny lokal ringer jag dig!!!!

du Ă€r fan bĂ€st! đŸ„°

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Absolut, ingen som vill hyra 40 kvadratmeter i nyköping? Att bygga egen studio i eller ha som replokal? det Ă€r bara att höra av sig! 🙂

Hmmm ja bodde i nyköping förut och spelade i ett band som hette Nothing Left, vi va grymt stora -96 haha. Vi tĂ€vlade med Falling To Pieces, Gloom, Cascade och nĂ„gra andra haha. Vi va förband Ă„t Breach och Fireside pĂ„ invigningen av slakthuset. D va tider det 🙂 synd att du inte hörde av dig dĂ„ haha. Nu Ă€r det för sent, ja e gammal och spelar i ett annat band, iofs med 1,5 person som spelade med mig förut i Nothing Left.

/mvh Andreas "Dia" Lindgren

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

hej

följer den hÀr trÄden med stort intresse dÄ Dimarino verkar ha nÄnting seriöst pÄ gÄng.

intressant lösning frÄn andreasb: sida. jag tror ocksÄ att man mÄste bli tvungen att riva ut vÀggar lite hÀr och var och placera om dem sÄ att de passar för en studio. skulle vara riktigt bra om man kunde fÄ plats med en liten mindre DAW i nÄgot rum. För genom att man har flera studios samt mindre bÄs (vilket Àr alldeles förtrÀffligt bra!) sÄ skulle man kunna kordinera det sÄ att medan en person sitter i surround kontrollen kan nÄgon annan sitta i den mindre DAW och redigera eller göra nÄnting, som inte Àr ibehov av riktigt bra högtalare och utrustning. Man fÄr se det som en avlastning.

Sen givetvis Àr ju ventilation och akustik nÄnting som man mÄste ta tag i ifrÄn början. Det gör att det kan dröja ett bra tag innan man faktiskt kan börja producera nÄnting men dÄ Àr det lika bra att man fixar det bra frÄn början. Ventilationen Àr knepig speciellt dÄ den ska fungera som vanligt samtidigt som den inte ska höras och störa atmosfÀren. Sen mÄste man gÄ igenom akustiken i varje rum sÄ att man fÄr en sÄ jÀmn efterklang och spridning av reflexerna. Givetvis sÄ krÀvs det ju olika för om man ska spela in trummor eller piano eller för den delen sÄng.

Jag frÄgade tidigare vad du ville satsa mest pÄ sÄ hÀr i början, utrustning eller akustik. I mitt tycke sÄ gÄr du pÄ akustiken och flyttar vÀggar. Men som sagt, ta det pö om pö bara, nÀr ekonomin sÀger att det funkar.

MVH Anders

Link to comment
Dela pÄ andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vÄr community genom att registrera dig. Det Àr enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in hÀr.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...