Jump to content
Annons
 • Veckas pluggtips #14: MagicDeathEye låter alltid bra

  En kompressor som alltid imponerar och överraskar låter naturligtvis för bra för att vara sant. Men faktum är att MagicDeathEye är just en sådan kompressor, oavsett om det handlar om mix eller master.

  Jon Rinneby

  MDE_red.jpg.30e942a57bf9617e9b96a26b2d191003.jpg

  MagicDeathEye från DDMF var för mig kärlek vid första öronkastet och är idag tveklöst en av mina absoluta favoritkompressorer. En rörbestyckad Vari-Mu-kompressor löst baserad på Fairchild 660 (monovarianten av 670) och som alltid låter bra vare sig du matar den med hela mixar eller enskilda instrument. Att MagicDeathEye dessutom är oerhört lättrattad, med få funktioner att irra bort sig i, gör inte saken sämre. Till ytan sett har vi en stor tydlig mätare som visar gain reduction, en input-ratt, threshold och time: som styr attack och release från snabbt (1) till långsammare (4). D1 och D2 är så kallad dual release och släpper releasetiden i två steg, vilket ger en annan typ av känsla på kompressionen. Vidare hittar vi attack i tre steg: fast, medium och slow samt 150 Hz-filtret.

  150 Hz-filtret är ett side-chain-filter vilket innebär att bottnen inte påverkas av kompressionen i lika hög grad (se videon nedan). Något som många gånger leder till en kompression som pumpar mindre och således upplevs mer transparent och mindre hörbar.

  För mig tjusningen med MagicDeathEye enkelheten och det transparenta soundet. Detta är kompressorn jag sträcker mig efter när jag vill ha ren kompression som snarare känns än hörs. Pluggen har dessutom slagit läger på masterkanalen sedan en tid tillbaka, där 1 dB gain reduction räcker långt. Här vill jag slå ett slag för 150 Hz-filtret som många gånger gör att bottnen upplevs som tydligare och resten av mixen får det där härliga sammansatta ljudet, som lite löst kallas glue. Här utgår jag från kompressorns grundinställningar, men med 150 Hz-filtret aktiverat och input ett snäpp ner till 6. Detta eftersom MagicDeathEye i sitt ursprungsläge ökar volymen med ungefär 1 dB, något som lätt leder örat på villovägar. Slutligen vill jag också bara nämna att kompressorn gör sig ypperligt på sång, bas och gitarr med mera. Mycket trevligt!

  MagicDeathEye kostar i skrivande stund ca 1300 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >blatt_streck.png.98cc9cd9de61d03b42f93b9d1d719658.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >

  • Tack! 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  I lågregistret finns det ju mycket energi vid 80 Hz. Det brukar jag lämna i fred och starta skidbacken litet lägre ner. Det handlar ju om att ta bort energin från det i princip ohörbara. Vad har du för erfarenhet av lågfrekvenskapning?

  Link to comment
  Share on other sites

  7 minuter sedan sa Clas Holm:

  I lågregistret finns det ju mycket energi vid 80 Hz. Det brukar jag lämna i fred och starta skidbacken litet lägre ner. Det handlar ju om att ta bort energin från det i princip ohörbara. Vad har du för erfarenhet av lågfrekvenskapning?

  Jag kapar helt enkelt bort det jag inte vill höra - eller rättare sagt det som inte tillför musiken något. Men detta sagt har jag med åren blivit mer och mer restriktiv med att plocka bort för mycket "ohörbart" - då det allt som ofta finns en känsla där och det kan bli för sterilt om saker rensas upp för mycket. Men detta är ju generella tankar och olika från låt till låt och vilket ljudideal man har etc. 

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...