Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #29: MixHead får musiken att lyfta på ögonbrynen

  MixHead återupplivar och moderniserar en gammal DSP-låda vars uppgift var att efterlikna ljudet från förr, utan dess eventuella bieffekter. Och det som en gång lät bra har nu möjlighet att låta fantastiskt.

  Jon Rinneby

  MixHead.png.604ee9a5133f58d42df1b6ea6d2e2ca7.png

  MixHead från Make Believe Studios bygger på hårdvaran SPL 9737 Machine Head Tape Saturation Processor, vars uppgift är att ge digitala inspelningar känslan av gamla rullbandspelare, utan dess negativa bieffekter. Inget direkt nytt under solen med andra ord, men faktum är att MixHead är ett verktyg som de flesta kanske inte ens funderat över, eller vet att de ”behöver”.

  Men vad gör egentligen MixHead? Den ursprungliga tanken är att du placerar pluggen tidigt i mastringskedjan (innan limitering) för att limma ihop mixen med lite älvstof. MixHead är en blandning av smakfull saturation, subtil bredbandskompression följt av frekvensbaserad kompression, vilken känner av högfrekvent innehåll (över ungefär 5700 kHz) och komprimerar frekvenserna under detta. Vidare, beroende på hur hårt du pressar pluggen, kan MixHead även agera en slags limiter som klipper topparna på ett väldigt trevligt sätt. Slutligen hittar vi high frequency adjust (med minimal fasförskjutning) som låter dig kontrollera tydligheten och luften, vilket också är en stor del av pluggens sound. Unikt för pluggen är också möjligheten till 3.75 ips "lo-fi modeI". korthet är alltså MixHead en slags rullbandsemulering i digital form, men ändå inte… Den gör egentligen ingenting som du inte kan åstadkomma med andra pluggar, men samtidigt gör den ändå något unikt som är svårt, om än omöjligt, att efterlikna.

  Tips: ladda Serban Gheneas preset och håll koll på drive level och se till att mätarna dansar lite lagom: inte för mycket, men inte för lite. Detta är en bra utgångspunkt för hur MixHead är tänkt att låta på masterkanalen.

  Slutligen vill jag poängtera att MixHead, i alla fall inte på sättet jag använder den, inte menad som ett verktyg för att totalt förändra ljudet när du mixar eller mastar. Nej, snarare ligger storheten i dess förmåga att få de sista bitarna (de sista 3-5% av mixen) att falla på plats och fylla ut "tomrummet". Bottnen blir mer framträdande men samtidigt mer kontrollerad, mellanregistret blir fylligare och toppen tydligare (givetvis beroende på hur du väljer att skruva på pluggen). Det känns helt enkelt lite bättre med MixHead på masterkanalen, lite mer enhetligt, lite tryggare, lite mer välbekant. Väl värt att ladda ner demot och leka runt lite!

  MixHead kostar i skrivande stund ca 179 dollar och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.blatt_streck.png.e9ddd175045c15414f806c796e66f337.png
  I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...