Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #4: APU Loudness Compressor satsar på modern ljudstyrka

  Det råder knappast någon brist på innovation bland dagens plugintillverkare. Vad sägs exempelvis om en kompressor som fokuserar på att optimera ljudstyrkan och det dynamiska omfånget för olika streaming-tjänster?

  Jon Rinneby

  APULoudnessCompressor_red.webp.daf771b88ccd8b2104f4e3b381222e90.webp

  Det är inte helt enkelt att greppa vad APU Loudness Compressor egentligen gör. Till ytan ter den sig som vilken kompressor som helst, det vill säga att den styr över det dynamiska omfånget och minskar skillnaden mellan starkt och svagt. Förutom att agera ihoptryckare är APU Loudness Compressor dessutom en expander, alltså motsatsen till en kompressor. Eller för att uttrycka det annorlunda: en expander kan öka skillnaden mellan starkt och svagt vilket gör att svaga ljud blir svagare och starka ljud starkare. 

  Vad som gör just APU Loudness Compressor intressant är dock att den arbetar efter LUFS (och lika varianter på detta beroende på inställning) vilket gör att kompressorn levererar mer baserat på hur vi människor faktiskt upplever ljudstyrka. Vanliga kompressorer, om vi nu ska tillåta oss att generalisera lite, arbetar efter RMS/Peak, vilket inte alltid är att föredra i en värld av LUFS och True Peak.

  Om vi kikar på gränssnittet ser vi att det traditionella tröskelvärdet och ration är som bortblåst, till fördel för source och target ranges. Utifrån dessa parametrar kan kompressorn själv komprimera eller expandera efter behov och på så vis uppnå ”optimal” nivå för diverse streamingtjänster. Med learn mode aktiverat kommer kompressorn automatiskt att justera källan (source) eller målet (target) för att matcha källmaterialet, tex Spotify. Med detta sagt är det sällan en god idé att eftersträva en viss LUFS när du mixar eller mastrar, se istället kompressorns förslag som just förslag och låt alltid örat avgöra i slutändan. Som om inte detta vore nog kan APU Loudness Compressor även agera automatisk volymjusterare, inte helt olik exempelvis Waves Vocal- och Bass Rider. 

  Notering: personligen hade jag föredragit ett enklare gränssnitt, men man kan inte få allt här i världen.

  Ja, du förstår säkert: vad APU Loudness Compressor är kapabel till är inte helt enkelt att greppa i enbart text. Jag råder dig därför att ladda ner pluggen och testa själv om du känner dig intresserad. Men jag vill ändå lyfta ett varningens finger, detta är inte det enklaste av verktyg att förstå sig på och använda och gränssnittet känns till en början ganska förvirrande. 

  APU Loudness Compressor kostar i dagsläget 20 dollar och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida

  blatt_streck.png.8c7983df9c1a3fa553f8b33cc55f29c6.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby.

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  Okej. Intressant. Vet inte riktigt vilket problem den försöker lösa, men det är klart det finns plats för "ny teknik - hitta användningsområde" pluggar.

  Jag tycker det finns brist/lucka på integrerad loudness - loudness (haha) Det jag menar är, på samma integrerad loudness låter olika låtar ibland flera db olika i volym, det skulle vara skoj med en analysator eller AI tipsare så vi kan ta oss in i integrerad loudness-loudness-kriget 2024 på riktigt 😂

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...