Jump to content
Annons
 • Så skapar du en bra sångkedja i din mix (video)

  Fredagstipset: Jon bjuder på en djupdykning på hur hans sångkedja brukar se ut när han mixar. Han ger dig även allmänna råd innan du sätter igång med din mix.

  Jon Rinneby

   

  Här kan du ladda ner låtar att öva mixning på >

  Här är den kostnadsfria De-essern T-De-Esser från Techivation >

  Filerna för låten Fredy V "Not Alone" finner du här >

  blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.png

  Missa inte kommande fredagstips. Se till att gå in på vår Youtube-kanal och prenumerera samt klicka på klocksymbolen så blir du meddelad så snart vi publicerar nästa tips! Fredagstipset kommer ut varje fredag med undantag för sommar- och juluppehåll.

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen Diskussioner på Studios forum. (Tagga gärna foruminläggen med "mixning").

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips om bland annat inspelning, mixning och mastring.

  Här hittar du alla tidigare videor och artiklar i serien Fredagstipset >


  User Feedback

  Recommended Comments

  Hej Jon och tack för bra tips:) Ett ämne som brukar diskuteras flitigt på Internet är hur stor påverkan ordningen av pluggar rent generellt har i kedjan för det slutgitiga soundet. Vad är din syn på detta?

  • Gilla 1
  Link to comment
  Share on other sites

  11 timmar sedan sa Magnus Lundberg:

  Hej Jon och tack för bra tips:) Ett ämne som brukar diskuteras flitigt på Internet är hur stor påverkan ordningen av pluggar rent generellt har i kedjan för det slutgitiga soundet. Vad är din syn på detta?

  Att ordningen inte spelar någon roll så länge du får soundet du vill ha. Men om vi ska tillåta oss att generalisera, så är det ofta en god idé att först plocka bort det du inte vill ha (i detta fall med hjälp av tex de-esser och en eq) för att sedan förstärka det du vill åt. Risken finns annars att tex kompressorn lyfter fram det du inte vill höra (starka konsonanter och vissa frekvenser från sången, eller att kompressorn pumpar för att du har för mycket låg energi).

  Men som sagt, låter det bra är det bra. Och ibland kan "fel" ordning göra att det låter helt rätt.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...