Jump to content
Annons

Vad kan man köra med för komprimering på masterspåret?


RobinCarlsson

Recommended Posts

Annons

Hej Robin

Det beror som så ofta på, men om vi utgår från att du vill åstadkomma ett tryck och nivåer som t ex SHM så handlar det snarare om att jobba från de individuella spåren och uppåt.

Bas kräver mycket energi så vill man uppnå högsta möjliga nivå/tryck ska man var snål på botten i de fall man kan vara det.

Säg att du jobbar med lager av kickar. Låt en av dom gå ända längst ned i registret. Resten skär du så mycket du vågar/kan. Kan du dista någon av dom är det ofta positivt. Dist ger sällan lika kraftiga peakar/transienter som rena kickar.

Detsamma med basgångar. Skär i det lägre registret så mycket du vågar. Lägg även en kompressor på och låt den sidechaina mot kicken. Låt den tränga undan minst tre decibel, gärna mer.

Lyft mellanregister på lead och diskanten på vocals så att dom tränger igenom ordentligt utan att konkurrera med kick, bas och pads.

På mastern skulle jag lägga en kompressor (ev multibandare), en eq och en limiter.

Link to comment
Dela på andra sajter

EQ (visserligen inte komprimering men en mix i obalans påverkas bara negativt av kompression), busskompressor, multibandskompressor, brickwall limiter.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...