Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #9: The Oven ugnsbakar både mix och master

  Ju fler kockar desto sämre soppa brukar det heta, eller kanske rent av ju fler pluggar desto sämre mix? Hur som helst vill The Oven bjuda på finmiddag och till råga på allt en vällagad sådan. Men smakar det så kostar det, eller?

  Jon Rinneby

  the_oven.thumb.jpg.d5c63bcca1377815457e3cb6b27289c8.jpg

  The Oven, som utvecklats i samarbete mellan Hendy Amps och Plugin Alliance, kvalar med råge in i kategorin lyxpluggar som du egentligen inte behöver. En karaktärsplugg/equalizer vars syfte är att skapa lite (eller mycket) mojo med hjälp av saturation och distortion. Inget nytt under stekpannan här med andra ord. Som namnet antyder kan The Oven laga, baka och steka valfritt ljud, varesig det handlar om enskilda kanaler, grupper eller mastring. Från subtilt som du knappt hör (tills du plockar bort pluggen dvs), till aggressivt och allt däremellan. Kort och gott: The Oven vill helt enkelt ugnsbaka dina kära ljud och därmed flörta med smaklökarna.

  Hjärtat i The Oven är den ospecificerade eq-sectionen Low Burn, Mid Burn, High Burn och Sizzle (air) i kombination med rattarna Temp och Cook, som är olika typer av mättnad/saturation. Vidare hittar vi Flow vilken enklast kan beskrivas som en volymkontroll. Utöver detta finns diverse små switchar för att förändra ljudet ytterligare för den som är på det humöret. Speciellt för mjukvaran, som i övrigt är en kopia av hårdvaran, finns bland annat Mono Maker för att centrera bottenpaketet, stereobreddare, TMT (hur höger och vänster kanal interagerar) samt en mix-ratt och utvolym.

  Gränssnittet har vi sett förr i liknande tappning, men det tar ändå ett tag att vänja sig vid de olika funktionerna med sina lustiga namn. Tanken med pluggen är dock att leda användaren bort från det tekniska och in i det kreativa, därav hemlighetsbageriet. I vanlig ordning gäller det att passa sig när du börjar skruva, eftersom signalen automatiskt blir starkare ju mer du rattar. Se därför till att hela tiden jobba med Flow eller Output för att kompensera volymskillnaden, för att inte riska att luras av att starkare låter bättre. Värt att nämna är att The Oven redan i sitt ursprungsläge, utan att röra på en enda spak eller ratt, färgar ljudet - precis som hårdvaran: en  liten bump i subbasen, aningens mer mid och aningens mer topp, samtidigt som höger och vänster kanal separeras och blandas något, dock väldigt subtilt.

  Efter att ha bekantat mig med The Oven i över ett års tid är det speciellt tre saker jag vill lyfta fram: dels Mid-ratten som har en tendens att få saker att låta närmre och varmare, utan att för den sakens skull bli otydligt. En mycket angenäm bekantskap (jag tror mig höra ett väldigt brett filter runt 600 Hz). Vidare har vi doldisen Stereo Width som är en personlig favorit och speciellt användbar för att bredda mixen på ett angenämt sätt, om så behövs. Slutligen vill jag slå ett slag för hyllfiltret Sizzle som verkligen öppnar upp mixen utan att låta påträngande eller onaturligt.

  The Oven kostar i skrivande stund 49 dollar på rea (tidigare 349 dollar) och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >
  blatt_streck.png.d9f92644fcffcb113454bb6e14fa8b91.png
  I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...