Jump to content
Annons

Di-box/Preamp


Hanse

Recommended Posts

Kan man säga att en enklare Di-box (aktiv/passiv) har samma grundfunktion som en preamp? Vitsen med en Di-box är väl att förstärka signalen utan att färga ljudet - men med en lite dyrare preamp kan man få ett varmare ljud. Har jag fattat det hela rätt?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Inte helt rätt.

DI-box använder man typiskt om man har en signal från ett keyboard eller synth, eller möjligen en gitarrsignal, som man vill skicka "direkt in" någonstans, till exempel in i mixerbordet. Ibland kopplar man dessutom signalen till en stärkare med högtalare på scenen till exempel. En bra DI-box låter inte något särskilt, en dålig eller trasig eller felanvänd kan låta riktigt illa. Enklast så kan man säga att man alltid behöver prova hur det låter, ända tills man själv provat så många varianter så man tror sig veta allt. (Vilket brukar straffa sig, för förr eller senare stämmer det inte alls). Det går inte att köra en elgitarr med bra resultat i alla sorters DI-box, så man måste prova.

Preamp, eller som det egentligen heter pre-amplifier, eller förförstärkare på svenska används för att förstärka svaga signaler. Vanligen tänker man nog på preamp till en mikrofon, och tänker man på studio så brukar den ha inbyggd matning till mikrofonens inbyggda förstärkare. (Det som sitter i mikrofonen kallas ibland för head amp, fråga mig inte varför). En bra preamp låter inte heller på något särskilt sätt, varken kallt eller varmt. En dålig eller trasig preamp kan brusa och brumma och dista och allmänt låta helt perfekt om man gillar punk. En del preamp har en ingång för till exempel gitarr, och där kan man då använda den i stället för en DI-box och får då bättre ljud än om man använder fel DI-box. Rätt DI-box kan låta rätt bra.

Men om vi nu kommer till det där med varmt ljud så beror det på så många olika saker. Skillnaden mellan varmt och kallt i bra grejor är inte stor, vi talar de finare detaljerna. Typ om kaffet är från Colombia eller Brasilien. Eller te från Etiopen jämfört med Ceylon. Små detaljer alltså men nog så viktiga för den sista finishen. Riktigt bra preamp kostar pengar och skall användas ihop med dyra mikrofoner. För billiga mikrofoner spelare det mindre roll. Tänker sluta här, för det är en annan fråga.

Hoppas lite klarnade.

Trombonisten.

Link to comment
Dela på andra sajter

Vitsen med en Di-box är väl att förstärka signalen utan att färga ljudet

Är inte vitsen med DI i grunden obalanserad (ej differentiell) signal -> balanserad signal på "mikrofonnivå"? (man slipper förstärkare+mickning mellan instrumentet?)

Vissa små micpreamps (typ för hemmabruk) har förutom mic-ingång/XLR även en "instrumentingång" dvs en telekontakt med hög-impedans-ingång (Hi-Z) anpassad för el-gitarr/bas. Men det är väl en annan femma...

Inspelningsutrustning gör mig just nu snurrig i skallen (det var enklare när man "bara" behövde tänka på att spela sitt instrument 😉 )

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...