Jump to content
Annons

*redigerat av admin*


Martin

Recommended Posts

Annons

(ursækta norskt tangentbord)

1. ta bort eller flytta garderoben.

2. flytta bordet så att det står i mitten av rummet i sidled så att du sitter symmetriskt i rummet.

3. kolla om du kan få monitorerna en bit upp från bordsskivan før att minimera kamfiltereffekten du får av direktreflektionerna dærifrån. ju større avstånd, desto bættre.

bæst vore monitorstativ, t ex sandfyllda ultimate, som du placerar bakom bordet.

alt. klipp till liggunderlag, placera 4 lager tjockt på bordet (hemgjorda pads). sedan tunga stenplattor eller liknande ca 20-30cm. sist en kula haftmassa i varje monitorhørn mellan monitorn och de tunga plattorna. kopplingen till tyngden gør at monitorn inte vibrerar i djupled (vilket de skulle gøra om du placerar dem på pads). isoleringen mellan plattorna och bordet undviker att bordet vibrerar med høgtalaren.

se till att monitorerna bildar en liksidig triangel tillsammans med ditt huvud, och att du har øronen i højd med diskantelementen.

4. konstruera absorbenter av glas/stenull (~40-55kg/m3) som du placerar diagonalt i varje hørn av rummet. gærna æven i førsta reflektionspunkterna på sidovæggarna samt i taket mitt mellan dig och høgtalarna.

några lænkar du definitivt bord kolla in:

Basics om monitorplacering

http://www.genelec.com/support/faq/faq23.php

http://www.genelec.com/support/frstand.php

Ganska bred introduktion:

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

Akustikforum:

http://forum.studiotips.com/index.php

http://recording.org/forum-34.html

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index.php

Specifika byggtips:

http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=535

http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=536 (info om ovanstående)

http://www.bobgolds.com/TrapMartin/home.htm (fina traps man kan hænga)

http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm (absorptionsværden før olika material)

Redigerat av el davo
Link to comment
Dela på andra sajter

Tack så mycket för att informativt inlägg.

Hur tycker du jag ska möblera då? Långsidan eller kortsidan? rummet är 3x5 meter. Jag sover även här så jag måste ju plats för annat. Jag trivs rent praktiskt med den möbleringen jag har nu. Är den för dålig rent akustiskt?

EDIT: Det enda som ska få plats är en 90cm säng och byrå och hylla. Gaderoben kan jag riva. Och ha kläderna i byrån. Hur skulle ni möblerat då?

det är bättre som du har nu, med monitorerna på kortsidan.

men flytta in grejerna så att du sitter i mitten av rummet i sidled. du får då ut monitorerna så långt från hörn (ojämn basförstärkning) och sidoväggarna som möjligt (mindre problem med reflekterade ljudvågor), samt lika reflektioner från vänster och höger (bättre stereobild).

lycka till,

david

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är lite synd, för jag har ju en stållina som upphängning. Då måste jag installera en ful lina på andra sidan med och bara hänga på 1/3 av den. Men det kanske skulle kunna fixas. Om jag sträcker ut tyget så skulle det räcka att täcka som du sa. Men då dämpar det väl inte så bra i de lägre frekvenserna (mellanregistret)? Än om det skulle vara "muffat"?

Skruva upp några hyllor skulle kunna göras. Men jag upplever inte att ljudet från den bakre väggen stör närmvärt. Det är ju ändå nästan 5 meter dit? Problemet är att jag är en outbildad slyngel så jag har inga böcker. Men jag får väl skaffa lånekort på stadsbiblan 😛

Jag är inte helt säker på vad du hänvisar till när du pratar om ovanstående akustikbehandling.

Veckat tyg=dämpar endast högre frekvenser. men det kan ev funka hyfsat på sidoväggarna om du inte vill sätta inklädda isoleringsplattor där av någon anledning.

För att få effektiv dämpning ner till ~100Hz eller tom under ska du satsa på dämpning diagonalt över fönsterväggs/sidoväggs hörnen med 10cm tjocka skivor av stenull (exvis rockwool skalmursskiva). se "studiotips corner absorber". det blir en billig och effektiv lösning.

sedan hörnen vid bakre väggen (vid dörren) om det går. i hörnet vid dörren kan du istället sätta en skiva på dörren och en skiva på väggen om du vågar skruva i dörren...

när vägg/vägg hörnen är bearbetade kan du hänga likadana inklädda skivor (eller endast 5cm tjocka, lämna isåfall minst 5cm luftspalt till tak/vägg) från taket över mixpositionen. sedan på väggarna till höger och vänster om dig. du hehöver inte täcka hela väggen, det räcker till att börja med en skiva i vardera "första reflektionspunkten", dvs den punkt på väggen du skulle se monitorn i om det hängde en spegel där.

bokhyllan med böcker du pratar om vid bakre väggen skulle då funka som diffusor. det är en budgetlösning om man HAR en bokhylla och böcker. i ditt fall kan du istället använda absorption där också om det behövs efter ovanstående. bakre väggen träffas av mycket ljudenergi och skickar tillbaka en hel del reflektioner som släcker ut/förstärker vissa frekvenser. detta är märkbart främst i basregistret. En anmärkning: det är 5 meter från fönstret ja, men hur långt är det från ditt huvud när du sitter och mixar? Kolla upp det (hänvisar till Genelecs monitorplaceringsguide).

vill du fortfarande ha mer dämpning när ovanstående är gjort så så kan du forsätta med vägg/tak hörn. det tar inte bort något av din boyta men är mkt effektivt för dämpning av större delen av frekvensregistret.

Redigerat av el davo
Link to comment
Dela på andra sajter

Shaidar (oregistrerad)

Sedan är det så att en bäddad säng dämpar bättre än en obäddad 😛

Nåja, skämt åsido- Är värmeelementet bakom bordet direktverkande El? Jag kan tänka mig att den skulle kunna bidra till en hel del brumljud, men jag antar att du hade märkt det redan i s f nu när jag tänker efter...

Link to comment
Dela på andra sajter

Sedan är det så att en bäddad säng dämpar bättre än en obäddad 😄

Nåja, skämt åsido- Är värmeelementet bakom bordet direktverkande El? Jag kan tänka mig att den skulle kunna bidra till en hel del brumljud, men jag antar att du hade märkt det redan i s f nu när jag tänker efter...

Ser att 93% av dina inlägg är i forumet "Utanför ämnet (off-topic)". Schysst träffprocent 😛

Link to comment
Dela på andra sajter

Shaidar (oregistrerad)

hehe, alla måste prioritera 😄

Offtopic är ett gift och ett extremt beroendeframkallande sådan dessutom - men ack så roligt!

Once spammed, forever damned...

hmm, det kanske borde bli mitt nya motto 🙂

Redigerat av Shaidar
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...