Jump to content
Annons

Bygga dedikerad PC för livebruk


Rabieshund

Recommended Posts

Tja!

Ska bygga en rackmonterad PC som endast ska användas live. Den ska genom Ableton Live spela upp tracks men ska även styra mjukvarusynthar. Vi kommer ur ett externt ljudkort trycka ut 3 synthar samt 5 audiospår till 8 separata kanaler. Trummis styr uppspelning med en USB-kontroller. Datorn kommer alltså inte användas till att spela in något utan vara en dedikerad liveburk.

Datorn bör ta upp 3U eller 4U och kommer sitta i en sån här: http://www.thomann.de/se/thomann_rack_case_10u.htm

Tidigare testade vi att köra med en MacBook Pro från 2012 med Intel i5 dual core, 8gb ram och 1tb ssd men den pallade inte med och började hacka när det blev några lager synthar över olika utgångar, även när vi pushade buffer size rätt högt. Vi behöver alltså något som orkar mer. Det som är tungt är ju syntharna samt ett samplingsbibliotek.

Jag tänkte höra här vilka komponenter ni tycker passar (SSD är ju givet). Processor, hur mycket minne, ström, dedikerat grafikkort för att avlasta CPU etc? Vi tänkte vid läge lägga en order på Dustin där det också finns rackchassin.

Budget är typ 8-9000 kr.

Stort tack!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Burnin Sven (oregistrerad)

Jag skulle tro att vilken modern dator som helst med en quadcore i7 processor och ssd till os och samplingar klarar biffen. Varför inte låna en modernare snabbare macbook och testa till exemple, bärbart borde ju vara bäst i live läget.

Jag testade själv i går med något som förmodligen överskrider det du beskriver att ni vill göra med min något äldre maskin som kör med en i7 3770 k och det funkar jättebra.

Dessa program och extern + intern hårdvara kördes samtidigt under livesändning till internet med upplösning 1280*720 för video (live kameror och filmer) och 44100 för audio (10 kanal ljudkort spdif ut till bnc in på kamera switchern.

Logic pro 9, camtwist, flash media live encoder, atem tvs switcher program. Black magic designs atem tvs, ultrastudio minirecorder, intensity pro.

Datorn bygger på ett quo computers Aos moderkort med en i7 3770k och 16 gig minne samt ett 660 2 gigs grafikkort. Den kör på os x mountain lion.

Den här konfigen är snart med dagens mått ganska slö skulle jag tro om man jämför med modernare hårdvara.

Nåväl bara lite input. Lycka till super ide tycker jag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Håller med föregående skribent. Ett par syntar och några audiospår borde verkligen inte vara något som helst problem för en halv-modern dator i mittensegmentet (om ens det).

Vet dock inte vad ni kör för effekter, och ifall ni kör annat (t.ex. video) via datorn. Sålänge det bara rör sig om ljud, behövs inget speciellt grafikkort då dagens inbyggda grafikkretsar klarar väldigt mycket (utan att belasta övrig CPU-kraft).

Skulle jag bygga en (väldigt bra) rack-pc för ljud, borde det bli någonting i den här stilen. Man borde kunna gå ner till i5a (med inbyggd grafkkkrets) och 8GB RAM ifall man har tajt budget. Är lite osäker på CPU-kylaren, men den borde få plats. 🙂

https://www.dustinhome.se/product/5010600363/hec-compucase-s401bs-atx

https://www.dustinhome.se/product/5010663149/cx600m

https://www.dustinhome.se/product/5010786253/ga-z97-hd3

https://www.dustinhome.se/product/5010791973/core-i7-4790k-4-ghz-processor

https://www.dustinhome.se/product/5010784236/hyperx-fury-black-series

https://www.dustinhome.se/product/5010660017/ssdnow-v300

https://www.dustinhome.se/product/5010742923/nh-u12s

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej och tack för svar!

Som sagt så körde vi på en MacBook Pro 2012 med i5, 8gb ram och SSD och det ju tyvärr höll inte. Tre låtar in hackade Ableton sönder. Detta sker bara när man routar ut till olika outputs. Det är därför vi vill mosa på lite och komma långt ifrån risken för lagg. Att rackchassin oftast är jävligt djupa har vi märkt och vi ska mäta vår racklåda för att se exakt vilka mått som funkar.

Cathrine:

Tack! Vi har spanat på ungefär de där komponenterna själva och satt ihop en lista men ville kolla här och se vad folk har för tankar också. Vi har tidigare även diskuterat att man möjligen skulle kunna köra synkade visuals från samma dator men i nuläget känns det lite sketchy så vi väntar med det. Prio är ju att ha en fungerande setup för ljudet! 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Det skiljer oerhört mycket i prestanda från de tidigare i3/5/7 och dagens så kan till och med en ny i5 vara snabbare än en av de första i7. Kan ha varit därför som Macen ni tidigare kört med inte klarat av det riktigt.

Eftersom det kommer läggas så många synthar + samlingsbibliotek på datorn skulle jag köra på mer än 16gb ram. Jag skulle också ha kört två stycken SSD i en raid 0 för att ytterligare få upp hastigheten, alltså hellre välja två mindre än en stor, och så en vanlig mekanisk för att spegla denna ssd-raid för att bevara säkerheten. Men allt detta om budgeten tillåter det såklart och det jag nu beskrev är ingen billig lösning.

Link to comment
Dela på andra sajter

Robert: Du har absolut en poäng med batteriet. Planen är att, när vi har budget till det, ha två identiska synkade datorer med en output-switch som automatiskt slår över om något händer med den ena datorn. Det är så tex Robyn har när hon kör live och det funkar sjukt bra. Samtidigt vill vi helst undvika laptops på scen och istället ha allt sånt i en låda av estetiska skäl. Tills vidare kör vi nog backup med en iPad om något skulle hända. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...