Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #5: Soothe 2 – den ständiga räddaren i nöden

  Soothe 2 från finska Oeksound är ett typiskt sånt där verktyg jag inte kan förstå att jag klarat mig utan. Om inte annat för att det sparar oerhört mycket tid och minskar onödig frustration. Tid som istället kan läggas på det kreativa.

  Jon Rinneby

  Soothe2_1800.webp.a67d07c32238025387a6b9d61c681df8.webp

  Nu är det fullt möjligt att denna artikel framstår som något slags tacksamhetsbrev. Men jag vet inte hur många gånger Soothe 2 från oeksound har räddat mig från en påträngande sångtagning, polerat en bristfällig gitarr/förstärkare eller en mjukat upp en alltför diskantrik mix. Visst finns det andra verktyg som också gör jobbet, exempelvis är den dynamiska equalizern en solklar kandidat, men knappast på samma tidsbesparande, transparenta och självklara vis.

  I grund och botten finns Soothe 2 för att (mer eller mindre) automatiskt lindra påträngande resonanser, så att din equalizer slipper jobba ihjäl sig. Detta genom att agera, som företaget väljer att kalla det, dynamic resonance suppressor. Den identifierar således problematiska resonanser/frekvenser och tillämpar reduktion automatiskt. Det hela är mycket enkelt:

  Lägg pluggen, i sitt ursprungsläge, på valfri problemkanal och skruva på den stora ratten tills analysfönstret visar mellan 3-6 dB minskning - och svårare än så behöver det inte vara. Sen kan du givetvis gräva mer på djupet och verkligen detaljstyra. Men på det stora hela är det bara analysfönstret (där du även kan välja vilken eller vilka frekvenser som Soothe 2 ska fokusera på) och den stora ratten du behöver hålla koll på inledningsvis.

  Jag får ganska ofta frågan om Soothe 2 och Gullfoss (som jag givetvis också kommer tips om framöver) gör samma sak, eller om de kompletterar varandra. Det enkla svaret är de kompletterar varandra. Du kan se Gullfoss som ett verktyg för att automatiskt öka tydligheten på instrument eller hela mixar, medan Soothe 2 snarare tämjer och plockar bort ”det jobbiga”.

  Avslutningsvis vill jag också nämna att Soothe 2 även kan tämja mer lågfrekvent material och därmed råda bot på grötighet i bas och mellanregister samt minska närhetseffekten (proximity effect). Mycket angenämt. 

  Soothe 2 kostar i skrivandets stund 2299 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.blatt_streck.png.6e9fd19fb32fc859372dc1c5c2b1a554.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby. 

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  Nej inte testat Reso ännu, men planerar att göra det. Vore intressant att testa deras (Soothe/Reso) resp. styrkor och svagheter.

  Jag har använt Brainworxs bx_refinement som tar bort oönskade resonanser mm, samt värmer upp lite med analog rörmättnad. Gör lite samma sak.

  • Gilla 1
  Link to comment
  Share on other sites

  2 timmar sedan sa Jonatan Lundin:

  Nej inte testat Reso ännu, men planerar att göra det. Vore intressant att testa deras (Soothe/Reso) resp. styrkor och svagheter.

  Jag har använt Brainworxs bx_refinement som tar bort oönskade resonanser mm, samt värmer upp lite med analog rörmättnad. Gör lite samma sak.

  Gällande bx_refinement, så är det en plugg jag fortfarande använder då och då, när jag behöver tämja något snabbt utan att pilla för mycket. Den är ju långt fram lika flexibel som Soothe och Reso dock, då refinement har en fixerad frekvens runt 3-3,3 kHz nåt sånt där, vilket iofs kan vara väldigt användbart på diskanta gitarrer eller påträngande sång.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...