Jump to content
Annons
 • Vad är en bra inspelningsvolym?

  FREDAGSTIPSET: Nyligen fick jag en fråga gällande inspelningsvolym. Då det finns många myter och tvetydiga rekommendationer kring ämnet tänkte jag därför reda ut problematiken och försöka förklara det hela så enkelt som möjligt.

  Jon Rinneby

  ingang_965618258.jpg.1e6b13d2ddc0bb3d7c8f8c75ef2d94db.jpg

  Men låt oss ta det från början. Förr i tiden, och då menar jag för 20 år sedan eller mer, var det viktigt att spela in med stark volym för att undvika brus. Enkelt uttryckt: Starkare signal in i hårdvaran gav mindre brus. Man eftersträvade kort och gott en sweet spot, där varje preamp, kompressor eller mixerbord lät som bäst gällande volym i förhållande till brus. Detta arbetssätt lever till viss del kvar än idag, men delvis i onödan.

  Undvik digital distorsion
  Digitalt ljud fungerar nämligen annorlunda. Med digitalt ljud menar jag allt du spelar in via ditt ljudkort in i datorn, vilket 99 procent av oss gör. Dagens teknik i 24-bitar, eller mer, gör att du inte behöver spela in starkt för att undvika brus. Men du behöver inte heller hänga upp dig på en viss nivå i själva inspelningen. Det viktiga är att du spelar in så att inte digital distortion uppstår. Du märker direkt om du spelat in för starkt genom att lyssna och titta på din wav-fil där topparna då är avklippa och missljud uppstått, då är skadan redan skedd och det hjälper inte om du sänker volymen i efterhand.

  147116521.jpg.f91234bf19e6c058bf82c92e4e67ccb8.jpg
  Bilden visar en sångtagning som är för starkt inspelad och klipper nollan.

  533045942.jpg.54558c5c8a44222e6980c5616c083928.jpg
  Bilden visar en sångtagning med lagom inspelningsnivå.

  Du har kanske läst att du ska spela in med en RMS (medelvärde) på -18dBfs (samma som 0dBVU på analog utrustning) eller peakar på -6dBfs och visst kan du göra det, ingen skada skedd. Men detta är bara riktlinjer som talar om att du inte behöver spela in starkt för att det ska låta bra. Kontentan och det enda som egentligen spelar någon roll är: Om du undviker distortion när du spelar in så har du gjort rätt. Om du nu inte vill att det ska dista såklart. Det finns däremot en del rent praktiska poänger med att inte spela in så starkt, det vill säga att alla dina kanaler ligger nära nollan när du börjar mixa. För det första behöver du inte sänka reglarna så mycket på varje kanal. Ju starkare du spelat in ju mer måste du sänka varje kanal. Att ha massvis med kanaler på exempelvis -23.4dB, -27,7dB, -18.5dB och så vidare blir ganska snart osmidigt och plottrigt.

  Underlätta arbetsflödet
  Det blir lätt en väldig massa småjusteringar hit och dit, vilket inte minst kan vara tidskrävande. Återigen, detta har ingenting med ljudkvalitén som så att göra, utan handlar helt och hållet om arbetsflödet. Vidare kan det vara så att vissa pluggar inte mår bra av att pressas för hårt, speciellt pluggar som efterliknar gamla prylar. Men detta hör du ganska snabbt och då är det bara att dra ner ingångsvolymen i själva pluggen (inte volymregeln på kanalen).

  Vidare så riskerar du inte heller att det slår över inuti exempelvis en eq-plugg när du gainar på med rejäla boostar, om detta nu skulle krävas. Slutligen undviker du att även överbelasta masterregeln om du väljer att inte spela in så starkt. Du får då mer utrymme, eller headroom som det heter, innan det slår på rött. Och som vi alla vet är rött lika med distortion (vid export). Men?! Nu låter ju inte mixen så starkt, kanske du tänker… Då är det bara att använda volymkontrollen på ditt ljudkort eller på monitorerna, det är därför de finns. Slutvolymen kan du alltid ställa i efterhand med en limiter om så behövs.

  Kort och gott: Spela in varje kanal så att de peakar under nollan i ditt inspelningsprogram, men gärna svagare för att underlätta arbetsflödet när du mixar. Och så är det med den saken.

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

  • Tack! 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...