Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #28: Ett nytt sätt att komprimera?

  Visst vore det skönt med en kompressor som visuellt berättar vad som faktiskt händer med ljudet? Likt analysfönstret på en equalizer. Nyskaparen Dynamic Grading från Playfair Audio gör precis detta och mer därtill.

  Jon Rinneby

  DynamicGrading-Screenshot-1.3.0_28_red.webp.f2cf295bbe4a3c6e964990527413e866.webp

  Först och främst: det är inte helt enkelt att förklara hur Dynamic Grading från Playfair Audio egentligen fungerar och jag råder dig som läser detta att själva ladda ner demot och testa. Med detta sagt…

  Dynamic Grading varken beter sig eller ser ut som en vanlig kompressor. Vid en första anblick kan pluggen möjligen te sig aningen främmande, men faktum är att det inte tar särskilt lång tid att vänja sig. Vad vi har är ett nytt sätt att komprimera, eller åtminstone visualisera kompression på. Egentligen gör Dynamic Grading inget nytt rent soundmässigt, eller funktionsmässigt för den delen, det är ändå kompression/expansion vi talar om. Nej, tjusningen ligger istället i gränssnittet och arbetsflödet - som säkert kan tilltala många. Speciellt dig som tidigare haft svårt för att förstå dig på kompression.

  Principen är att du arbetar med ett sorts dynamiskt stapeldiagram som visar in- och utsignal över tid: insignalen är okomprimerad och utsignalen, ja du gissade rätt, är komprimerad. Stapeldiagrammet ger dig med andra ord en överblick över det dynamiska omfånget, före och efter kompressionen. Med hjälp av tre ”handtag” kan du sedan kontrollera olika delar av dynamiken, likt en multibandskompressor med olika band (dock ej frekvensbaserat). Handtaget i mitten är kroppen i ljudet, det mest musikaliskt relevanta om så önskas, vilken kan komprimeras, eller expanderas separat från toppen (transienter, konsonanter etc) och botten (utklingning, reverb, brus etc). Hela processen känns organsik och självgående, om än lite ovan, och det är lätt att bilda sig en uppfattning om huruvida ljudet har plötsliga toppar eller dalar (som kan behöva tämjas), eller om signalen är mer jämn över tid. Men som sagt, detta är ett verktyg du gör bäst i att testa och leka med själv. Dynamic Grading lämpar sig till enskilda kanaler, såväl som grupper och hela mixar. Väl värd att spana in!

  Dynamic Grading kostar i skrivande stund ca 2000 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.blatt_streck.png.af60fb9efd210d785cdbc458aa5dcd52.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...