Jump to content
Annons
  • Fem heta gratispluggar till pc och Mac

    FREDAGSTIPSET: Det finns idag en uppsjö pluggar till pc och Mac, de flesta med syftet att underlätta och bättra på din studiokvalité.

    Jon Rinneby

    coffee.png.725b499ef974017ddbaf70eb313584d3.png

    Det behöver inte kosta skjortan att utöka ditt pluggbibliotek. Faktum är att det många gånger inte kostar något alls.

    För ett antal månader sedan skrev jag om Mina 5 favoritpluggar för mixning och mastring, en del penningslukande och en del lite billigare. Dessa digitala hjälpredor ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och rekommenderas starkt. Dagen till ära har jag plockat fram fem färska gratispluggar som förhoppningsvis sätter lite sprutt på kreativiteten. Med detta sagt vill jag också passa på att slå ett slag för Mixakuten, en kostnadsfri tjänst för din mix eller master, som med största sannolikhet drar igång här på Studio redan nästa vecka. Må inspirationen flöda!

    Coffee - The PUn
    coffee.png.725b499ef974017ddbaf70eb313584d3.png
    En gratis germanium baserad equalizer med inspiration från Pultec. Pluggen har en varm vintagekaraktär och fungerar ypperligt på allt som behöver fetas till eller mjukas upp. Samtidigt lämpar sig Coffee - The PUn till när du vill ha lite extra luft och subtil saturation. Sång, trummor, bas, akustiska gitarrer och pianon är självklara användningsområden.

    Länk: http://www.acustica-audio.com/pages/aquarius

    Echobox D7
    echobox.png.52442844ecdb9d571688ccf4a542da98.png
    Ett smutsigt lo-fi delay som hämtat inspiration från en japansk golvpedal. Originalpedalen tillverkas inte längre och sällan dyker upp på andrahandsmarknaden, vilket gör denna mjukvaruemluering lite extra spännande. Echobox D7 gör sig speciellt bra på gitarr men ger även spännande och oväntade resultat på sång, eller vad som helst egentligen.

    Länk: https://senderspike.wordpress.com/20...22/echobox-d7

    SnareBuzz 2.0
    snarebuzz-2-ui.png.196e0d795e6227f00c9e65a0343c6ae4.png
    En rolig liten plugg som simulerar den naturliga vibration som uppstår i virveltrumman, då andra instrument spelar. Perfekt för att liva upp en torr tagning eller samplade trummor. Med SnareBuzz 2.0 blir det helt enkelt lite mer levande.

    Länk: https://www.wavesfactory.com/product/snarebuzz

    Span 3.8
    span.jpg.0ca3441da95e45127eabb0838882849a.jpg
    En vintageplugg i ordets rätta bemärkelse, då Voxengo Span funnits sedan urminnes digitaltider. Nu har det populära mätverktyget nått version 3.8 innehållandes diverse förbättringar och funktioner. Till nyheterna hör bland annat bättre hantering för presets och färgval.

    Länk: https://www.voxengo.com/product/span

    NCAR

    Analog Obsession fortsätter att mata ut pluggar på rullande band och senast ut är summeringsmixern NCAR, vilken kort och gott bjuder 8 stereokanaler med preamp och 3-bands eq. Tanken med en summeringsmixern är att ge bättre separation och ett subtilt djup mellan kanalerna. Huruvida detta faktiskt alltid är en fördel eller inte är upp till var och en att avgöra. Analog Obsession livnär sig som Patreon, så skänk gärna en slant om du uppskattar pluggarna.

    Länk: https://www.patreon.com/analogobsession

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!
     

    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

    • Tack! 3

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Fin artikel! Spännande plugins, särskild SnareBuzz tycker jag.


    Får jag föreslå att man hellre börjar använde frasen, "till Windows och macOS" i stället för " till pc och Mac" när artiklar i all huvudsak är irrelevanta för Linux-användare? Det här gills väl egentligen för nästan alla som sitter och skriver artiklar i dag.

    Jag använder i all huvudsak Linux som min musikplattform och antalet Linux-versioner av plugins, DAW:s och annat som tidigare var enbart för Windows och Mac ökar kraftigt. Dessutom kan man installera och köra Linux båda på en PC och Mac. 

    Jag vet att Linux fortfarande inte är en stor sak hos slutanvändare, det är lite över 2% som har det på skrivbordet. Fast det betyder ju många miljoner användare globalt och denna procentandelen är kanske högre för dom som sysslar med musik? Enligt Harrison Consoles, är lite över 15% av deras kunder Linux-användare, det gäller Mixbus och Mixbus32C. När det gäller Bitwig, Traction, Reaper, u-he, Pianoteq och alla de andra som är cross-plattform, vet jag inte andelen, men jag hoppas att Linux-användare också snart kan vara i medvetandet för skribenter som lever i en Windows- och macOS-värld.

    När det är sagt: -jag tycker du skriver bra artiklar!  :-)

    • Gilla 1
    Link to comment
    Dela på andra sajter



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...