Jump to content
Annons
 • Guide: 10 bästa pianopluggarna 2023

  I ditt musikprogram har du nog redan bra pianoljud. Men om det är mer naturtrogen spelkänsla, eller särskilda sound du är ute efter får du vända dig till tredjepartsleverantörerna. Vi har samlat marknadens bästa produkter i kategorin pianopluggar.

  Hasse Nilsson

  10bstapianopluggarna2023-red.webp.dcd24846fad5c849d51e971e4aee6041.webp

  Pluggarna är listade i bokstavsordning enligt tillverkarnamn, och samtliga är tillgängliga för både Windows och Mac OS. Alla priser är inklusive moms. Guiden är uppdaterad 2023-09-19.

  Acoustic Samples – B-Pian
  1474640773_acousticsamples_bpianscreen3-720x480_1800.jpg.e57e41e859b7fe60aeb412e92f6657f9.jpg

  Fransmannen Arno Sicard är it-ingenjören som tröttnade på sitt jobb och sadlade om. Han studerade istället på det ansedda ljudforskningsinstitutet IRCAM i Paris och producerade musik. Med sitt företag Acoustic Samples har han givit ut en stor mängd instrumentbibliotek sedan 2004. B-Pian låter pyttelite ostämt, småskruttigt, men ändå omotståndligt njutbart. Tänk dig ett lådpiano hemma hos en charmig äldre dam eller i en tom gammal skolsal. Soundet är perfekt för vissa musikstilar och vi brukar även använda det för att färga in lite av den operfekta klangen med den snajdigare ljudbilden hos en samplad flygel av god kvalitet. Trots sin enkelhet så finner du användbara reglage för sådant som pedalernas uttryck, hyggliga midi-inställningar samt ett konvolverings-reverb. B-Pian använder kostnadsfria UVI-workstation som uppspelningsplugg.

  Tillverkare: Acoustic Samples
  Produkt: B-Pian
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 320 kronor


  Arturia – Piano V2
  piano_v2.jpg.ceb1599acd4ec2de33d8e916067dd0d8.jpg

  Så kallad fysikalisk modulering är, kortfattat uttryckt, en teknik för att återskapa egenskaperna hos ett verkligt instrument utan att använda uppspelning av ljudfiler. Tekniken har många fördelar: pluggar och program tar inte enorma mängder med lagringsutrymme i anspråk, laddar fort och är skonsamt mot din dators processor. Franska Arturia är mästare i gebitet och Piano V2 är inget undantag. Virtuell placering av mikrofoner, många olika typer av pianon att välja mellan och genomgående naturtroget instrumentljud gör att vi för ovanlighetens skull gärna använder fullständigt syntetiska rekonstruktioner av den äkta varan. Ett extra plus tilldelas för att Arturia tar sin mjukvarulösning hela vägen in till stan och erbjuder avantgardistiska varianter på pianoemuleringstekniken, exempelvis pianon tillverkade av metall eller glas (!), 

  Tillverkare: Arturia
  Produkt: Piano V2
  Svensk kontakt: EM Nordic
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris:  Cirka 2 955 kronor


  EastWest – Pianos
  pianos.jpg.cd396a0f0a4ef5a0211070b5d1db1712.jpg

  Det som tidigare bland annat har hetat Quantum Leap pianos platinum bundle torde vara planetens mest ambitiösa projekt när det gäller att med nästan sinnessjuk precision sampla klassiska konsertflyglar. EastWest Pianos väger in på över 300 GB i strumplästen och då får du dyrgripar som Bechstein D-280, Steinway D, Bösendorfer 290, and Yamaha C7 på din hårddisk och i ditt inspelningsprogram. Klaveren är uppmickade och inspelade av den inte helt okände Ken Scott (Bowie, Beatles, Elton John). Givetvis kan du steglöst laborera med sådant som artikulering, mikrofonplacering (rum-och närmickat) i jakten på det perfekta pianoljudet. Men det som är EastWest Pianos största styrka är att pluggen låter sig spelas på ett nära nog autentiskt sätt. Detta förutsätter dock att du har pedaler anslutna samt äger en viktad klaviatur som tillåter spelteknik av det mer avancerade slaget. 

  Tillverkare: EastWest
  Produkt: Pianos
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 3 270 kronor


  Native Instruments – Noire
  noire.jpg.aa9e02d5f2c30844808a148f62fc2fc2.jpg

  Berlinarna på NI har en rejäl bunt med bra pianovolymer som naturligtvis utgår från deras populära samplare Kontakt. Från monstertaffeln The Giant till Alicia Keys flygel. Vi har fastnat för den inspirerande instrumentalisten Nils Frahms piano som förevigats i digitalt samplat format under namnet Noire. Eftersom vi faktiskt har lyssnat på Nisse lajv ett antal gånger kan vi konstatera att Noire är herr Frahms varma, lite lätt filmiska ljudkaraktär mycket troget. Det är ett mycket modernt pianoljud som inte låter klonkigt och stelt, helt enkelt. Pluggen har flera specialare som kan pigga upp din produktion exempelvis den ”partikel accelerator” som bästa kan beskrivas som pulserande kompljud som harmonierar med vad du spelar. Som vanligt när det gäller NI:s pianopluggar har du fullt styr på midi, effekter och artikelulering. 

  Tillverkare: Native Instruments
  Produkt: Noire
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris:  Cirka 1 760 kronor


  Skybox Audio – Hammers + Waves – Acoustic
  RelicUpright_red.webp.4f342a911d9967578501bedc93630bbf.webp

  En av de senaste årens mest spännande pianopluggar kommer från Skybox och deras Hammers + Waves-serie. Här finner du en finflygel från Yamaha (C6) och två åldriga lådpianon som multisamplats enligt konstens alla regler. Men utöver det har Skybox adderat en kraftfull granulärsyntesmotor. Det innebär i praktiken att de bland de över 100 förinställningarna kan gå från poppigt bröd-och-smör-piano till atmosfäriska klanger och olika typer av ”svansar” på pianoljuden som låter mycket inbjudande. Utan att gå via dina egna effekter låter det helt enkelt brett och fett om Hammers + Waves – Acoustic, som är en av flera produkter som bygger på samma koncept. Kräver Native Instruments samplarplugg Kontakt (finns i grativersion) i version 6 eller högre. 

  Tillverkare: Skybox Audio
  Produkt: Hammers + Waves – Acoustic
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 2 065 kronor 


  Spitfire Audio – Olafur Arnalds Stratus
  stratus.jpg.042223ebe1799fe5f3e9cd2bc590edeb.jpg

  Den isländske kompositören och pianisten Olafur Arnalds har gjort sig ett namn som Bafta- och Grammy-vinnare för musik till serier och film (och dessutom samarbeten med nyss nämnde Niels Frahm). Med Spitfire Audio har Arnalds skapat en serie med vad vi skulle vilja kalla verktygslådor för musikproduktion som drar åt det filmiska och ambienta. Stratus består av en stor mängd akustiska pianofraser som kan spelas i otaliga kombinationer. Det är med andra ord inte en pianoplugg i traditionell mening, men kan även användas som en sådan. Brittiska Spitfire Audio borgar för hög kvalitet både när det gäller själva ljudet och de kreativa uttrycksmedlen. En spännande plugg som tvivelsutan är som att ha en artificiell kompositörskompis i datorstudion. Kolla gärna in de andra volymerna i serien, även om det sammantaget blir rätt saftigt för plånboken.

  Tillverkare: Spitfire Audio
  Produkt: Olafur Arnalds Stratus
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 3 545 kronor


  Teletone Audio – Postcard Piano
  Teletone_1800.jpg.9ca5f95ff7699bbde5c1c81097ae0634.jpg

  Om du inte letar efter ett smäckert och perfekt pianoljud utan eftertraktar ett vemodigare och varmare sound kan Postcard Pianos vara din melodi. I pluggen kan du till och med få pianon att åldras med ett enda reglage. Den här sortens ljudkaraktär har blivit alltmer i ropet och Postcard Pianos är bra balanserad mellan indie-ballad och lite mörkare stämningsmusik. Till din hjälp att färga ljudet har du en inbyggd rörförstärkaremulering och även möjligheten att köra ut signalen i mono. Med en mycket konkurrenskraftigt pris kan Postcard Pianos mycket väl bli din nya go-to-plugg om du producerar och framför musik som inte för en massa väsen av sig. 

  Tillverkare: Teletone Audio
  Produkt: Postcard Piano
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 755 kronor
   

  Toontrack – Cinematic Grand EKX

  CinematicGrand-in-EZkeys2-fullscreen_1800.webp.f0b51114f630a0ff1f9b8a50ec7e3b46.webp

  Det är klart som bäckvatten att vi ska en sväng uppåt i landet även i den här listan. Toontrack i Umeå är måhända mest kända för sina kralliga trumpluggar. Men även klaviaturerna under varumärket EZkeys 2 tål att lyssnas och spelas på. Cinematic Grand EKX är en ljudexpansion som inte ingår i EZkeys 2 men som funkar utmärkt i programmet. Cinematic Grand baseras på en Bösendorfer från 1891 som inte bara samplats på sedvanligt sätt. Nej, Toontrack:arna har dessutom knäppt på strängarna, spelat med stråkar och liknande. Resultat blir mer än en välljudande flygel. I pluggen hittar du intressanta förinställningar som bland annat låter som akustiska synth-pads.

  Missa inte att du kan kan köpa till midi-mönster i EZkeys-serien för att snabba upp ditt låtskrivande och hitta nya musikaliska möjligheter. 

  Tillverkare: Toontrack
  Produkt: Cinematic Grand EKX
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 795 kronor


  Uvi Ircam – Prepared Pianos
  prepared_pianos.jpg.e45589d65723fe21ab3bcb7d85e66ba4.jpg

  En av konstmusikens absoluta högborgar är Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique (IRCAM) i Paris. Institutet är även mycket framstående när det gäller utvecklingen av kreativa digitala ljudverktyg. Nåväl, preparerat piano är ett samlingsbegrepp för allt från kasta in en näve spik övers trängarna till att spela, stämma och bearbeta pianoljudet med olika metoder. Allt metikulöst nedskrivet på noter, fattas bara annat. Prepared Pianos innehåller flera riktigt fina pianoklanger av traditionellt snitt, men till övervägande del är förinställningarna sådana att det i vissa fall knappt går att urskilja om det är ett akustiskt instrument eller en granulär synthplugg du hör. Med andra ord är de preparerade pianona från IRCAM i första rummet till för dig som är på upptäcksfärd efter nya och annorlunda ljud och klanger. Uvi Ircam Prepared Pianos använder kostnadsfria UVI-workstation som uppspelningsplugg.

  Tillverkare: Uvi
  Produkt: Ircam Prepared Pianos
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 3 270 kronor


  XLN Audio – Addictive Keys Studio Grand
  addictive_keys.jpg.7e3afd9ef9c719dd8274bc9fcc250a7e.jpg

  Stockholmsbaserade pluggutvecklarna på XLN Audio erbjuder en massivt multisamplad Steinway Model D inom ramen för Addictive Keys-serien. Model D brukar anses som den mest använda konsertflygeln i professionella sammanhang. För den rätta närvarokänslan har flygeln spelats in hos Sveriges Radio med hjälp av äldre, och får vi förmoda, svindyra vintage-mikrofoner. Du kan som sig bör mixa mellan extremnära ljudupptagning och naturlig rumsklang. Addictive Keys Studio Grand är ett välbehövligt tillskott i datorstudion om du saknar det där riktigt snygga pianoljudet. De över 40 olika förinställningarna ger en ordentligt musikalisk bredd när det gäller valmöjligheter, från det rättframma och självklara till mer radikala pianoljud. Kolla även in lådpianot Modern Upright om du känner en smula mer skramlig rootsmusik klia i fingrarna. 

  Tillverkare: XLN Audio
  Produkt: Addictive Keys Studio Grand
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Cirka 1 065 kronorblatt_streck.png.7005fb8c74c8f33f7d886bb234b27f8c.pngLäs mer:

  Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >


  User Feedback

  Recommended Comments

  NoiseAsh har ett kontaktbibliotek med ett samplat Yamaha C3 Grand Piano som låter väldigt bra.

  Tycker själv att tex Arturia’s piano låter rätt tunt i jämförelse. 

  • Gilla 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Ravenscroft 275 från VI Labs borde vara med på listan. Jag använder denna och finner att den låter mest naturtroget, och ger bäst spelkänsla.
  https://www.vilabsaudio.com/Ravenscroft-By-VI-Labs

  Sedan är Garritan CFX ett mycket bra bibliotek, som oxå borde vara med på listan ovan.
  https://www.garritan.com/products/cfx-concert-grand-virtual-piano/

  Dessa två finner jag låter mycket bättre än t ex Addictive Keys Studio Grand.

  Men haken är ju att smaken är som baken.

  Link to comment
  Share on other sites

  Noire, vilket är ett Kontakt instrument (soundware) och inte en plugin direkt, är med på listan så tänkte jag lägga till ett annat vackert instrument. 

  LivingRoom Upright Piano - från KeyPleezer:

  https://keypleezer.com/livingroom-upright-piano/

  Sound On Sound artikel:
  https://www.soundonsound.com/news/livingroom-upright-piano-keypleezer
   

  keypleezer-livingroom-upright-piano-complete-kontakt-pr--16x9--bg-dark--medium-text-1200px.jpg.5a64d17280df5b52a51694509a4d33f7.jpg

   
  Jag har själv spelat in, designat och kodat detta så tillägget är något "biased" 😬. Det är för Kontakt sampler, precis som NI Noire, men kräver dock endast Kontakt 5.4.2 och upp för att funka, så alla gamla Komplete användare kan få leka de också.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...