Jump to content

Ruben E

Medlem
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

About Ruben E

 • Rank
  På gång

Recent Profile Visitors

467 profile views
 1. Absolut, men Texona, Super-g och Akutex är ju just ytskikt, om jag fattat rätt... jag undrade om du har någon preferens vad gäller själva plattan (Wall A, Wall C eller någon annan)?
 2. Visst är det sån här skiva du menar? https://www.ecophon.com/sv/produkter/Vaggabsorbenter/Akusto/Akusto--Wall-C/
 3. Many thanks! Bara så jag fattar konstruktionen skissade jag en ritning av halva väggen i genomskärning, jag hoppas den går att tyda... Tänker du att upplaget/ramen/smygen av 22mm MDF alltså ligger runt hela öppningen och i liv med gipsets ytterkant som på bilden nedan? Eller i liv med gipsets innerkant och att man fäster gipset utanpå regel och MDF? Jag hade trott att det var viktigt att få in kronlist mellan fönstrets kant och MDF-ramen (som jag nu kommer att kalla den), men om jag förstår dig rätt ska den snarare ligga mellan glas och glaslist på vardera sida som på bilden? Karmabsorbent, så klart! Det måste ju till. Duh. Och då kommer det heller inte in damm etc. men om jag förstår dig rätt ska den in i den urfrästa 15mm spalten i den inre glaslisten och får således inte vara tjockare än 15mm. Är det tillräckligt tjockt? Återigen, tack för din tid och kunskap!
 4. Wellness music, vad hade jag gjort utan dig?! Nu ska jag googla lite termer (kronlist?)... tilläggas bör att glasen redan är klara, så det blir till att anpassa ramarna efter befintliga fönstermått. En fråga dock, vad menas med att ”kortsluta glasen”?
 5. Hej alla kloka. Nu är det snart dags att bygga fönster i studioväggen. Väggen som fönstrena ska sitta i en en dubbelvägg enligt följande: gips x 2 - 70mm isolering - 20mm luftspalt - 70mm isolering - gips x 2. Fönsterglasen är 12.38mm ljudlamell och de ska byggas dubbelt med luftspalt. Jag tänker att det är bäst att hålla ramarna som glasen sitter i åtskilda (snarare än att montera dubbla glas i samma ram) och att även dessa har en luftspalt emellan sig. Så till mina frågor.. 1. Är det en bra ide att bygga separata fönsterramar och passa in dessa med glas och allt mellan reglarna i väggen? Och hur får man i så fall tätt emellan regel och ram? Alternativet, som borde vara enklare, är ju att fästa glasen direkt på träreglarna - är det kanske ett smartare drag ur isoleringssynpunkt? 2. Har ni nån bra ide hur man aka förhindra att damm och annat krafs kommer in mellan fönsterglasen? Tänker att man borde spänna upp t ex lakanstyg mellan ramar eller reglar, men det kan ju bli knepigt att komma åt... om man inte gör det direkt innan isolering etc. 3. Snedställning... min tanke är att om det ena glaset är rakt och det andra något snedställt kommer ju det snedställda bli något högre pga glasets tjocklek (beroende på hur rundade kanterna är). Visst borde man kunna snedställa båda rutorna lika mycket, ut från varandra? Och vad är en bra lutning (jag tänker ca 10 grader, eller 5 grader per ruta)...
 6. Tack för kloka svar! Ska rådgöra med min snickarvän samt elektriker, nåt ska det väl bli av det här... återkommer med uppdateringar!
 7. Minsann! Mycket tack för den infon. Men hur är det med el och el då? Alltså, är det risk för störningar om två eller tre olika faser delar flexrör (tot kommer det väl röra sig om 2 x 50cm delad sträcka innan de kan skiljas åt igen)? Sen tänker jag att om jag ska ha hål för allt separat kommer ju väggen se ut som en termitstack, vilket inte känns optimalt ur isolationssynpunkt. Så någon form av kompromiss känns ändå rimligast. Frågan är bara var man gör avvägningen...
 8. Jag bugar - tack! Gällande elen kanske jag var otydlig; jag kommer att ha tre separata faser i studion (en för ljus, en för ljud och en för övrigt som kylskåp, etc). Frågan var om el- och ljudkablage kan passera genom samma rör i väggen utan risk för störningar?
 9. Hej ni! Nu är det studiobygge på gång... jag har skaffat mig hygglig koll och har en viss erfarenhet samt snickarhjälp, vilket känns tryggt. Lokalen ligger också rätt bra till (nedersta källarplan, med garage och Hörselskadades riksförbund som närmsta grannar - win!), vilket gör att jag inte kommer behöva bygga flytande rum i rummet etc. Däremot ska jag bygga en tvärvägg för att dela av ytan i liverum, kontrollrum och sångbås. Väggen kommer byggas enligt följande: gips 13mm - gips (silentboard) 13mm - isolering 70mm - luftspalt 15mm - isolering 70mm gips (silentboard) 13mm - gips 13mm. Det jag inte lyckats lista ut är hur jag ska göra för att täta hålen för kablage (ljud och el). Säkerligen finns detta avhandlat i andra trådar, man jag har inte lyckats hitta någonting... visst kan man ta ett skumrör och fylla igen med akrylfog eller liknande när väl kablarna är på plats, men det vore ju fint att kunna ändra i efterhand. Så: hur förbereda för kabeldragning på bästa sätt vid bygge av mellanväggen? Värt att nämna är kanske också att elektrikerna kommer dra ström efter att väggen byggts (men man kan så klart bygga in en väl tilltagen kabel som de kan ansluta till). Och, bonusfråga: är det värt att göra tre separata passager för el, el till takbelysning (separat fas) och ljudkablage (xlr, nätverk, etc)? Här tänker jag så klart på risken för elektriska störningar, snarare än ljudläckage mellan rummen. Hit me!!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.