Jump to content

MrOnion

Medlem
 • Content Count

  6
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

About MrOnion

 • Rank
  På gång
 1. Tack för alla svar, otroligt mycket värt att få ställa dumma frågor i stället för att bygga/köpa och se hur det blir! Nu har jag (kanske) ett par andra lokaler på gång, så jag får se hur de låter och ser ut innan jag bestämmer något. En till fråga om rimlighet: en lokal jag ska titta på är på strax under 40m2 inklusive pentry och badrum, så jag antar att den har ett rum som är gissningsvis 25m2 (jag har alltså inte sett den lokalen än, inte ens på bild). Om det visar sig att det är tillräckligt tyst där inne, kan det vara en idé att slänga upp en massa dämpning på väggarna i det rummet och försöka jobba utan att ljudisolera? Finns det någon fördel med att spela in tal i ett mindre rum vad gäller akustiken, generellt alltså? Kan själva dämpningen i rummet göra att det går att spela in där inne utan att något enstaka ljud utifrån stör? Tror ni det är lätt eller svårt att hitta en köpare för ett bås om jag köper ett och det visar sig att jag inte behöver det i längden? Jag har försökt hitta något på blocket och tradera, men inte lyckats, vilket ju kan bero på att de säljs i andra kanaler (kanske här?) eller att det inte är någon som vare sig köper eller säljer studiobås i andrahand...
 2. Hej! Jag läser in ljudböcker och behöver skaffa en ny studio. Förhoppningsvis kan jag hyra ett gammalt torkrum av en bostadsrättsförening i närheten av var jag bor och hålla på där. Det rummet är större än vad det behöver vara och har en del ljudkällor som stör, så jag funderar på att antingen köpa ett bås, troligen från studiobricks, för runt 60-70 000, eller på att bygga ett mindre rum i rummet, och jag vore väldigt tacksam för input i frågan! Rummet är inte jättestort, uppskattningsvis 3x4m, väggarna, taket och golvet är naken betong och ena kortsidan har ett fönster ut mot vägen. Den kortsidan ligger delvis under marken, uppskattningsvis till hälften, och fönstret är i en "alkov" som är ungefär en meter djup. Den andra kortsidan ligger mot en korridor och på andra sidan korridoren ligger en tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare och -skåp. Genom rummet går ett par vattenledningar som susar en del. Jag har bara varit där när torkskåpen varit igång i tvättstugan, och de lät förvånansvärt lite i rummet, knappt märkbart faktiskt, så jag är inte så orolig för att den ska störa så mycket. Rören susar, men svagt och mest i diskanten. Det borde inte vara så svårt att bygga in dem, men frågan är om man får. Vägen utanför är kanske det största problemet, då den hörs ganska mycket. Det är en 30-väg i ett bostadsområde, så det är inte så mycket trafik utan man hör varje enskild bil. Dock ligger det en mataffär med postkontor i närheten, så det kommer en del tung trafik ibland. Båset jag har kollat på är ett Studiobricks One(/One Plus) http://studiobricks.com/studiobricks-one/. Jag har jobbat i ett sådant och jag vet att min arbetsgivare godkänner akustiken i dem. Dock vet jag att de inte är supereffektiva på att stänga ute ljud, men de borde ta bort suset från rören och eventuella ljud från korridoren och tvättstugan. Om det åker förbi en lastbil är det möjligt att det låter in ändå, men det kommer det ju inte göra hela dagarna. Det jag funderar på är om det kan vara en idé att i stället bygga in ett av hörnen i rummet med dubbla gipsplattor med stenull mellan och sedan sätta upp inklädd stenull/glassfiberull på insidan, och om det i så fall ska vara fyra väggar, eller om det kan funka att använda två av innerväggarna och bara bygga upp en vinkel? Är det värt besväret/pengarna att bygga upp golv och lägga på tak? Är det så svårt som det verkar vara att få till tyst ventilation? Jag har fattat det som att det är bra att undvika kvadratiska rum, men innebär det att det kan vara en bra idé att t.ex. göra en av väggarna sned? Vad har jag inte tänkt på?
 3. Hej! Funderar på att köpa en sådan här och ställa i källarförrådet för att kunna spela in talböcker. http://en.demvox.com/products/soundproof-booths-eco/35-eco250 Jag har svårt att tolka hur bra dämpat båset är utifrån tabellen som står långt ner, så skulle någon kunna titta och säga om det är något som sticker ut? Det brukar inte vara så mycket trafik i källaren hos oss, förutom morgon och eftermiddag när folk lämnar och hämtar cyklar osv, men det kan ju vara något jag missat. I taket utanför förråden går en del rör med varmvatten som jag inte är medveten om att jag hört någon gång, hur bra kan man tänka sig att båset stänger ute sådana ljud? Hur kan man förvänta sig att det är att spela in tal i ett sådant bås, jämfört med i en klädkammare/garderob med en massa kläder i (aka nollbudgetvarianten)? Hur amatörmässigt kommer det låta? Någon som känner till någon konkurrent till demvox? Många frågor, hoppas på svar!
 4. Tack för svar! Det finns några olika alternativ, men tanken på att ha tre trappor till jobbet i stället för en tunnelbaneresa är värd mycket! Jag kanske också ska förtydliga att siffran 10.000 syftar på budget för ombyggnad, hyran är inte avtalad än, men jag tänker mig att den kan hamna på ett par tusenlappar i månaden max.
 5. Hej Alla! Jag funderar på att hyra ett rum i källaren av vår bostadsrättsförening för att ha som kombinerat rum för att spela in talböcker och som övningsrum för klassisk sång. Rummet är cirka 4x3m med rätt lågt i tak (vanlig källarhöjd...?) och väggarna är i betong. Två av väggarna (en kort, en lång) gränsar mot cykelförråd, en lång mot ett förrådsrum och en kort har ett fönster ut mot en dunge. Ovanför är en lägenhet med en barnfamilj, vilka ofta arbetar hemifrån. Rummet har en nyinsatt metalldörr, som ser relativt tung och tät ut. Det jag behöver hjälp med är att få något slags hum om vilka summor det rör sig om att få rummet anpassat till mina behov, vilka är att kunna spela in talböcker med ett relativt gott resultat, samt att kunna sjunga opera där inne utan att störa grannar. 1. Inspelning: Jag behöver kunna spela in utan störande ljud utifrån och med så lite rumsklang som möjligt. Det är inte så mycket trafik i källaren, så lite naivt tänker jag att det inte finns så många källor till kraftiga, störande ljud därifrån, bortsett från de tider på dygnet som folk hämtar och lämnar cyklar och barnvagnar på väg till och från jobbet. Dock går det varmvattenledningar i taket precis utanför dörren. På utsidan är det likaså långt till någon mänsklig aktivitet. Den mest frekventa ljudkällan torde vara grannarna ovanpå. Härifrån kommer huvuddelen av inkomsten, så jag vill kunna göra bra inspelningar, men jag har kollegor som spelar in i garderober utan annan akustikanpassning än kläderna däri, och de har fått godkänt, så kraven är kanske inte så högt ställda som man kunde tro. Jag gissar att rummet egentligen är för stort för detta, men storleken är rätt bra för nästa behov. 2. Övning: Jag behöver kunna sjunga utan att störa grannarna, åtminstone inte de som bor ovanpå. Det är skönt med lite efterklang, men mina öron föredrar dämpat framför badrumsklang i längden. Så, hur mycket pengar är t.ex. 10.000kr i det här sammanhanget? Räcker det till material för att göra något vettigt med rummet (utrustning och inventarier kommer sedan), t.ex. ljudisolera kraftigt uppåt, och lite åt sidorna? Behövs det dubbla, eller femdubbla? Kan jag garantera styrelsen att rummet går att återställa relativt enkelt? Utgå från att jag inte kan någonting om något och att jag har fem extra tummar mitt i varje hand! Tacksam för hjälp! /John
 6. Hej alla! Som rubriken antyder funderar jag på att ha en kombinerad inspelningsstudio och övningsrum, men har ingen aning om hur rimligt det kan vara att kombinera på ett bra (subjektivt) sätt. Jag letar lokal, men har inget på gång än. Just nu försöker jag hitta något bortglömt källarrum i Stockholms västerort. Budgeten kan sägas vara begränsad, på gränsen till obefintlig. Det som ska spelas in är tal, så jag behöver ljudisolera och dämpa rummet. Det är denna verksamhet som drar in inkomst och som därför har högst ställda krav på att det låter "proffsigt". Övningen gäller operasång, vilket inte ställer så stora krav på akustiken egentligen. Det är skönt att sjunga i badrumsakustik en stund, men för tydlighetens och öronens skull är det bra med dämpning. Stendött blir däremot lite tungt med tiden, så drömmen vore ju att kunna variera akustiken lite grann beroende på vad jag ska göra för dagen. Så: hur rimligt är det att tänka sig att ta ett rum i en källare i ett flerfamiljshus (typ förråd, skyddsrum eller allmänt utrymme), ljudisolera och dämpa det och ha någon möjlighet att variera dämpningen. Är det något som bara går att lösa genom att kasta massa pengar på problemet, eller kan det räcka med draperier som kan dras för och bort (alltså som variation, inte som isolering eller som enda dämpning)? Är det rimligt att tänka sig att ljudisoleringen räcker till för att sången inte ska låta ut så mycket att det stör grannar? Opera låter inte så mycket mer än någon som står och ropar så starkt den kan, det är mest en fråga om att hitta ett ljud som tränger igenom en orkester. Jag har sett siffror på att det kan toppa på 90-100db på en meters avstånd, men det är nog momentant och jag kommer knappast upp dit. Jag vet att det är väldigt luddigt ställda frågor, så jag förväntar mig inga knivskarpa svar. Det jag mest behöver förstå är om det är en trivial utmaning att kombinera verksamheterna, eller om det är något som kräver mycket pengar och kunskap för att lösa.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.