Jump to content

MrOnion

Medlem
 • Content Count

  4
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

About MrOnion

 • Rank
  Nykomling
 1. Hej! Funderar på att köpa en sådan här och ställa i källarförrådet för att kunna spela in talböcker. http://en.demvox.com/products/soundproof-booths-eco/35-eco250 Jag har svårt att tolka hur bra dämpat båset är utifrån tabellen som står långt ner, så skulle någon kunna titta och säga om det är något som sticker ut? Det brukar inte vara så mycket trafik i källaren hos oss, förutom morgon och eftermiddag när folk lämnar och hämtar cyklar osv, men det kan ju vara något jag missat. I taket utanför förråden går en del rör med varmvatten som jag inte är medveten om att jag hört någon gång, hur bra kan man tänka sig att båset stänger ute sådana ljud? Hur kan man förvänta sig att det är att spela in tal i ett sådant bås, jämfört med i en klädkammare/garderob med en massa kläder i (aka nollbudgetvarianten)? Hur amatörmässigt kommer det låta? Någon som känner till någon konkurrent till demvox? Många frågor, hoppas på svar!
 2. Tack för svar! Det finns några olika alternativ, men tanken på att ha tre trappor till jobbet i stället för en tunnelbaneresa är värd mycket! Jag kanske också ska förtydliga att siffran 10.000 syftar på budget för ombyggnad, hyran är inte avtalad än, men jag tänker mig att den kan hamna på ett par tusenlappar i månaden max.
 3. Hej Alla! Jag funderar på att hyra ett rum i källaren av vår bostadsrättsförening för att ha som kombinerat rum för att spela in talböcker och som övningsrum för klassisk sång. Rummet är cirka 4x3m med rätt lågt i tak (vanlig källarhöjd...?) och väggarna är i betong. Två av väggarna (en kort, en lång) gränsar mot cykelförråd, en lång mot ett förrådsrum och en kort har ett fönster ut mot en dunge. Ovanför är en lägenhet med en barnfamilj, vilka ofta arbetar hemifrån. Rummet har en nyinsatt metalldörr, som ser relativt tung och tät ut. Det jag behöver hjälp med är att få något slags hum om vilka summor det rör sig om att få rummet anpassat till mina behov, vilka är att kunna spela in talböcker med ett relativt gott resultat, samt att kunna sjunga opera där inne utan att störa grannar. 1. Inspelning: Jag behöver kunna spela in utan störande ljud utifrån och med så lite rumsklang som möjligt. Det är inte så mycket trafik i källaren, så lite naivt tänker jag att det inte finns så många källor till kraftiga, störande ljud därifrån, bortsett från de tider på dygnet som folk hämtar och lämnar cyklar och barnvagnar på väg till och från jobbet. Dock går det varmvattenledningar i taket precis utanför dörren. På utsidan är det likaså långt till någon mänsklig aktivitet. Den mest frekventa ljudkällan torde vara grannarna ovanpå. Härifrån kommer huvuddelen av inkomsten, så jag vill kunna göra bra inspelningar, men jag har kollegor som spelar in i garderober utan annan akustikanpassning än kläderna däri, och de har fått godkänt, så kraven är kanske inte så högt ställda som man kunde tro. Jag gissar att rummet egentligen är för stort för detta, men storleken är rätt bra för nästa behov. 2. Övning: Jag behöver kunna sjunga utan att störa grannarna, åtminstone inte de som bor ovanpå. Det är skönt med lite efterklang, men mina öron föredrar dämpat framför badrumsklang i längden. Så, hur mycket pengar är t.ex. 10.000kr i det här sammanhanget? Räcker det till material för att göra något vettigt med rummet (utrustning och inventarier kommer sedan), t.ex. ljudisolera kraftigt uppåt, och lite åt sidorna? Behövs det dubbla, eller femdubbla? Kan jag garantera styrelsen att rummet går att återställa relativt enkelt? Utgå från att jag inte kan någonting om något och att jag har fem extra tummar mitt i varje hand! Tacksam för hjälp! /John
 4. Hej alla! Som rubriken antyder funderar jag på att ha en kombinerad inspelningsstudio och övningsrum, men har ingen aning om hur rimligt det kan vara att kombinera på ett bra (subjektivt) sätt. Jag letar lokal, men har inget på gång än. Just nu försöker jag hitta något bortglömt källarrum i Stockholms västerort. Budgeten kan sägas vara begränsad, på gränsen till obefintlig. Det som ska spelas in är tal, så jag behöver ljudisolera och dämpa rummet. Det är denna verksamhet som drar in inkomst och som därför har högst ställda krav på att det låter "proffsigt". Övningen gäller operasång, vilket inte ställer så stora krav på akustiken egentligen. Det är skönt att sjunga i badrumsakustik en stund, men för tydlighetens och öronens skull är det bra med dämpning. Stendött blir däremot lite tungt med tiden, så drömmen vore ju att kunna variera akustiken lite grann beroende på vad jag ska göra för dagen. Så: hur rimligt är det att tänka sig att ta ett rum i en källare i ett flerfamiljshus (typ förråd, skyddsrum eller allmänt utrymme), ljudisolera och dämpa det och ha någon möjlighet att variera dämpningen. Är det något som bara går att lösa genom att kasta massa pengar på problemet, eller kan det räcka med draperier som kan dras för och bort (alltså som variation, inte som isolering eller som enda dämpning)? Är det rimligt att tänka sig att ljudisoleringen räcker till för att sången inte ska låta ut så mycket att det stör grannar? Opera låter inte så mycket mer än någon som står och ropar så starkt den kan, det är mest en fråga om att hitta ett ljud som tränger igenom en orkester. Jag har sett siffror på att det kan toppa på 90-100db på en meters avstånd, men det är nog momentant och jag kommer knappast upp dit. Jag vet att det är väldigt luddigt ställda frågor, så jag förväntar mig inga knivskarpa svar. Det jag mest behöver förstå är om det är en trivial utmaning att kombinera verksamheterna, eller om det är något som kräver mycket pengar och kunskap för att lösa.
×
×
 • Create New...