Jump to content

MrOnion

Medlem
 • Posts

  9
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutralt

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack för tipsen! Jag har stängt av (dragit ner till noll) kompressorn som jag hade på och har hittills inte hört någonting, så det kan ha varit den som spökade.
 2. Hej! Jag har problem med ett återkommande sprakljud när jag spelar in, exempel i bifogad ljudfil. Är det någon som känner igen ljudet och hör vad det är, eller kan vara snäll att ge mig tips på vad/var jag ska felsöka? Har provat att slå på och av fantommatningen när det sprakar och det har kanske löst det (post hoc, ergo propter hoc...) Mikrofon: Neumann TLM-103 Mikrofonförstärkare: Dbx286s (köpt begagnad, ger ifrån sig ett lätt surrande i närheten av strömförsörjningen, något av en huvudmisstänkt) Ljudkort: Focusrite Scarlett 2i2 gen 3 Dator: Mac mini m1 Kablar: billiga, har provat två olika telekablar (balanserad och obalanserad), mellan förstärkare och ljudkort El: ca 3m förlängningssladd från eluttag->grendosa med 1m kabel->grendosa med 1m kabel och överspänningsskydd(?) och strömbrytare. sprak.mp3
 3. En uppföljande fråga, eventuellt en dum sådan: ni skriver att sm7b är ett bra alternativ vid dålig akustik. Menar ni akustik eller ljudisolering? Jag har inga egentliga problem med bakgrundsljud (famous last words...), utan det är själva klangen i rummet som är väldigt instängd och basig. Är shuren ändå ett bra alternativ?
 4. Tack för råd, jag hade faktiskt glömt bort att shure fanns!
 5. Hej alla! Jag läser in ljudböcker hemma i klädkammaren och gör det med ett Focusrite Scarlett 2i2 (3rd gen), en dbx286s och en lånad tlm-102. Alldeles nyss visade det sig att jag kommer få utrymme i budgeten för att köpa en egen mikrofon och jag funderar lite på hur mycket jag ska satsa och på vilken mikrofon. Tlm-102 vet jag ger ett godkänt resultat med resten av utrustningen och lokalen. Min uppdragsgivare tycker dock att den är att betrakta som en instegsmodell och tror att jag kan tänkas "växa ur" den snabbt, ifall jag börjar göra andra uppdrag kräver mer än de jag gör nu. Därför tittar jag på 103:an också, vilken jag nog skulle kunna motivera kostnaden för. Bubblaren (eller rättare sagt grisen i säcken) är tz audios stellar x3 (https://youtu.be/oaiB9x8XPBQ)som kommer efter nyår någon gång, som går att förhandsboka för 300 dollar plus frakt (och moms när den anländer). X2:an har fått väldigt bra recensioner och jämförts med neumanns u87ai (vilket jag tar mer några nypor salt https://youtu.be/GcUQE_NyHi4). Min tanke är att klädkammaren är det största hindret för att få ett bra ljud, men frågan är om någon av förslagen ovan kommer funka bättre eller sämre så länge jag är hänvisad till att vara där. Anledningen till att jag är där är bl.a. corona, och jag kanske kan få möjlighet att fixa till rummet lite mer någon gång, beroende på hur länge coronatiden varar och hur världen ser ut efteråt. Akustiken därinne är i alla fall ungefär som väntat, dvs instängt och basigt, vilket jag gjort mitt bästa för att eq:a bort. Inte direkt idealisk på något sätt, men vad jag har att jobba med just nu. Tacksam för all input!
 6. Tack för alla svar, otroligt mycket värt att få ställa dumma frågor i stället för att bygga/köpa och se hur det blir! Nu har jag (kanske) ett par andra lokaler på gång, så jag får se hur de låter och ser ut innan jag bestämmer något. En till fråga om rimlighet: en lokal jag ska titta på är på strax under 40m2 inklusive pentry och badrum, så jag antar att den har ett rum som är gissningsvis 25m2 (jag har alltså inte sett den lokalen än, inte ens på bild). Om det visar sig att det är tillräckligt tyst där inne, kan det vara en idé att slänga upp en massa dämpning på väggarna i det rummet och försöka jobba utan att ljudisolera? Finns det någon fördel med att spela in tal i ett mindre rum vad gäller akustiken, generellt alltså? Kan själva dämpningen i rummet göra att det går att spela in där inne utan att något enstaka ljud utifrån stör? Tror ni det är lätt eller svårt att hitta en köpare för ett bås om jag köper ett och det visar sig att jag inte behöver det i längden? Jag har försökt hitta något på blocket och tradera, men inte lyckats, vilket ju kan bero på att de säljs i andra kanaler (kanske här?) eller att det inte är någon som vare sig köper eller säljer studiobås i andrahand...
 7. Hej! Jag läser in ljudböcker och behöver skaffa en ny studio. Förhoppningsvis kan jag hyra ett gammalt torkrum av en bostadsrättsförening i närheten av var jag bor och hålla på där. Det rummet är större än vad det behöver vara och har en del ljudkällor som stör, så jag funderar på att antingen köpa ett bås, troligen från studiobricks, för runt 60-70 000, eller på att bygga ett mindre rum i rummet, och jag vore väldigt tacksam för input i frågan! Rummet är inte jättestort, uppskattningsvis 3x4m, väggarna, taket och golvet är naken betong och ena kortsidan har ett fönster ut mot vägen. Den kortsidan ligger delvis under marken, uppskattningsvis till hälften, och fönstret är i en "alkov" som är ungefär en meter djup. Den andra kortsidan ligger mot en korridor och på andra sidan korridoren ligger en tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare och -skåp. Genom rummet går ett par vattenledningar som susar en del. Jag har bara varit där när torkskåpen varit igång i tvättstugan, och de lät förvånansvärt lite i rummet, knappt märkbart faktiskt, så jag är inte så orolig för att den ska störa så mycket. Rören susar, men svagt och mest i diskanten. Det borde inte vara så svårt att bygga in dem, men frågan är om man får. Vägen utanför är kanske det största problemet, då den hörs ganska mycket. Det är en 30-väg i ett bostadsområde, så det är inte så mycket trafik utan man hör varje enskild bil. Dock ligger det en mataffär med postkontor i närheten, så det kommer en del tung trafik ibland. Båset jag har kollat på är ett Studiobricks One(/One Plus) http://studiobricks.com/studiobricks-one/. Jag har jobbat i ett sådant och jag vet att min arbetsgivare godkänner akustiken i dem. Dock vet jag att de inte är supereffektiva på att stänga ute ljud, men de borde ta bort suset från rören och eventuella ljud från korridoren och tvättstugan. Om det åker förbi en lastbil är det möjligt att det låter in ändå, men det kommer det ju inte göra hela dagarna. Det jag funderar på är om det kan vara en idé att i stället bygga in ett av hörnen i rummet med dubbla gipsplattor med stenull mellan och sedan sätta upp inklädd stenull/glassfiberull på insidan, och om det i så fall ska vara fyra väggar, eller om det kan funka att använda två av innerväggarna och bara bygga upp en vinkel? Är det värt besväret/pengarna att bygga upp golv och lägga på tak? Är det så svårt som det verkar vara att få till tyst ventilation? Jag har fattat det som att det är bra att undvika kvadratiska rum, men innebär det att det kan vara en bra idé att t.ex. göra en av väggarna sned? Vad har jag inte tänkt på?
 8. Tack för svar! Det finns några olika alternativ, men tanken på att ha tre trappor till jobbet i stället för en tunnelbaneresa är värd mycket! Jag kanske också ska förtydliga att siffran 10.000 syftar på budget för ombyggnad, hyran är inte avtalad än, men jag tänker mig att den kan hamna på ett par tusenlappar i månaden max.
 9. Hej Alla! Jag funderar på att hyra ett rum i källaren av vår bostadsrättsförening för att ha som kombinerat rum för att spela in talböcker och som övningsrum för klassisk sång. Rummet är cirka 4x3m med rätt lågt i tak (vanlig källarhöjd...?) och väggarna är i betong. Två av väggarna (en kort, en lång) gränsar mot cykelförråd, en lång mot ett förrådsrum och en kort har ett fönster ut mot en dunge. Ovanför är en lägenhet med en barnfamilj, vilka ofta arbetar hemifrån. Rummet har en nyinsatt metalldörr, som ser relativt tung och tät ut. Det jag behöver hjälp med är att få något slags hum om vilka summor det rör sig om att få rummet anpassat till mina behov, vilka är att kunna spela in talböcker med ett relativt gott resultat, samt att kunna sjunga opera där inne utan att störa grannar. 1. Inspelning: Jag behöver kunna spela in utan störande ljud utifrån och med så lite rumsklang som möjligt. Det är inte så mycket trafik i källaren, så lite naivt tänker jag att det inte finns så många källor till kraftiga, störande ljud därifrån, bortsett från de tider på dygnet som folk hämtar och lämnar cyklar och barnvagnar på väg till och från jobbet. Dock går det varmvattenledningar i taket precis utanför dörren. På utsidan är det likaså långt till någon mänsklig aktivitet. Den mest frekventa ljudkällan torde vara grannarna ovanpå. Härifrån kommer huvuddelen av inkomsten, så jag vill kunna göra bra inspelningar, men jag har kollegor som spelar in i garderober utan annan akustikanpassning än kläderna däri, och de har fått godkänt, så kraven är kanske inte så högt ställda som man kunde tro. Jag gissar att rummet egentligen är för stort för detta, men storleken är rätt bra för nästa behov. 2. Övning: Jag behöver kunna sjunga utan att störa grannarna, åtminstone inte de som bor ovanpå. Det är skönt med lite efterklang, men mina öron föredrar dämpat framför badrumsklang i längden. Så, hur mycket pengar är t.ex. 10.000kr i det här sammanhanget? Räcker det till material för att göra något vettigt med rummet (utrustning och inventarier kommer sedan), t.ex. ljudisolera kraftigt uppåt, och lite åt sidorna? Behövs det dubbla, eller femdubbla? Kan jag garantera styrelsen att rummet går att återställa relativt enkelt? Utgå från att jag inte kan någonting om något och att jag har fem extra tummar mitt i varje hand! Tacksam för hjälp! /John
×
×
 • Create New...