Jump to content
Annons

Studioforums mixtävling no.1 - Turn this ship around


joachime

Recommended Posts

Mixtävling nummer ett

Deadline: 20120226

Artist: FreddeHstd

Låttitel: Turn this ship around

BPM: 155

Samplingsfrekvens: 44,1 kHz

Välkommen till forumets första mixtävling av och för medlemmar! Jag efterlyste tidigare en mixtävling och fick positivt gensvar. Därför tog jag mig tid att hitta en låt och produktion som håller hög klass och som kan tänkas passa många samtidigt som den är något att bita i. Tycker jag hittat just det i FreddeHstd's låt Turn this ship around. Stort tack att du ställer upp och bidrar med material!

Regler

  • Tanken är att det ska vara högt i tak. Anything goes mixtekniskt: omtriggade trummor, pitchade röster, pålagda instrument, ljudeffekter etc. Vill man hellre göra en remix så funkar det med. Men det vore roligt om summan av bidragen lutade mer åt mix än remix.

  • För att delta i tävlingen behöver man vara forummedlem, registrerad senast dagen innan tävlingens start, dvs 4 februari 2012. Varje forummedlem kan bara lämna in ett tävlingsbidrag. Man kan däremot samarbeta med andra medlemmar eller utomstående. Var i så fall noga med att redovisa övriga medverkande när ni lämnar in bidraget. Det går alltså att medverka på fler än ett bidrag men det är bara ett av dom man kan lämna in själv.

  • Bidragen kan lämnas in när som helst från och med idag fram till och med söndag 26 februari. Det går att göra ändringar i sitt bidrag även efter man lämnat in. Det är bara att justera mixen och skicka in det uppdaterade bidraget. Senast bekräftat inlämnat bidrag medverkar i tävlingen.

Bra att veta

Inför omröstning kommer varje bidrag normaliseras till ett för materialet passande RMS, gissningsvis någonstans kring -12 dBFS. Det innebär att stenhårt limiterade bidrag antagligen kommer sjunka i RMS medan helt okomprimerade mixar får sig en touch av brickwalllimiter. Detta för att mixarna ska kunna bedömas rättvist. De justerade bidgragen bitreduceras till 16 bitar och dessutom kommer det appliceras dither. I skrivande stund ser jag inte någon anledning till ytterligare signalbehandling. Återkommer om det skulle bli aktuellt.

Omröstning

Några dagar efter sista inlämnningsdag lägger jag upp tävlingsbidragen för omröstning. Alla forummedlemmar registrerade senast dagen innan första datum för omröstningen kan delta. Varje forummedlem kan lägga två röster. En för bästa mix och en för bästa produktion. Båda rösterna kan läggas på samma bidrag. Bidragen kommer att vara anonyma till dess omröstningen är över och vinnarna utsedda.

Gör så här

Ladda hem filerna från dropbox eller ftp och öppna upp dom med lämpligt program (winzip, arkivverktyg etc).

Dra igång det musikprogram du tänker jobba i, öppna ett nytt projekt och sätt tempot till 155 BPM.

Importera alla ljudfiler (24 bitars wav i 44,1 kHz samplingsfrekvens) till samma startpunkt. Förslagsvis till början av en takt. Då bör tempobaserad redigering och effektläggning fungera.

Vissa ljudfiler utgör ena delen av ett stereopar. Överhängskanalerna till exempel. Vill man uttnyttja detta bör man panorera spåren åt olika håll. Rumsmickningen av trummorna är däremot inspelade i m/s vilket kräver lite mer pillande. Orkar, vill eller kan man inte hantera detta är det bara att strunta i använda spåret som heter "rum side_09"

När du är klar med mixandet exporterar du den som en wav eller aiff i 24 bitar och skickar in. Undvik att lägga dither vid export och undvik att samplingskonvertera materialet i onödan.

Bidragen sprendas eller liknande. PM'a länk till mig så bekräftar jag när jag laddat hem.

Om låten

FreddeHstd har skickat mig lite info om låten som kan vara bra att känna till:

Trumset

Två mikrofoner på kicken. En dynamisk inuti och en kondensator (Audio-Technica 2035) utanför. Kondensatormicken gick till en Little Labs VOG så den är lite eq:ad på väg in. En Shure SM57 ihoptejpad med en Röde NT5 på virvel (kan finnas fasfel) vidare till en Joemeek Sixq respektive en ART Voicechannel. Lite kompression och lowcut. Överhänget består av ett par AKG Perception 170 genom en SPL Goldmike och vidare till en ART VLA II kompressor. Rummet är inspelat med en Röde K2 (mid) och en T-bone RM500 (side). Om man vill kan man så klart behålla bara mid-mikrofonen men det går att göra M/S genom att duplicera, invertera och hårdpanorera sidmicken. Röde K2 går genom en GAP 73 och en GAP COMP 54. Så det är lite kompression där också.

Gitarrerna

Dobron och de akustiska gitarrerna är inspelade med Röde NT5 genom GAP 73 och GAP COMP 54 med lite kompression och lowcut på. Någon av elgitarrerna är inspelad med tre mikrofoner. En dynamisk (Shure SM57), en kondensator (Audio-Technica 2035) och en bandmikrofon (T-bone RB700) på rummet. Resten (tele och baryton) är inspelade med Shure SM57.

Sången är lagd med Röde K2 genom GAP 73 och GAP COMP 54. Lite lowcut och kompression på väg in. Orgeln är Protools egna plugg DB33. Basen är lajnad och lite eq:ad i Little Labs VOG.

Alla filerna är nedbouncade utan några plugins.

Han som spelar trummor heter Ulf Boström. Resten har jag lagt.

Låt tävlingen börja! 🙂

Material för nedladdning:

SF mix contest TTSA a.zip

SF mix contest TTSA b.zip

Redigerat av joachime
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Är det bara för mig som det krånglar med SF mix contest TTSA b.zip ?

När jag ska packa upp den får jag ett error. Den andra funkar fint. Har laddat hem två gånger och testat.

I Firefox nedladdningsruta står det att filen ä 216 mb, men när jag kollar på min hårddisk är den 168 mb.

Redigerat av desvaenger
Link to comment
Dela på andra sajter

Här laddar man båda. Skall bli intressant.

Hoppas jag får ned bådda så jag kan få höra dessa i min högtalarlådda.

Precis. Del A ska panoreras vänster och del B till höger. Då blir det bra i låddan.

Mappen är tom, ser det ut som. 😛

Ja, det blev kosrtslutning i dropbox-centrat av min reptilhjärna.

Link to comment
Dela på andra sajter

drloop (oregistrerad)

Det lät ju gott direkt, ingen handpåläggning här inte.

Bara att exportera! 🙂

Har ju inte tid med detta egentligen, men det här var ju trevligt så jag får ge det ett skott.

Link to comment
Dela på andra sajter

Mycket roligt!

Skall försöka få till något som alla kan skratta åt. 😛

Skulle man kunna göra så att det bidrag som vinner redovisas på något sätt?

Alltså hur man gått tillväga med eq/kompressor/effekter osv. Lite grann som en mixartikel i Studio? 😉

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Kulturell Figur (oregistrerad)

Får krupp på det där introt... Sen är det tyvärr inte så där speciellt välspelat som man önskar. Vilket gör att man inte orkar ta tag i det och mixa...

Jag lyckades inte heller ladda ner filerna. Men är det oseriöst spelat så ids jag inte påbörja nedladdning.

Redigerat av Kulturell Figur
Link to comment
Dela på andra sajter

BurninSven (oregistrerad)

Vad då oseriöst spelat vilket jäkla skitsnack och larv, det duger allt åt fabror finsmakarna här. Det är väl bara att mecka lite i programmet, eller har ni inte tillgång till automatiseringar och klipp och klistra och sånt? Säg jag vågar inte i stället, ärlighet kunde ju vara lite klädsamt i det här läget.

Jag vågar i alla fall och jag ger fullkomligt F vad man tycker om det.

Redigerat av BurninSven
Link to comment
Dela på andra sajter

Vill man komma fram till ett någorlunda proffsigt resultat så ligger det timmar av editerande framför en. Det kanske är det som killlwithskill menar. Det är ju upp till var och en. Tycker man att det är charmigt med halvotight så är det bara att rocka på med mix direkt.

Tycker låten är så pass bra att den är "värd" lite pill!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...