Jump to content
Annons
  • Se till att din mix funkar optimalt på alla ljudnivåer

    FREDAGSTIPSET: Idag tänkte jag skriva lite om Fletcher-Monsunkurvor (även kallade isofonkurvor) och hur en förståelse för dessa kan hjälpa dig till bättre mixar.

    Jon Rinneby

    ingang_1008079839.jpg.976493c90f9669ef3481e5eedd5f0b4b.jpg

    Vad kännetecknar då en bra och framför allt välbalanserad mix? Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att en bra mix är när du hör låten och inte frekvenserna. Men hur ska du veta att du har en bra mix rent frekvensmässigt?

    På 30-talet gjorde Fletcher och Munson mätningar av det mänskliga örat och drog slutsatsen, grovt räknat, att mellanregister är mer framträdande på lägre ljudnivåer och att denna respons planas ut ju starkare volymen blir. Vi upplever alltså frekvenser olika starkt vid olika volym. I prakten innebär det att om du mixar på svag volym så går du miste om en del bas och diskant. Detta leder i sin tur till att du förmodligen kommer mixa med för mycket bas och diskant, vilket ger en klassisk ”smiley-kurva”. Lyssnar du istället på för stark volym så kommer du troligtvis fega med bas och diskant och istället få mer mellanregisterbetonade mixar.

    Ok, men hur ska nu denna kunskap hjälpa dig till bättre mixar? Om vi tittar på diagrammet nedan, så kan vi dra två slutsatser:

    1. Våra öron är som mest känsliga mellan 2 kHz och 5 kHz, därav dippen. Och området 3,5–4 kHz är som mest känsligt. Barnskrik!
       
    2. Vid en ljudnivå runt 85–90 dB har vi den ”rakaste” frekvensuppfattningen, det vill säga här upplever vi bas, mellanregister och diskant relativt jämnt.

    2520280227.png.93d7e50f217ddc8cf14e3fce564ff1d5.png
    Fletcher-Munsondiagrammet med isofonkurvor. Bilden är hämtad från Wikipedia.

    Med denna förståelse kan du angripa ditt mixande lite annorlunda. Vårt hörselsystem är som du förstår långt ifrån spikrakt. Men … när du ökar volymen och närmar dig 85–90 dB så jämnas detta ut.

    Du vill att dina mixar ska låta så bra som möjligt på maffig volym, för det är då du verkligen lyssnar! Sedan att du hör detaljer lättare på lägre volym är en annan femma, nu talar vi om frekvensmässigt balans. Det är också därför du bör göra en del eq-justingar med volymen uppskruvad.

    Med anledning av detta vill jag understryka att jag själv inte är någon förespråkare av att mixa på stark volym, tvärtom! Det är direkt skadligt för öronen. Men det är viktigt att kontrollera din mix på olika nivåer, också väldigt starkt, för att få en uppfattning om hur det faktiskt låter. Det är även här vikten av att referenslyssna kommer in. Lär känna din lyssning med hjälp av välproducerad musik, som du gillar, på olika volym. Inte bara på den volym DU brukar lyssna på, eller finner behaglig.

    Och för att göra det hela ännu mer problematiskt så har vi ju också rummets påverkan, där varje brist blir allt mer framträdande ju starkare du spelar. Men det är en helt annan historia …

    Slutligen. Vi alla våra egna knep för att uppnå en välbalanserad mix och det ena sättet är inte mer rätt än det andra, bara det fungerar! Det finns tyvärr inga genvägar. Men…

    Här kommer i alla fall två intressanta pluggar som kan hjälpa dig en bit på vägen, båda från svenska Noisebud:

    Smile
    Fletchy-Muncher

    Vidare kan en SPL-mätare vara till stor hjälp för att hålla koll på nivåer. Det finns en uppsjö appar till de flesta smartphones, där jag själv använder SPL Meter från Studio Six Digital.

    Dagens fredagstips är aningen förenklat. Om du vill fördjupa dig i ämnet kan du läsa mer på:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher–Munson_curves
    https://ehomerecordingstudio.com/fletcher-munson-curve/

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...