Jump to content
Annons

Varför lät det sämre förr i tiden? (Subjektivt)


LaBrea

Recommended Posts

Hej Claes! Jag tror jag förstår hur du menar men jag håller inte riktigt med dig att vi skulle vara så lättlurade🙂. Jag tror att de flesta lyssnar sig fram till vad man tycker låter bra och det ena behöver ju inte utesluta det andra. Jag ser gammal och ny teknik som en palett full av möjligheter till att uppnå det sound man är ute efter. Den mjukhet och värme som elektroniken i vissa äldre burkar och mickar kan åstadkomma / färga ljudet med är inte helt lätt att simulera till fullo i en plugg. Ett exempel är Urei:s gamla compressorer med optokopplare som enligt min mening är näst intill oslagbar på tal. En smakfull kombination av gammalt och nytt är det nog ganska många som använder sig av idag.

Ok - jag kanske var lite otydlig... 😉

Vissa av de där gamla prylarna ÄR verkligen bra. Det jag menade, är att marknadsföringshypen ligger i nya prylar som påstås ha samma egenskaper som de gamla godingarna (vilket de i princip aldrig har). Det gör att mindre erfarna musiker, tror för mycket på alla buzzwords som slängs omkring i tid och otid - och hoppas att deras egen musik kommer att bli lika bra som den var på de gamla hjältarnas tid, bara de skaffar de där hypade prylarna. Det är alldeles för många som tror att magin sitter i prylarna snarare än i musiken - och att musiken kommer, bara de skaffar den eller den prylen först... 🙁

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Aha, då förstår jag hur du menar Claes och jag håller med om att det är nog en del tillverkare som rider på vintagevågen bara genom att sätta dit ett mulligt rör som exponeras tydligt på fronten - typ rolleyes.gif

Allt gott! / Björn

Redigerat av wellness music
Link to comment
Dela på andra sajter

Ett av mina favorit-citat från Simpsons lyder. "This world is only for those who can't imagine anything better" De var med i en episod med Lisa.

Tycker att det ligger oerhört mycket i detta. Den här världen är bara för de som inte kan föreställa sig något bättre. Dvs. man nöjer sig med att konstatera att allt är skit och så får det förbli. Man gör eländet till sin världsbild.

På samma sätt är det med ljud det är mest en fråga om perception. På 50-talet så var det det ljudet det man föreställde sig som man hörde och uppfattade som state of the art. Dock finns det alltid några som kan föreställa sig något bättre, vad nu det är, som får den rådande bilden av vad som är bra att förändras och utvecklas. Just nu tycks det hårt komprimerade MP3 formatet vara vår fantasis gränser och därför låter musiken följdaktligen mycket åt det hållet också.

Kortfattat. För att ljudideal ska förändras behöver även varseblivningens gränser förändras.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 5 veckor senare...
JeremyStarseed (oregistrerad)

Kika igenom vårt sortiment om ni som jag, inte orkar föra argument för gårdagens teknik (som kopieras på billigaste möjliga sätt idag, vare sig det är med op, chips, eller digitala simuleringar). Vi har specialiserat oss på modernt vintage-sound. Länk nedan.

Jag personligen gillar Electronaut M63 som pre, för den låter lika bra som min Telefunken V76. 1176'an har gjorts på nytt massvis med gånger, min favorit är Svenska Grammofonstudions remake. Lyxig, men i industriell grå och bleckplåt.

Det enda som är helt nytt, är att man i digitala världen har oändligt antal instanser av varje verktyg.

Så, massa bra musik finns även idag...vem har ett bra musiktips för mig, som gillar vintage sound och bra arrangemang?

Redigerat av JeremyStarseed
Link to comment
Dela på andra sajter

The Beatles uppmärksammades för att basen på deras sista skivor lät bättre än på de tidigare. Förklaringen var att de hade börjat spela in den på en egen kanal på tejpen. Att man spelade in flera instrument på samma kanal var troligen en bidragande orsak till att äldre inspelningar låter sämre med dagens mått mätt. Det fungerar utmärkt att göra så med akustiska instrument, men betydligt sämre med trummor och elförstärkta instrument. Att spela in dem på varsina kanaler gjorde mycket för ljudkvalitén.

Går man ännu längre tillbaka i tiden var det troligen mikrofonerna som var flaskhalsen. De hade ofta frekvenskurvor som såg ut som "alplandskap" (som det stod i en av mina gamla kursböcker), och då blev ju ljudåtergivningen därefter (dvs. begränsad).

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...