Jump to content
Annons

Jag kan sjunga hyffsat idag...


Pesek

Recommended Posts

Jag har tränat min röst endast genom att sjunga, massor.

Tidigare hade jag ett chaufförs jobb på nätterna där jag satt och skrålade som en tok, och visst det gav resultat.

Det jag skulle vilja få tips på är:

- Hur tränar man rösten på riktigt? Övningar mm.

- Hur värmer ni upp inför en inspelning?

Ni som har kunskap och är tränade snälla ge mig tips på hur jag får min röst att bli bättre. Jag har fått rätt bra feedback på sistone för min röst men den är absolut inte tränad det minsta, det vill jag ändra på!

/ Pierre

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Du tränar rösten helt enkelt genom att sjunga mycket... i duschen, i bilen, i studion, på festerna etc etc...

"Övningar" som sådana är däremot trams och slöseri med tid... tycker jag.

Jag har har sjungit lite genom åren. Och jag kan säga att de enda få gångerna jag fått för mig att köra "sångövningar" (andning och magmuskelträning och annat fjams) inför ett framträdande, det var när jag trodde att jag ville vara Joey Tempest, i slutet av 80-talet. Men jag insåg snabbt att jag var skapad för att "sjunga med halsen", och inget annat.

Min (sång)röst håller i sig än idag — den är t.o.m. "bättre" än förr säger mina nära — och jag tränar aldrig upp den inför ett gig/eller inspelning mer än kanske soundchecken eller en snabb genomgång av låten/låtarna.

Link to comment
Dela på andra sajter

Blir du trött i rösten när du sjungit? Känns det svårare att nå dina höga toner när du hållit på ett tag?

Om svaret är ja på det så kan det vara läge på att lära sig några bra övningar att göra varje dag.

Rösten är så personlig att du nog bara inte kan lita på Valles argument att teknik och träning är skit, för vissa har den(tekniken) från början och andra inte.

Det finns som sagt enkla små övningar man gör för att jobba upp muskulaturen i Diafragman. Prova att bara göra ljud på konsonanterna F och T till att börja med. Tryck till konsonanten rejält som den vore ett skällsord, och känn efter med händerna vid sidan om magen och strax över magen om det händer något i muskulaturen. (Alltså inte dina vanliga magmuskler i ditt förmodade sexpack)

Efter lite träning så försök att hitta samma känsla på andra konsonanter, och sedan hela ord. Och försök tänka på att diafragman jobbar hela tiden när du sjunger. Se den som en fantommatning och att dina stämband är mikrofonen.

Detta är det första steget, det är här allt börjar. (Med reservation för andningen som kommer först.)

Sedan finns miljoner med saker att tänka på, men det mesta går ut på att varenda muskel i kroppen förutom diafragman ska vara avslappnad.

Jag tror dock att det är lite som med en golfsving. Får man för mkt nytt att tänka på går det rent åt helvete.

Du verkar ju redan kunna sjunga ganska bra, så jag tror mer på en slags komplementerande inlärning, än att riva upp allt och börja om från början, vilket du med största sannolikhet skulle få göra hos en klassisk sångpedagog.

Jag vet inte hur du tänkt att använda din röst. Men om några av planerna innehåller att stå på en scen och sjunga så bör du ta tag i träningen. Det är ingen rolig upplevelse när rösten tar slut efter 30 minuter och man har 15 låtar kvar.

Det borde finnas en och annan utbildad sångpedagog här på forumet som kunde sticka till dig lite papper på övningar och filosofi kring ämnet.

Lycka till

Link to comment
Dela på andra sajter

inte kan lita på Valles argument att teknik och träning är skit

Du snackar skit! Jag har inte påstått det där.

Klart man måste träna — det gör vi till och med genom vardagligt tal, och som jag nämnde genom sång i duschen, bilen, studion, på festerna etc etc... och reporna då, givetvis.

Jag medger att övningar kan träna upp konditionen (uthålligheten) — och det är ju givetvis bra. Men trådskaparen vill "träna" upp sin röst — och då föreslår jag "sång i duschen" framför ett himla konsonantväsande i en hel jävla kvart.... I alla fall om han även ska tycka att det är roligt med sång.

Den här tråden borde för övrigt kanske slås ihop med den här.

Link to comment
Dela på andra sajter

"Övningar" som sådana är däremot trams och slöseri med tid... tycker jag.

Ledsen att jag feltolkade dig. Men när man övar så är det väl i stor grad teknik man övar? Så slutsatsen att du tycker det är skit att öva teknik kändes inte så långsökt. Det du menar som jag nu glasklart(?) förstår är att du tycker en viss form av övningar är trams.

Mitt tips kvarstår dock, styrkan sitter i diafragman. Man kan lätt få för sig att folk bara sjunger med halsen för att det låter så. Tex i hardcore och trashmetal skriks det en del, och det är tack vare en bra teknik och ett starkt magstöd de klarar det. (Sen om de själva vet om det alla gånger är en annan sak)

Naturligtvis menar jag inte att man bara ska göra sådana övningar. Men det kan vara bra att vara medveten om muskulaturen som används när man sjunger. Använd det som en uppvärmning och en uppbyggnad av muskulaturen. Och sen är det som Valle ungefärligt menar (gardering), sjung för glatta livet så mycket du kan, i dusch, bil och allt vad det heter.

Vem vet, du kanske redan har stenkoll på detta och en jättebra teknik medfödd.

Link to comment
Dela på andra sajter

Matilda (oregistrerad)

Ha ha 2 sångtrådar på en gång!! Har svarat i en annan idag som oxå handlade om uppvärmning så jag citerar mej själv helt enkelt från den!

"Det är svårt att ge generella råd om hur man bör värma upp rösten eftersom det är så individuellt. För vissa sångare är rösten alltid ”på plats” och det kanske räcker med att man pratar o ”låter” lite, för andra sångare kan det behövas särskilda övningar för att få rösten dit man vill – d v s som den är när den fungerar som bäst. En del upplever att rösten fungerar helt ”av sej själv” vissa dagar, och att den inte alls fungerar andra dagar, och dom dagarna kan det ju vara bra att ha lite verktyg och veta hur man ska göra för att få rösten som man vill ha den. Hur upplever du att det är för dej?

Man kan därför inte säga att ”Äsch uppvärmning är bara skit – det behövs inte” eller ”Man måste göra sångövningar för att vara ordentligt uppvärmd”, det ser helt olika ut! Jag själv kan dessutom uppleva att det beror på vilken genre man ska sjunga i – hur mycket ”finlir” man behöver ha i rösten. För mej är det iaf så att ju mer uppsjungning – desto mer ”finlir”… Å ibland vill man inte ha så mycket sådant för man vill låta mer ”skitig”.

Hur som helst så är ju rösten en del av kroppen, och ska man sjunga mycket, länge och ofta så är det viktigt att vara rädd om den! Det är aldrig fel att gå till en bra sångpedagog och lära sej sångtekniska grunder och få lite verktyg att använda sej av så att man kan ta hand om sitt instrument! När man letar sånglärare tycker jag att det är viktigt att hitta en som vet vad den pratar om (en som har kunskap och utbildning – det räcker inte med att vara en bra sångare själv – det är ingen garanti för att man vet hur nån annan ska göra som har helt andra problem än en själv), och det är också viktigt att hitta en sångpedagog som lyssnar på vad just DU brukar och vill sjunga och behöver hjälp med, vad du behöver ha dina verktyg till!

Ett bra generellt råd är att inte sjunga för starkt för fort (men sjung så att det "tar" ändå, men inte med allt du har) och i bekväma lägen! När jag värmer upp en sångare så jobbar jag efter att hitta det mest ultimata sångsättet för just den här sångaren den här dagen, och det gör man där sångaren är som mest bekväm och avspänd! Så börja alltid där det känns som bäst, innan du börjar gå neråt o uppåt!"

Link to comment
Dela på andra sajter

ju mer uppsjungning – desto mer ”finlir”… Å ibland vill man inte ha så mycket sådant för man vill låta mer ”skitig”.

Skitig? HA! Jo, man tackar! Jag sjunger huvudsakligen i tre olika genrer — helt olika. Eftersom jag inte "värmer upp" så får jag väl anse mig som en riktigt skitig finlirssångare!

Helt apropå! Om jag nu tycker det är slöseri med tid när det gäller "övningar" — så ska jag inte gå in på vad jag anser om att gå hos sångpedagoger... om man inte helt har siktat in sig på musikstilar där det gäller att ha ett lungpar motsvarande två 25-liters sopsäckar, vill säga.

Link to comment
Dela på andra sajter

Matilda (oregistrerad)
ju mer uppsjungning – desto mer ”finlir”… Å ibland vill man inte ha så mycket sådant för man vill låta mer ”skitig”.

Skitig? HA! Jo, man tackar! Jag sjunger huvudsakligen i tre olika genrer — helt olika. Eftersom jag inte "värmer upp" så får jag väl anse mig som en riktigt skitig finlirssångare!

Helt apropå! Om jag nu tycker det är slöseri med tid när det gäller "övningar" — så ska jag inte gå in på vad jag anser om att gå hos sångpedagoger... om man inte helt har siktat in sig på musikstilar där det gäller att ha ett lungpar motsvarande två 25-liters sopsäckar, vill säga.

Haha... Ja du är väl antagligen lyckligt lottad som har en röst som fungerar precis som du vill i olika genrer, men det är det ju inte alla som har.

För dej är det nog slöseri med tid att gå hos en sångpedagog eftersom din röst fungerar som du vill i dom genrer som du vill sjunga i! Och jag kan hålla med om att det kan vara slöseri med tid att gå hos fel sångpedagoger - det var därför jag skrev som jag skrev - det är viktigt att hitta en kunnig sångpedagog som utgår från det man vill ha hjälp med och inte försöker göra om en till operasångare om det är rock man vill sjunga t ex... Men om man har en röst som inte fungerar som man vill så kan det ju vara värt att gå hos en sångpedagog som kan hjälpa en med just dom problem man vill bli hjälpt med OM man vill bli hjälpt med några problem förstås... 😆

Framför allt kan det ju vara värdefullt att lära sej HUR och VAD man själv kan göra om man har en spelning e dyl och rösten inte är på topp den dagen!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...