Jump to content
Annons

2008/2009 års vinklar på piratkopiering


Björn Olsberg

Recommended Posts

Jag undrar, eftersom den här lagen gäller Sverige, är den endast inriktat på svenskt material(film, musik m.m.)????

För jag kan inte tänka mig att dom har rätt att stämma någon för en låt/film som inte kommer från detta land....

Njaejo — länder har gått ihop och stiftat s.k. Bernkonventionen, vars syfte är just att skydda upphovsrätten i det egna landet som såväl i andra länder.

Så pass! Vilka länder då? 😛

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • Svar 2,2k
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

Assar - Mikke

11 - 0

Vad är en demokratiskt regering värd för något

som vänder kappan efter feta mediadirektörer

och ljuger en hel ungdomsgeneration rakt

upp i ansiktet för att vinna fula röster

med att säga att man inte tänker jaga

en hel ungdomsgeneration , men vad har

inte allians för SVERIGE hållt på med nu

under dessa 2 år ?

Borde inte en demokratiskt vald

regering som ljuger kunna ställas

till svars ? eller lever vi inte i en demokrati 🙂

och vilka tjänar på denna demokrati 😛

Rot:en till allt avdrag är hushållsnära

tjänster , och vem har råd att reparera

huset i dessa tider för 100.000 kr ? 😄

köp svenskt säger dom giriga

moderata kapitalisterna nu

som hela tiden förlagt mer

och mer av sin produktion till kina

och därmed jobben också

undra va dom egentligen har

för några tillväxter i sina huvven ?

det kanske är allvarligt

en magnetkamera kanske ?

de är kanske dom som lever

i ett stort utanförskap ? 🙂

Redigerat av antikartellmusikern
Link to comment
Dela på andra sajter

Vad var det för lösning och varför valdes den bort?

Jag har inte magisterexamen i datorvetenskap så jag förstod inte hela konceptet men det var en annan identitetshandling istället för IP där 1/200 inte är slumpmässigt framställd. Enligt förläggarna som inte hade hört prisuppgifterna så hade de inte kompetensen för att bruka en sådan lösning och säger sig inte ha råd men då ska man ha i åtanke att anställa spanare kostar också pengar.

Och vad är det som säger att inte 1337Haxxor och Lisa är samma person? Har inte 1337Haxxor också varit 11 år?

1337Haxxor är och har alltid varit en enstöring som inte befattar sig med andra och beställer hem mat för att han är så folkskygg. De umgås bara i slutna sällskap med starka band. Även dem som får ladda ned filerna direkt från honom är handplockade för att se till att ha verksamheten utom räckhåll för antipiratorganisationer. Stor sannolikhet är även att 1337Haxxor inte går i skolan utan utbildas av andra äldre personer som lärt sig allt tidigare när det inte fanns några risker.

Jag tror inte att den typen av icke-specialiserade fildelare som fanns för 10 år sedan är dem största utspridarna idag då alla är väl medvetna om riskerna och hur man skyddar sig samt alltid ligger steget före antipiratorganisationer.

Det kan alltid bli värre. För att slippa inbrott sätter vi lås på dörren - då skaffar tjuvarna kofot. Sen sätter i larm på husen - då klipper tjuvarna ledningen.

Visst behöver vi komma bort från cd-skivorna. Förhoppningsvis kommer de bara bli en snabbt överkommen passage i musikhistorien. Jag tycker att t ex Spotify verkar vara en bra lösning. Det ger dessutom möjlighet för musikproducenter av olika slag att komma ut med sin musik utan att tigga på tröskeln hos förlag och skivbolag. För att inte tala om att de har möjlighet att på ett enkelt sätt få betalta för sitt arbete utifrån hur många som vill lyssna på låtarna. En enkel affärsmodell där alla är vinnare?

Men den saken går det inte okej att snylta på andras arbete i form av illegal fildelning av upphovsrättsskyddat material.

I början av ditt resonemang så förstår jag inte varför du försvarar lagen, du jämför med andra sckräcksenarion men din poäng går faktiskt förlorad för varför ska vi gå samma väg som ovan, här har vi faktiskt ett val att förhindra katastrofen. Fildelare som vet att de är osårbara kommer fildela våldsamt mycket mer än vid den osäkerhet som finns idag då dessa tjänster är dyra pga begränsad efterfrågan. Jag säger inte att det är rätt men att det kommer hända och då har vi och många andra slängt bort pengar som kunde komma till mycket bättre användning.

Problemet med Spotify är det extremt begränsade utbudet, en sådan lösning kanske gynnar artister som Beyonce, 50 Cent och Roxette men inte Vacuum från japan som har extremt begränsad försäljning. När Spotify kan tillgodo se stora grupper så kommer det säkert att bli ett alternativ men så är det inte idag och de kan inte förvänta sig att allt ska vända över en natt, det här kommer att ta tid så de måste ha tålamod. Ipred är som att installera buggar i varenda svensk bil för att det finns rattfyllerister som kör av vägen.

Jag anser även att mediaprodukter har för hög akting i samhället, ska kränkning på inkomstkällan betraktas som ett brott så måste man klassificera det som en vara som vilken annan vara som helst och det involverar även rätt till att reklamera en dålig vara. En busschafför som ska köra dig till stadsdelen smedby men istället kör dig till orten smedby skulle betraktas som ett svin och det skulle inte vara tal om ifall du har rätt att få dina pengar tillbaka men köper du en skiva som inte uppfyller dina förväntningar så har du plötsligt inte någon rätt alls, då har du dig själv att skylla.

Om de kunde erbjuda en tjänst där du fick prolyssna hela skivor åtmonstone två gånger innan köp och verifiera dig om att skivan uppfyller dina förväntningar så tror jag stora delar av fildelningen skulle försvinna. Skriv inte att det är det vi har prolyssning till för både du och jag vet att de enda skivor som finns på skivbutiken är britney spears och 50 cent. Med filmer borde man få sitta igenom de första 20 minuterna av filmen och sedan bestämma sig om man vill se klart den (och då förstås betala), inte med hjälp av hoppklippta trailers där filmbolaget bestämmer vad du ska få bilda din uppfattning av. Båda lösningarna skulle eliminera många bristfälliga artister och filmskapare som med bristfälliga produkter drar till sig oförtjänta pengar så som marknadsekonomi ska fungera.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ärligt talat, IPRED-lagen kommer vara ungefär lika effektivt som åtalet mot Napster. Skillnaden är att åtalet mot napster drabbade en skyldig person, medan stämmningarna med stöd i IPRED-lagen kommer att drabba skyldiga och oskyldiga lika hårt. Förmodligen kommer det bli en övergångsperiod då upphovsrättsorganisationer stämmer skiten ur olyckliga internetabbonenter, innan anonym fildelningsteknik blir standard. Precis som när fildelningen decentraliserades efter napster-eran.

Om man inte vill försöka dra några lärdomar av historien kan man åtminstone titta hur det gick i Danmark och Finland som har liknande lagstiftning i detta fall. I Danmark drabbades tusentals internetabbonenter, skyldiga som oskyldiga, av stämningar på hundratusentals kronor. Det dröjde länge innan någon vågade ta en rättegång, och när några gjorde det, konstaterade domstolen mycket klokt att en skärmdump med ett visst ip-nummer inte håller som bevis. I Finland vet jag inte hur det gått med stämningarna, men siffrorna pekar på att fildelningen ökat.

Link to comment
Dela på andra sajter

Njäe, varför ska jag diskutera med någon som inte ens orkar formulera sina egna åsikter?

Varför ska jag omformulera något som andra säger så bra. Verkar mer som om du inte kan försvara dej mot fakta och då försöker angripa saker runt omkring. Jag har förståelse att du har svårt att försvara ipredlagen.

Visst förekommer det lobbying. Från båda håll. Men specificera då vilka det är du avser, istället för diffusa begrepp som "upphovsrättslobbyn". Är det skivbolagen, musikförlagen, upphovmännen, politikerna, distributörerna? Vilka är det du syftar på?

Upphovsmännens olika intresseoganisationer agerar som en i denna fråga. Vilka tycker du ställer sej utanför? Eftersom du frågar.

Rick kanske formulerar sig slagkraftigt när han riktar sig till den egna gruppen. Den typen av retorik är till för att alla i gruppen unisont ska kunna skrika "-Jaaaaaa!!!" (och det verkar ju funka också - på den egna gruppen). Men om man ska debattera sakfrågan med nån som inte håller med så krävs det vassare vapen än så.

Åter igen så försöker du vrida diskussionen åt ett annat håll och åter igen frågar jag mej om det är därför att du egentligen inte kan försvara ipredlagen utan inser att den ger upphovsmaffian befogenheter den inte skall ha?

Du kan ju hänvisa den där "borgerliga riksdagskvinnan" till mig om hon vill diskutera saken vidare.

Du får gärna citera mig ... 😄

Sorry, Jag citerar bara från trovärdiga källor. 😆

1. ge en tydlig definition av vad "människors rätt till ett skyddat privatliv" innebär.

2. tala om ifall skiljelinjen i det här fallet skulle gå nån annanstans jämfört med alla andra fall där "privatlivet" inte är skyddat på samma sätt. Vad är det som gör den här frågan så unik?

Ganska enkelt

1. t.ex att slippa få utpressningsbrev, från diverse advokater, på 100 000 tals kronor.

2. Det som gör denna lag så speciell är att upphovsmaffain kan med en ip-adress på en skärmdump som bevis få ut en adress till en stackare som inte alls behöver vara den som står bakom det påstådda upphovsbrottet.

Jaja. Det där med IP-nummer ser jag som ett problem. I bevisföringen. Men brist i bevisföringen har vi system sen länge i rättsväsendet för att hantera. Detsamma gäller fakturor på imaginära belopp. Det är bara att bestrida om man vet att man inte gjort det.

Om du bestrider påhoppet från upphovsmaffian och förlorar ( fast du är oskyldig ) så är sannolikheten stor att slutsumman att betala hamnar tio gånger högre.

Hur många havererade familjer, självmord eller rättshaveri tycker du man får ta med lagen? Var går gränsen för dej? / Mikke

Redigerat av MikkeÖland
Link to comment
Dela på andra sajter

Assar - Mikke

11 - 0

Tycker du det? Jag tycker inte han har nånting alls att komma med. Han försöker istället att fokusera på tingentangel och bastrumma istället för själva frågan om ipredlagen.

Men fast han inte har nåt o komma med så är det oändligt mycket mer än vad du tillför debatten 🤪 / Mikke

Link to comment
Dela på andra sajter

Assar - Mikke

11 - 0

Tycker du det? Jag tycker inte han har nånting alls att komma med.

Det är en åsikt du är hyfsat ensam om.

Ska du inte posta några fler odödliga Rick-citat snart?

Du kan läsa Ricks Blogg själv. Jag skulle nog inte satsa så mycket pengar på att jag är ensam, Demomannen.

De flesta har samma åsikt som jag. D.v.s att det är olagligt att fildela upphovsrättsskyddat material. ipredlagen är fel att införa. / Mikke

Link to comment
Dela på andra sajter

Kul att titta in och se att ekorrehjulet snurrar vidare. Man får sig ett gott skratt av alla optimister som tycker det är helt okej med IPRED, men som förmodligen för några månader sedan skrämdes av FRA och ansåg att man går aningen för långt i syfte att få kontroll över, inte bara en grupp individer, utan en hel generation eller ett helt folk. Någon här nämnde också ordet demokrati - "I en demokrati får man acceptera bl a bl a, svenska kyrkan bl a bl a". Det finns ingen demokrati som helst i vare sig FRA eller IPRED, tvärtom. Det finns en stark majoritet emot. Folket är fullständigt överkörda därför att starkare krafter på icke-demokratisk väg vill annat. I fallet FRA har USA ett finger med i spelet i sin hetsjakt på "terrorister" och med IPRED har mediabranschen fått som dom vill i syfte att jaga sina terrorister. Det finns inget stöd i samhället för vare sig FRA eller IPRED.

Mediabranschen och dess springpojkar står och gapar och vill likt Stefan Sauk med sin aggressiva, hetska retorik och argumentation få oss att känna oss usla, dumma i huvudet och lägre stående. Ett bra sätt att gräva sin egen grav då dessa "tjuvar" (stöldargumentet existerar fortfarande) även är de som i själva verket är de största kunderna av film och musik. Det är generellt sett INTE icke fildelande som har de störta biblioteken av originalmaterial, det kan jag sätta mina båda tummar på. Jag kan för övrigt nämna att man på Swebits och andra torrentsidor samma dag som Sauk uttalade sig slog tillbaka och erbjöd free leech på alla hans filmer. Fildelarna kommer alltid tillbaka med en pungspark om man försöker jävlas med dom, sådana är ungdomar och har alltid varit. En generation man inte bör underskatta.

IPRED kommer inte att göra någon som helst skillnad. Fildelarna argumenterar inte emot den för att lagen skrämmer dom. Ingen skrämdes när privatpersoner hängdes ut i skrämselsyfte och dömdes att betala tillbaka stora skadestånd, och kommer inte att göra det nu heller. Det är sättet på vilket man valt att driva detta krig man reagerar på. Jag upprepar det jag sagt flera gånger tidigare i debatten - vill man hejda fildelningen måste man bekämpa den på fildelarnas hemmaplan, dvs med tekniken. Det märks tydligt att detta på många sätt är en generationsfråga där gamlingarna inte riktigt hänger med. Det enda de är kapabla till är att tjafsa och stifta lagar och förbud i ett land där precis allt redan är förbjudet - vilket för övrigt också fick Aftonbladet att för en tid sedan skriva en serie artiklar om "Förbudssverige".

Det är intressant att mediabranschen med hjälp av IPRED ska kräva pengar pga "förlust av inkomst" gällande en film eller ett spel som man ändå aldrig hade köpt och som man raderar ganska omgående, vilket är vanligt bland fildelare - dvs rent uttråkad laddar man ner det bara för att se om det kan vara något, vilket det sällan är. Tänk all media som man redan äger och som pga dåliga och känsliga cd-skivor repats eller pajjat - ska man behöva stå där och bevisa nåt. Det är inte svårt att se hur mycket som kan gå fel med denna lag, för att inte tala om de redan överbelastade domstolarna som kommer sitta där och sucka som om de inte redan hade nog med viktigare saker att ta hand om.

Jag välkomnar IPRED. Det är ett fantastiskt bra sätt för fildelarna att få än större folkligt stöd och dessutom grepp om tekniken. Mediabranschen har lång väg att gå om de ska vinna min och många andras sympati. Just nu väcker de endast ont blod och de som argumenterar här förvärrar nog den skadan avsevärt.

Nu ska jag tillbaka till Youtube och fortsätta träna på gitarrsolona i Sweet Child O' Mine.

F.O.D.

p.s

Hör på sätt och vis till ämnet och bör ses. Väldigt underhållande: http://www.youtube.com/watch?v=j-uulRB1OmY

Bra inlägg! Helt sakligt. Vi är där vi är nu och ingen kan stoppa internet utan det gällar att hitta lösningar.

PS: Jag brukar spela Sweet child of mine. Grymt solo. Försök att hitta kärnan utan att planka rakt av.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag kan för övrigt nämna att man på Swebits och andra torrentsidor samma dag som Sauk uttalade sig slog tillbaka och erbjöd free leech på alla hans filmer. Fildelarna kommer alltid tillbaka med en pungspark om man försöker jävlas med dom, sådana är ungdomar och har alltid varit.

Slå tillbaka... Jisses, så romatiksuckande...

Vad tror du syftet var att "slå tillbaka och erbjuda free leech" egentligen? Träffade "pungsparken" överhuvudtaget? Jag menar, vad jag har hör dig och andra blåsa i trumpeten för är ju att (olaglig) fildelning inte skadar någon — det drabbar ingen ekonomiskt. Det sägs ju till och med att det gynnar rättighetsägarna! Och Sauks filmer fanns väl tillgängliga för (olaglig) fildelning ändå... Så?

En liten sidonot bara: ansträng dig inte förmycket med att ge sken av att du förstår dig på ungdomar mer än vad andra i din omgivning tror sig göra. Dessutom, du förstår ungdomar lika lite som de förstår gamlingar i din egen ålder. SÅ har det alltid varit...

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag kan för övrigt nämna att man på Swebits och andra torrentsidor samma dag som Sauk uttalade sig slog tillbaka och erbjöd free leech på alla hans filmer. Fildelarna kommer alltid tillbaka med en pungspark om man försöker jävlas med dom, sådana är ungdomar och har alltid varit.

Slå tillbaka... Jisses, så romatiksuckande...

Vad tror du syftet var att "slå tillbaka och erbjuda free leech" egentligen? Träffade "pungsparken" överhuvudtaget? Jag menar, vad jag har hör dig och andra blåsa i trumpeten för är ju att (olaglig) fildelning inte skadar någon — det drabbar ingen ekonomiskt. Det sägs ju till och med att det gynnar rättighetsägarna! Och Sauks filmer fanns väl tillgängliga för (olaglig) fildelning ändå... Så?

En liten sidonot bara: ansträng dig inte förmycket med att ge sken av att du förstår dig på ungdomar mer än vad andra i din omgivning tror sig göra. Dessutom, du förstår ungdomar lika lite som de förstår gamlingar i din egen ålder. SÅ har det alltid varit...

Jag håller nog med Valle här. Att erbjuda free leech, d.v.s att nedladda utan att din ratio (nedladd/uppladd=ratio) påverkas är bara en barnslig och verkningslös markering. Såna aktioner skadar integritetsförespråkarna och ger ipredförespråkarna pluspoäng. Samtidigt tror jag nog brushuvet Sauk skiter i det.

Om man vill påverka så ska man agera inom de demokratiska ramar vi har. Bli medlem i något av de politiska ungdomsförbunden eller ett politiskt parti.

Det finns många idag som är för fri fildelning och emot ipredlagen. Jag ber om att få rekommendera UngPirat och Piratpartiet / Mikke

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är ett problem när tekniken gör saker möjligt som innebär att andra rättigheter drabbas. Jag håller med dej att man måste välja ståndpunkt. Antingen så väljer man upphovsmannens sida eller så väljer man sida för den skyddade privatlivet.

ser du inte det inbyggda tankefelet?

Link to comment
Dela på andra sajter

på vilket/vilka sätt anser du att säljaren kan göra avtal med köparen? Jag undrar ej generellt utan specifikt gällande musik eller film CD, DVD, mp3 etc. Har du några exempel?

avtalet du godkänner som köpare finns på skulle jag vilja påstå alla media du kan köpa

du accepterar tex ett avtal när du installerar program

det står klausuler på skivor å fodral

etc

Link to comment
Dela på andra sajter

2. Övrigt: Jag håller inte med dig.

Jag kan absolut kopiera mp3-filen till min granne.

Upphovsrätten går inte att avtala bort på det sätt du antyder.

Ett exempel: Du köper en film. Din kompis lånar filmen. I filmen och på omslaget står det att filmen absolut inte får kopieras. Din kompis kopierar filmen. Detta helt lagligt. Texten på omslaget kan inte upphäva upphovsrätten.

oj

intressant tolkning av upphovsrätten 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Ah, då förstår jag.

Det är viktigt att veta att privat bruk inte syftar till en individ enligt upphovsrätten. Privat bruk inkluderar famlij och vänkrets dvs du kan kopiera din farsas skiva och ge till en kompis etc. Begränsande är att man brukar tala om "enstaka" eller "fåtal" kopior.

nej

det inkluderar inte din vänkrets

och du har inte rätt att kopiera din farsas skiva till en kompis

Link to comment
Dela på andra sajter

UPPREPNING: Nej Lagen ger en intressegrupp befogenheter den inte ska ha.

UPPREPNING: uphovsmännens "rätt till respekt för deras arbete och det sätt de väljer att tillgängliggöra sina produktioner på" är underordnad alla människors rätt till ett skyddat privatliv.

/ Mikke

två åsikter

* befogenheter DU INTE TYCKER intressegruppen ska ha

* DU TYCKER det är underordnat människors rätt till privatliv

du får givetvis ha åsikter - men försök inte få det att framstå som faktum är du snäll

det är dina värderingar - inget annat

och dom speglar knappast majoritetens

människors privatliv upphör när man väljer att bryta mot avtal, regler å lagar

du väljer konstant att bortse från var problemet uppstår nånstans - att vissa individer, precis som assar säger, begår övergrepp mot andra

Link to comment
Dela på andra sajter

Näru vinst och en häftig sådan oxå iom att inte pröjsat för den hade det först blivit om han sålde bilen sen. Jag och frugan köpte en ganska billig men riktigt OK ny bil för 700 mil sedan för 125 000 spänn, enligt ditt sätt att resonera innebär det då att vi gick med förlust eller?

nej inte alls 😄 (förutsatt att du inte gjort en skitdålig affär å betalt 125 tusen för en bil värd mycket mindre)

i ena fallet ökar man sitt innehavda värde med 190 000 i form av en bil

i ert fall byter ni ut värde i kontanter mot motsvarande värde i en bil

hajar du?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har ofta funderat över varför man ska behöva försvara upphovsrätten på ett musikerforum, av alla ställen. Förmodligen är det väl så att ni i första hand är konsumenter snarare än producenter, helt enkelt.

Jag har också tänkt så.

Och denna gången tyckte jag Guillou hade rätt.

😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Analogfreak (oregistrerad)

Här kan ni dela ut era nätverk till andra så då blir det omöjligt att veta vem som gjort vad på er lina.

Jag har för mig att man får den trådlösa routern gratis när man blir medlem.

http://www.wippies.com/?l=sv_SE_WIPPIES

Här är en annan sida...

http://translate.google.se/translate?hl=sv...cial%26hs%3Dorx

😄

Link to comment
Dela på andra sajter

UPPREPNING: Nej Lagen ger en intressegrupp befogenheter den inte ska ha.

UPPREPNING: uphovsmännens "rätt till respekt för deras arbete och det sätt de väljer att tillgängliggöra sina produktioner på" är underordnad alla människors rätt till ett skyddat privatliv.

/ Mikke

två åsikter

* befogenheter DU INTE TYCKER intressegruppen ska ha

* DU TYCKER det är underordnat människors rätt till privatliv

du får givetvis ha åsikter - men försök inte få det att framstå som faktum är du snäll

det är dina värderingar - inget annat

och dom speglar knappast majoritetens

Det är din åsikt och en sådan har du naturligtvis rätt att ha.

människors privatliv upphör när man väljer att bryta mot avtal, regler å lagar

Det upphör först när du dömts för ett brott. Illegal-fildelning ger inte fängelsebrott. Tycker du att en bredbandsabbonent med ett öppet trådlöst nätverk kvaliciferas för ett sånt övergrepp som du rekommenderar? Jag tycker inte det. Det är det jag försöker få fram till dej. Lagen är rättsosäker och i verkligheten verkningslös mot det som du vill den ska vara verkningsfull mot.

du väljer konstant att bortse från var problemet uppstår nånstans - att vissa individer, precis som assar säger, begår övergrepp mot andra

Vi graderar olika mycket hur allvarligt ett upphovsbrott är. Du tycker det är "ett övergrepp" jag tycker det är en mindre förseelse.

/ Mikke

Redigerat av MikkeÖland
Link to comment
Dela på andra sajter

på vilket/vilka sätt anser du att säljaren kan göra avtal med köparen? Jag undrar ej generellt utan specifikt gällande musik eller film CD, DVD, mp3 etc. Har du några exempel?

avtalet du godkänner som köpare finns på skulle jag vilja påstå alla media du kan köpa

du accepterar tex ett avtal när du installerar program

det står klausuler på skivor å fodral

etc

Datorprogram är undantagna huvudregeln.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...