Jump to content
Annons

Tråden om bra USB-ljudkort!


henkebarn

Recommended Posts

Annons
En nackdel är också att de flesta USB-ljudkort som förekommer, fortfarande bara är USB1.x - och då är det tveksamt om det funkar bra med mer än stereo in och stereo ut.

Ett par exempel som jag känner till:

MOTU 828 mk2 finns för både USB2 och Firewire - så det gäller att beställa rätt modell...

Terratec DMX6Fire USB är också USB2

Jag visste inte ens att det fortfarande såldes usb 1.1-ljudkort! ALLA E-mu:s ljudkort är usb 2.0 t.ex., utom det för PCI och det för pcmcia/pc card typ II (nu utgått).

Novation har ett bra usb 2-ljudkort också, med rattarna på ovansidan.

😄

//:debatt

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag gör som vanligt när frågan kommer på tal och rekommenderar starkt Edirol UA-25, särskilt nu när dom gått ner så kraftigt i pris :

http://www.emusic.se/default.asp?info=10301

Har kört detta kort i flera år och har inte hittat nånting värt att klaga på. Enda nackdelen jag kan se är väl just att det är USB, men

är det det man är ute efter så 🙂

mvh peter

EDIT : Edirol UA-25 är USB 1.1, (det har några år på nacken nu), men om jag inte har helt fel kommer USB 2.0 kort mest till sin

rätt när det gäller 8-kanalers inspelning eller mer. Är det topp prestanda man är ute efter är det ju firewire som gäller ändå.

Redigerat av dysfunctional
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag gör som vanligt när frågan kommer på tal och rekommenderar starkt Edirol UA-25, särskilt nu när dom gått ner så kraftigt i pris :

http://www.emusic.se/default.asp?info=10301

Har kört detta kort i flera år och har inte hittat nånting värt att klaga på. Enda nackdelen jag kan se är väl just att det är USB, men

är det det man är ute efter så 🙂

Kollade runt lite på samma sida och hittade ESI ESU 1808, vilket i mina ögon ser än mer prisvärt ut ifall man vill köra flerkanalsinspelningar.

USB 2.0-kompatibilitet samt hela 18 in och 8 ut i samma låda , kostar 3795 kr på www.emusic.se. Har inte sett något USB-ljudkort med så många kanaler förut.

Länk till info om kortet

Nu har jag förresten beställt en sprillans ny aluminium-Macbook, fetaste modellen, så nu är det definitivt USB-ljudkort som gäller för min del.

Redigerat av Fierze
Link to comment
Dela på andra sajter

För färre kanaler:

Line6 POD Studio UX2 (ny utgåva av TonePort UX2)

Edirol UA-25 EX

För fler kanaler:

MOTU 828mk2 USB (har sjunkit rejält i pris hos Thomann sedan mk3 släpptes)

Alesis MultiMix 8 USB / Alesis MultiMix 16 USB har jag inte testat, men spec. ser bra ut

Link to comment
Dela på andra sajter

Soft!

Skulle ändå isf köpa US-25EX för de har ju Rca utgångar också som jag behöver. det utan Ex har inte det vad jag vet... eller?

Synd att jag ligger tusen spänn kort för att köpa ett nytt sånt då 😉

EDIT: Har kollat på lite bilder på Ua-25 (inte EX) och det verkar ju också ha rca utgångar... blir kanske ett sånt då!

Redigerat av Pazo
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Har även jag ett EMU 0404 USB2.0 och är helnöjd för den slanten. Nackdelen är som sagts i andra trådar att man inte verkar kunna spela upp andra ljudkällor än just det DAW man har aktiverat (tex kan man inte spela upp mp3 i foobar samtidigt som man arbetar i Cubase). Men det stör inte mig särskilt mycket, själva ljudet är som sagt kanon för slanten.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ok, nu när vi kommit över den inledande debatten om USBs vara eller inte vara så kanske vi kan börja sammanfatta tråden lite?

Henkebarn kanske t o m kan uppdatera sin första post med lite av det vi kommit på.

T ex att USB2 nog är rätt ok ändå, fast inte så bra som Firewire.

Att USB inte ger lika låg latency som Firewirekort (i allmänhet).

Så kanske vi kan ge exempel på bra USBkort med 2 bra micpreamps och några som har fler ingångar?

Vad säger ni?

Link to comment
Dela på andra sajter

pme (oregistrerad)
Är det någon som testat Presonus AudioBox USB? Den känns ju lite som en nedbantad FireBox. Om den är lika bra som FireBox i övrigt så vore den ju klockren.

Den har 5 dB sämre dynamik än fireboxen så det är nog inte riktigt samma sak.

Link to comment
Dela på andra sajter

persuader (oregistrerad)
Vad har ni för synpunkter på M-Audio Fasttrack Ultra?

Det är USB 2.0 samt har 8 in/8 ut, ser rätt prisvärt ut jämfört med de andra USB-ljudkorten tycker jag själv. Kostar 3995:- på 4Sound.

http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackUltra.html

Fasttrack Ultra har diskuterats väldigt lite här på forumet, kanske pga att det har just USB och inte det populärare Firewire. Nu BORDE det dock bli lite mer tal om USB-ljudkort, genom Apples tveksamma beslut att plocka bort FW (Just när jag själv bestämt mig för att äntligen slå till och köpa en Macbook...).

Det jag främst undrar är ifall det blir lägre (Eller högre!?) latency med USB 2 jämfört med USB 1? Jag har hört lite olika meningar om det här på forumet nämligen.

Jag kör M- Audio FTU sedan ca 6 mån. Fyra av ingångarna är ganska bra preampar. Kör med en Windows Vista baserad Acer lap top med 3 Gb minne och 4 usb portar. Använder en Lacie usb HDD som inspelnings disk. Kopplar en midisynt via usb också. Har kört in 3 kanaler samtidigt som mest utan problem. Enstaka omstarter när Pro Tools 7.4 har klagat på minne/cpu belastning. Detta sker mest när man lastar på för många plug ins. Jag löser det genom att vänta med att lägga på plug ins tills slutet. Då lägger jag på några kanaler som jag sedan efter att ha backat up bouncar ut för att sedan importera igen. Mycket nöjd med mitt USB 2.0 kort. Skaffade det för in/ut gångarna, preamparna och för att kunna köra Pro Tools

Link to comment
Dela på andra sajter

Det sägs av vissa (bl.a. Jobbs på apple)att Usb 2 och firewire är ungefär lika bra. Men när jag gick från Usb 2 till firewire för att föra över videofiler från min dv-kamera tycker jag att skillnaden var som natt och dag.

Eeerrr.....

Du kan ju bara ansluta en DV-kamera via Firewire.

Ok, vissa kan använda USB för att föra över stillbilder....

Sen att Jobs skulle sagt att USB2 och Firewire är ungefär lika bra vill jag ha en källa till var du plockat upp den sagan innan jag tror dig....

Link to comment
Dela på andra sajter

Antalet ljudkort som använder sig av USB2-gränssnittet är fortfarande försvinnande litet. Däremot nämns det ofta i ljudkortsbeskrivningar eftersom USB-standarden är bakåtkompatibel.

Enligt de tester jag själv gjort och det jag läst om USB 1, USB 2, FireWire och PCI så tycks USB 2 vara det sämsta valet sett till processorbelastning vid en specifik latency. Näst sämst är USB 1 och mellan FireWire och PCI tycks det inte vara någon märkbar skillnad.

Vad gäller Mbox2 så pratade en av utvecklarna av ljudkortet om valet av USB1 vid tiden det släpptes och gav en förklaring till varför man valde att inte sikta in sig på FireWire eller USB2:

Nevertheless, why not make it FireWire? This was driven by our desire to make it work as a portable peripheral with the widest possible range of laptop and desktop PC and Macintosh machines. As many of you know, FireWire is much less common on PC’s, and on PC laptops the standard which has evolved is to use 4-pin FireWire connections, which don’t provide power. This means you would have to use a line-lump/wall-wart adapter to power the unit from an AC socket – a bit of a drag for a portable device!

On the USB1.1 vs. 2.0 issue, many older machines are USB1.1 only, and we didn’t want to make an inexpensive peripheral, but have users feel like they had to buy a new machine just to work with it. While it’s true that USB2.0 is faster than 1.1 (480Mbps vs. 12Mbps), it’s latency is actually worse in most cases, and for the requirements of a 2-channel device 1.1 is just fine. In fact we even managed to improve the simultaneous channel-count over USB1.1, and improve the latency compared to the Mbox 1, which was already one of the best in it’s class. USB2.0 is really not capable of streaming audio efficiently yet (hence the lack of USB2.0 devices in the audio space), and it would have increased the cost considerably, as would FireWire.

Av de ljudkort jag själv har testat under åren så var det också just ett USB2-ljudkort som hade högst processorbelastning. Jag skulle också ranka Mbox2 som ett av de bästa USB-ljudkorten någonsin om inte det bästa. Däremot vill jag påpeka att antalet USB2-ljudkort jag testat jämfört med övriga gränssnitt är försvinnande litet och det kan även ha varit slumpen i form av riktigt dåligt skrivna drivrutiner som gjorde den riktiga skillanden snarare än gränssnittet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Kör E-MU 0404 USB 2.0 och spelar in ett spår åt gången. Kortet fungerar fantastiskt bra för mina behov. Av någon anledning kan jag inte köra det på min laptop utan att få knaster och sprak och andra otrevligheter.. men men

Kortet låter kanon och det faktum att man inte kan spela upp ljud från andra källor än den sequencer man jobbar i för tillfället är bara bra för mig, rent diciplinsmässigt alltså.

Har man en lite äldre dator kan man behöva sitta ett tag med inställningarna för ASIOn för att hitta ett läge där man inte störs av latencyn men inte heller upplever massa skit i ljudet. Ett kort väl värt pengarna med andra ord 🙂 Rekomenderas verkligen

Link to comment
Dela på andra sajter

kallelooping (oregistrerad)

Jag använder ett E-MU Tracker Pre som är ett vidareutvecklad E-MU 0202 med två st riktiga mickingångar.

Funkar utmärkt på den rätt svaga XP datorn jag använder.

Inga latency problem alls när jag spelar in spår efter spår, när jag använder SW monitoring

När jag lägger på spår så har jag inga tunga pluggar aktiverade.

Enda svagheten jag sett är att vissa VST pluggar tycks öka CPU lasten ordentligt.

Om det beror på dåliga ASIO drivrutiner eller USB2 anslutningen vet jag inte.

Det enda jag vet är att dessa VST pluggar inte lastar ner CPU´n lika mycket när jag använder det (på moderkortet) integrerade Nvidia nForce "ljudkortet" med NVidia ASIO drivrutinen.

Men E-MU ljudkortet har mycket bättre och lågbrusigare mic/lineförstärkare och klarar mycket högre samplingstakter.

/Kalle

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Okej, så vad är slutsatsen av d här? Ni som verkar kunna =)) Vill köpa extern ljudkort för en/två kanaler samtidig inspelning. Är det usb som gäller då? Förslag på ljudkort? Lutar lite åt d där Emu 0404 efter läsning här på forumet och artiklar.. hmm

kan d här vara nåt:

http://www.polysonic.se/Zoom/zoombilder/S2T/Zoom_S2t.html

Behöver verkligen hjälp med detta eftersom jag är rätt dålig på allt sånt å bara vill spela in =) Har precis lärt mig cubase å d där med plugin liksom 😉

tacksam för alla svar!

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 veckor senare...

Har inte det minsta rutin på ljudkort men är inte ca 4000 :- mkt prisvärt för en ESI ESU 1808 ? Blev mkt intresserad av denna till att ha och spela in med bandet, tror ni en sådan kommer att fungera med REAPER (ljudprogram)?

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...