Jump to content
Annons

Budgetstudio - tips och råd


Winden

Recommended Posts

Tack för svaren illvaesen!!!!

Det är väl något åt det hållet jag tänker mig. Micken verkar intressant (ska kolla upp priser), M-Audios samtliga ljudkort verkar också intressanta, rätt mycket (medföljande mjukvara) för lite pengar. Cubase är ju som en Volvo 240, "alla har dom och alla kan dom", därför ska jag kolla lite extra på Steinberg "Studio-Pack". Skall också kolla upp vad skolan har för datorer (HD m.m.), visar det sig att dom klarar sig på de dom har, kan man alltid satsa lite extra på övriga prylar. Tänkte mig i monitor väg, kanske Behringers 2030A eller Phonics P6! Kan det vara något, vet att Samson också har rätt bra priser och inte fått allt för dåliga betyg på sina monitorer, sen finns det ju en heeeel djungel med billigare (å ja.... dyrare me 😳 ) monitorer. Såg att Behringer hade ett paket med Keyboard med inbyggt ljudkort, samt medföljande mjukvara! Kanske för enkelt!?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

På den nivån vi talar om finns det egentligen inte så mycket som kan kallas "skräp" idag.. Det mesta fungerar faktiskt, och precis som du säger: Cubase är som en gammal Volvo. Monitorer är som bekant den svåraste biten, men jag skulle satsat på ett par ganska billiga med tanke på att det är ganska otränade öron som ska använda utrustningen. Det är roligare att handla ljudkort och mickar då de gör mer praktisk skillnad än huruvida basen är lite grumlig eller inte när man inte ska producera mästerverk 🙂 För att inte tala om vad en hyffsad dator kan göra för upplevelsen. Jag tror du kommer undan med det mesta. Det jag kan säga om just Behringer är att de KAN vara lite ojämna i kvalitén (egen erfarenhet). Inget ont om idén med klaviatur med inbyggt ljudkort, även om jag personligen hellre hade satsat på M-Audios motsvarighet (tror den heter "Oxygen"?). Därmed inte sagt att Behringer är fel heller, men nästan 😳

/Dave

Link to comment
Dela på andra sajter

Kör själv på B2031A monitorer och de är helt ok. Men jag tycker du ska köpa en kondensator mikrofon istället för en skräpig SM58 kopia om ni ska spela in sång och gitarr. Finns ex. en Behringer för 500 kr eller TSM MT87 för ungefär samma. Studio Projects B1 är annars en riktigt bra och prisvärd mikrofon. Kostar runt tusen och låter kalas.

Slutna hörlurar måste ni ha också. Sennheiser HD202 är helt täta och kostar lite drygt 200 kr beroende på var man handlar. Dom har lite för stark bas bara men fungerar perfekt för medhörning vid inspelning. Kolla annars på Sennheiser HD201 som också ska vara täta men med lite jämnare basregister.

Själv inbillar jag mig att ProTools LE är mer intuitivt och ljusår enklare att komma igång med än Cubase men som sagt det finns ju rätt många hemmapysslare som kan Cubase redan. Men jag skulle nog köpa en Mbox mini (digidesigns minsta ljudkort) i ditt fall. Kostar 3000 kr och då får du med ProTools LE, Reason Adapted, Live Lite, plus lite plugins m.m.

Link to comment
Dela på andra sajter

Presonus FireBox eller FirePod (3500:-/ 5500:-) är väldigt beprövade prylar som inkluderar en version av Cubase. Om det är en skola så kan du köpa Cubase 4 Studio för halva priset.

En billig 700 kr konding från TSM kan räcka men om du vill ha något bra så skulle jag köpa en Röde NT2-A (3200:-)

Ett par Tapco S-8 för 4000 kr är väldigt prisvärt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Sjyst med mer och fler förslag, tack så mycket, nu fick jag mer att tänka på 😄 Micken får nog bli något mer budget, samma hörlurarna, dom som skall syssla med inspelning är nog mer eller mindre gröngörlingar, så dom kommer nog ganska långt med enklare medeln 🙂 Funderar över monitorerna, vanliga datorhögtalare av något bättre kvalité då (kanske inte det optimala för seriös inspelning, men för ändamålet....?????) Är det alls att tänka på?? Tänkte att man satsar mer på ett bra program/mjukvaruinstrument och ett bra ljudkort, men allt beror på vilken budget dom har att röra sig med!?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jo, jag övervägde att rekommendera en kondensatormick.. typ MT47 eller liknande.. men faktum är att dom går sönder om folk inte är rädda om dem.. och alla som kommer ihåg högstadiet vet ju hur mycket man brydde sig i verkligheten om prylarna.. elever klämmer sladdar under stolshjul och tappar mickar.. tyvärr 😄 ..inget illa menat.. Jag skulle personligen också hellre kört med Pro Tools.. men igen, faktum är att fler kan Cubase, och Pro Tools är hårdvarulåst om man inte skaffar M-Powered (som iofs är ett bra alternativ). Men så kommer dagen då någon måste veta precis vilka prylar som måste sitta ihop för att allt ska fungera. Då är det nog bättre med Cubase som är lite av en idiot-säker lösning 😉 ..Håller dock med om att ett par lurar kan vara ytterst bra, särskilt när en massa andra elever vill "titta" och de som spelar in inte får ro.

Dessutom är man fri att uppgradera studion med i stort sett vilket ljudkort som helst om man har Cubase.. kan ju visa sig att studion blir mäkta populär och den förbarmande rektorn tycker att det vore roligt att kunna spela in hela skolkören med.. Då är det bara att investera!

Om det inte varit en skola, eller varsomhelst annars, go Pro Tools! 🙂

Note: Gilberts ljudkortstips tycker jag att du ska kolla in.. många använder Presonus, och de verkar rätt stabila!

Angående monitorer av den sort du efterlyser (lite vassare datorhögtalare): Studio testade ett par Edirol för runt 1500 spänn i senaste numret, verkar helt okej.

/Dave

Redigerat av illvaesen
Link to comment
Dela på andra sajter

Burnin Sven (oregistrerad)

Är det inte en bra begagnad hårddiskporta som är det bästa i det här fallet? På så sätt borde du kunna få in lite mera kringutrustning i budgeten. Har lite svårt att tänka mig att du skulle få tillgång till en vettig dator som funkar tillfredställande för musikinspelning av en skola som du då kan reservera enbart för musikbruk, om inte skolan har nån slags musikprofilering förståss. Men om du ändå kan få tillgång till en vettig dator men åker på att dela den med andra aktiviteter så kan det nog vara en bra idé att fixa en dockningsstation till hårddisken och ha en egen hårddisk med os och allt enkom för musiken. Det måste vara lite kräm i en dator för att det ska vara skoj att spela in, skulle inte tro att det går speciellt vettigt med nått under 1000 mhz inte i pc världen i alla fall. I övrigt så kan jag bara instämma med de tips som du har fått här i tråden. Lycka till

Göran

Link to comment
Dela på andra sajter

Kanske borde förtydligat mig lite innan.. Jag föreställer mig att detta ska användas som något komplement till musikundervisningen där utrustningen används exklusivt av de lärare/elever som håller till där.. Dvs, datorn är fri i övrigt från program.. även om t.ex internet kanske finns tillgängligt (våra lärare hade en övertro på internet och lät oss mer än gärna använda alla datorer till att "söka information" som oftast var rätt kass i jämförelse med de böcker som fanns i biblioteket, men som flera tusen elever före oss redan citerat 😕 )

/Dave

Link to comment
Dela på andra sajter

Kollade upp Presonus Firepod. Verkar ju dj.....t vettigt förutsatt att datorn är utrustad med firewire anslutning, Några in/out (bl.a 2 mic), midi i/o samt att Cubase LE medföljer. Presonus har jag dessutom fått för mig tillverkar sina produkter av god kvalité. Däremot hade liknande lösning för PCI varit mer "lämplig" p.g.a. ...just det klåfingrar 🙂 Ska kolla upp Edirol, visst var det dom du menade Dave?

M.v.h. Hans

Link to comment
Dela på andra sajter

Kollade upp Presonus Firepod. Verkar ju dj.....t vettigt förutsatt att datorn är utrustad med firewire anslutning, Några in/out (bl.a 2 mic), midi i/o samt att Cubase LE medföljer. Presonus har jag dessutom fått för mig tillverkar sina produkter av god kvalité. Däremot hade liknande lösning för PCI varit mer "lämplig" p.g.a. ...just det klåfingrar 🙂 Ska kolla upp Edirol, visst var det dom du menade Dave?

M.v.h. Hans

M-Audio 1010LT är ett rätt fett kort som finns som PCI annars, om du vill komma undan externa kort 🙂

Det var Edirol jag menade ja 😛 ..tillverkas av Roland, så dom brukar inte tumma så mycket på kvalitén heller..

/Dave

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 10 månader senare...

Hej är väldigt ny när det gäller inspelning på dator. Det är så här att mitt band skall spela in en skiva och då kommer vi att lägga trummorna i en "riktig studio" och sen spela in allt själva och mastra det. Och då undra vi hur billigt man kan komma undan när det gäller dator ochh ljudkort.

http://www.swedenmidimusic.se/catalog/prod...products_id=317

Är det ett bra ljudkort? Eller finns det bättre i liknande i samma prisklass, dock inte mer än 3000:-

Till det undrar jag om man kan köpa en dator för 4000:-? typ på siba, onoff eller liknande? Kommer det att fungera då eller är det något mera man behöver förutom musikprogram och en bra mic? :rolleyes: Eller måste man ha en dator för 15 tusen?

http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vP...markID=10-14-15

Redigerat av Olsberg
Slår ihop med tidigare tråd i ämnet
Link to comment
Dela på andra sajter

Tycker du skall söka runt här på Forumet och leta fram diverse fakta, allt du frågar om finns beskrivet in i minsta detalj i massor av trådar.

Men för att ge dig vissa standard svar:

Ljudkort: Audiophile 2496 995:-

Mick: Studio Projects B1, 1150:-

Mickpreamp: Studio Projects VTB1, 1500:-

Monitorer: Samson Resolv 50a, 1995:-

Datorn skall helst ha 2gig RAM ett inte alltför kraftigt grafikkort, gärna 2 hårddiskar med ljud på ena och program på den andra.

Vid köp av vissa ljudkort och annat så får man ett Cubase LE på köpet annars gillar jag Cubase SE3 som kostar 1420:-

Tracktion är oxå ett billigt alternativ och populärt, det bästa vore om du kör med samma program som någon du känner kör med, så kan du kanske få hjälp där ifrån.

Sedan behövs förmodligen lite pluggar typ reverb, kompressor osv.. finns även i programmen om man gillar dem.

Du nämner att ni skall mastra och då krävs rätt bra pluggar och framörallt så tar det lång tid att bli en hyffsad mastrare.

Även inspelning via dator tar lång tid att bli duktig på så ni kanske parallelt med demoinspelning hos er själva kan ni även spela in i en etablerad studio med duktig tekniker, lovar att ni kommer att lära er massor om inspelningsteknik då som ni kan ha nytta av senare.

OBS!

Priserna är från musikbörsen!!

Link to comment
Dela på andra sajter

Fler tips:

“Audiophile 192” och en “Compact4” = ca 3000 kr

”Firebox”, 3000 kr

”Line6 UX2” (om man vill slippa micka stärkare) 2300 kr

För mastering behövs ett bra rum (akustiskt) och jag skulle inte försöka mastra med monitorer som kostar mindre än 10000 kr... men man kan ju prova. Man lär sig alltid något som sagt.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Hallå där! 😆

Jag har lurkat omkring på forumet ett bra tag. Innan jag kommer igång med musiken jag ska skapa så behöver jag min egna lilla studio med en ganska liten budget.

Efter ett tags sökande så har jag knåpat ihop detta paket (skulle vilja få lite råd o tips om det skulle funka):

- M-Audio Oxygen 8

- SHURE SM58

- E-MU 0404

Har ännu inte köpt den bärbara som ska funka med de här grejorna, men det blir väl en rätt så utrustad HP bärbar med 2Ghz, 200GB, 2Gb RAM, Vista Home Premium, Cubase, Wavelab (program jag kommer använda)

Jag kommer för det mesta att hålla på med sång o elektronisk musik, genre: Ambient/Electronica. Det säger inte så mkt men det ger en liten riktlinje mot vilket håll det lutar mot.

Förresten undrar jag om Sennheiser HD457 är några bra lurar för den lilla summan man betalar?

Tänkte bara höra om det kanske finns några bättre alternativ för samma peng som jag kanske har missat i min research. 😆

/Kimmi

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 3 veckor senare...

Bumpar upp denna tråd...verkar ju inte få nåt svar. 😲

Borde kanske startat en egen tråd...

Redigerat av darkhaze
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...