Jump to content
Annons

Examensarbete i modern rock- och pophistoria.


Bone

Recommended Posts

Hallå!

Det är så att jag och en kurskamrat håller på att skriva ett alternativt examensarbete (läs: får skriva två examensarbeten) som handlar om modern pop- och rockhistoria. Vi ska i våran c-uppsats skriva om tillgång och synen på material till musik och synen på ämnets status. Den alternativa delen blir helt enkelt (suck) att göra ett eget material som sträcker sig från Bluesen fram till idag, självklart otroligt selektivt och begränsat. I vårt alternativa arbete så har vi tre utgångspunkter/perspektiv. 1. Det sociokulturella perspektivet. Dvs hur historien och samhället påverkat hur musiken tar och har tagit form 2. Återkommande fenomenet med "låtfabriker". 3. Vad som stannar kvar och står ut. Vad som håller och ligger som starka influenser till ny musik och nya artister. Ett bra exempel är hur Beatles ligger som grund för hur dagens pop låter ta bara band som Oasis och Coldplay.

Det vi skulle behöva hjälp med är tre saker. Vi efterlyser akademisklitteratur om böcker som behandlar läromedel i musik och ämnet musik, vilket vi har haft väldigt svårt att hitta. Vi behöver tips på böcker i modern pop- och rock historia. Vi har inte hittat många genomgående utan antingen har de täckt en en genre exempelvis jazzen eller ett band exempelvis The Beatles. Så vi har fått sålla hårt i den litteratur vi hittat för att få ihop vårat material. Till sist så behöver vi tips från er på de så kallade låtfabrikerna och även andra liknande fenomen som återkommit under musikhistorien. Exempel på "låtfabriker" är Tin Pan Alley, Motown eller varför inte Cheiron Studios. Länkar och boktips skulle uppskattas.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Good Vibrations av Brolinson och Larsson hade jag som kurslitteratur när jag läste musikvetenskap. Den behandlar populärmusik från 50- till 70-talet.

Vad gäller låtfabriker: Stock, Aitken & Waterman var ju stora på 80-talet och anses litegrann vara modellen för den moderna hitfabriken. Phil Spector och andra "demonproducenter" ligger ju också nära till hands.

Link to comment
Dela på andra sajter

inget tips på litteratur att bjuda på. Men för faktainsamlig till den alternativa delen, har ni tänkt att hämta info från fler källor än litteratur? Om det kan vara något spår att gå på att intervjua ngn guru typ S Wermelin på P3?

Lycka till med uppsatsen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...