Jump to content
Annons

tbruce

Medlem
  • Antal inlägg

    3 652
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av tbruce

  1. http://www.youtube.com/watch?v=z014I7FvDCo Finns ju gott om fantastiska enackordslåtar. Den här klassikern t ex.
  2. I tabellen på förstasidan står det "Senaste händelse" men listan verkar visa när trådarna startades. Ser fint ut på det stora hela annars.
  3. Om vi bara hade det här programmet... http://www.youtube.com/watch?v=lGeAu2RQcmw
  4. Stockhausen i all ära, men det (lilla) jag har hört av honom bör kanske snarare klassas som ljudkonst än musik. Men han verkar ju iofs ha gjort massa olika saker...
  5. Ja det är precis det jag är ute efter, inte att det ska låta bombastiskt eller som en orkester, utan att man jobbar med ett längre program bestående av olika satser, motiv och teman som utvecklas, ändras och kombineras på olika sätt. Gör man nåt sånt inom electronica får man naturligtvis använda sig av de beståndsdelar som den genren har - sound och rytmer mer än melodier. Inom mycket populärmusik finns det nästan en oskriven regel att varje låt på ett album ska presentera, avhandla och bli färdig med en eller flera musikaliska idéer som sedan inte återkommer igen. Men när t ex Manu Chao återanvänder samma loopar på massa olika låtar funkar det ändå superbra. Sen finns det naturligtvis genrer som bygger mycket på att man återvänder en grundstomme, typ blues och reggae...
  6. Symfonisk rock, är inte det mer rock med svulstiga arr och fanfar-liknande melodier? Jag tänker typ Bohemian Rhapsody, vilket ju är en ganska gräslig låt, men det är kanske inte alls symfonisk rock...
  7. Skulle det gå att använda sig av idéerna bakom en symfoni - olika delar och teman som återkommer och varieras på olika sätt - fast i en helt annan genre än orkestermusik? Jag har lyssnat mycket på Kraftwerks Tour de France-soundtrack på sistone och jag tycker de första låtarna där har lite av det i sig. Det finns ett väldigt enhetligt sound, återkommande element osv, men ändå variation. Öht känns det rätt självklart att göra nåt sånt med elektroniskt/klubbig musik. Jag menar när man dj:ar så sammanfogar man ju massa olika låtar till ett enda i princip oändligt långt stycke... kan inte kompositören/producenten göra så redan från början då? Sen känns det också lockande att jobba med idén först - typ "jag behöver ett tema som ger det och det intrycket, ett tema som ger det och det intrycket, osv..." och sedan jobba på att få allt att bli en fungerande, sammanhängande timmeslång helhet. Nån som har nåt bra exempel på artister som gjort nåt sånt? Kanske försökt själv? Tips på litteratur att läsa innan man ger sig på att skriva nåt sånt omfattande?
  8. Logic har ett speciellt läge (flex time) där man kan timestretcha hela eller delar av ett spår direkt i arrangeringsfönstret. Men det ska väl gå att jobba lite liknande med timestretch även i Cubase? Har för mej att det går att välja vad som ska hända när man "drar" i en region?
  9. Orkar inte läsa igenom allt tjafs i tråden, men här är lite längre resonemang om reverbet. I introt på låten låter det som att man har använt sig flitigt av korta reverb, som jag skrev innan. Det gör att även ett fåtal ljud kan "fylla ut" ljudbilden på ett naturligt sätt. Öht kan jag tänka mej att en del av det som trådskaparen reagerar på som unikt för låten är att man använt rumsklang på ett intressant sätt, men det kan jag ju förstås inte veta. Låten är ju snyggt och brett mixad i största allmänhet, men det är ju inget som i sig är unikt... Impulsreverb eller convolution reverb som det heter på Inglonesiska är en effekt som multiplicerar ett ljud med ett annat. På det sättet kan man spela in en impuls av ett rum och sedan applicera den rumsklangen på vilket instrument som helst, med ett resultat som är i princip identiskt med om instrumentet hade spelats in i rummet i fråga. Använder man bra impulser så är resultatet mer naturtroget än många traditionella digitala reverb, särskilt korta reverb. Dock är möjligheterna till finjusteringar lite mer begränsade, reverbet låter som det låter, typ. Å andra sidan kan man redigera själva impulserna som en vanlig ljudfil, vilket möjliggör en hel del intressanta experiment. Att det skulle vara så vansinningt processorkrävande med impulsreverb tycker jag inte är sant nu för tiden. En modern musikdator bör utan större problem klara av ett dussintal instanser av impulsreverb idag.
  10. Lyssnade lite snabbt igenom Incore på Spotify. En sak som slog mej med en gång var att de använder korta, diskantiga reverb på vissa av de vassare syntarna, gissningsvis impulsreverb eftersom de låter så snyggt. Kan detta vara en del av det du gillar? Det ger en ljudbild som låter mer naturlig och inte lika hård och direkt, vilket nog öronen inte plågas av på samma sätt, samtidigt som det ökar diskantkänslan lite. Eftersom reverben är så korta låter det ändå inte geggigt.
  11. Om ni vaknar till musik, brukar ni uppleva att den går några BPM snabbare än vanligt då? Jag brukar få den känslan, tempot känns lite jobbigt högt medans man fortfarande halvsover sådär. Tidsuppfattningen är väl subjektiv, och kan ju vara väldigt konstig när man sover. Öhm, ja, det var allt. Hej.
  12. Jag startade en liknande tråd härom året och det slutade med att jag bestämde mej för Surge, från svenska Vember Audio. Den ligger på 99 euro, en bra bit under ditt pristak, så då har du ju pengar över till nåt annat. Tyvärr finns den dock bara som nerladdning... Ladda ner demon och gå igenom manualen, det går rätt fort att sätta sig in i den och sedan kan du göra det mesta som går i syntväg.
  13. Det är med andra ord en ren mastring du gör, på en helt färdig, bouncad mix? Isåfall kan du helt enkelt göra ett klipp på passande ställe (i någon transient) och lägga introt på ett eget spår. De effekter som inte låter bra på introt (gissningsvis dynamikverktyg?) lägger du direkt på den andra kanalen, medans de effekter som bör vara samma på hela låten (eq osv) hamnar på mastern. Du anpassar naturligtvis nivån på introt så att övergången låter naturlig. Se upp för latency och annat som gör att klippet kan höras.
  14. Det bästa är att spela in i Cubic, redigera i Lobase, mixa i Abletools, mastera i Cakeheads och kvantisera i Reapson.
  15. Tror du verkligen det? Bara för att jag går igenom datan "för hand" skulle det alltså ses som en separat inspelning? Jag menar rent teoretiskt går det ju att rita av vågformen exakt, bit* för bit. Och det är ju precis det datorn gör när den gör en kopia, fast det går ett par miljoner gånger snabbare. Det fanns visst något p2p-program som utforskade ngt liknande genom att det inte skickade själva datan, utan bara en instruktion om hur datan kunde rekonstrueras utifrån en stor databas med nonsens som alla användare redan hade på sin hårddisk. *"bitt"
  16. Det handlar ju alltså inte om en bearbetning utan om en fristående inspelning som skapas med den ursprungliga inspelningen som "guide" på olika sätt. I vocodern styr inspelningen t ex amplituden på de olika banden över tid. Inget av inspelningen släpps igenom, men den lämnar ett avtryck i det nya ljudet. Skulle det vara skillnad om man gjorde det för hand t ex? Om man analyserade originalinspelningen med en eq och satt och automatiserade volymförändringar på massa motsvarande band på en annan kanal, istället för att låta vocodern göra det åt en? Det verkar lite som att det handlar om att det i ena fallet är en människa som gör något och i det andra fallet är en maskin, men det blir ju lite bisarrt eftersom en människa kan utföra precis samma beräkningar som maskinen, bara att det tar en himla massa längre tid.
  17. Men hur använder jag mej "mer" av exemplaret för att jag gör en imitation mha en dator, jämfört med om jag gör det med traditionella instrument? Oavsett vad så handlar det ju om en analys av inspelningen, vare sig den görs av mej eller ett datorprogram. I båda fallen handlar det också om att den nya ljudfilen faktiskt byggs upp från inget - i ena fallet med individuella instrument, i det andra fallet av enskilda deltoner. Eller menar du att det är olagligt att öht göra något med inspelningen annat än att lyssna på den, t ex att trycka in "super bass"-knappen på stereon?
  18. De rättigheter som man måste ha koll på när man vill använda en sampling är ju dels kompositörens och sångarens, men framförallt skivbolagets ensamrätt till inspelningen. I princip oavsett hur kort snutt man vill använda så behöver det clearas. Men det finns ju lite roliga gränsfall. T ex så finns det ju inga problem med att återskapa en inspelning så exakt man kan, så länge inget av originalinspelningen finns med. Men om man lägger ett tjog dussin effekter på samplingen, så att den inte bara är oigenkännelig utan dessutom inte har någon som helst likhet i vågformen, hur ser det ut då? Nog för att ingen kan upptäcka det isåfall, men om man t ex skulle gå ut och säga att det är så man har gjort. Var exakt ligger skivbolagets rättigheter - är det i själva vågformen eller i ljudlikheten, eller inspelningens "anda"? Vad händer om man återskapar samplingen med additivsyntes, och t ex förskjuter fasen lite på alla deltoner så att vågformen blir annorlunda - då finns det ju strikt taget inget av originalinspelningen kvar, även om det kommer låta i princip identiskt fast med lite sämre ljudkvalitet. Jämför med att återskapa inspelningen "för hand" - enda skillnaden är att här är det en maskin som analyserar inspelningen istället för en människa, och en maskin som använder en synt för att återskapa ljudet istället för en människa med instrument och sång. Eller om man kör en sampling genom en vocoder, då finns det ju inte heller nåt av originalljudet kvar även om ljudet uppstått med inspelningen som utgångspunkt. I program som Melodyne går det att utföra extrem time stretch, så att ljudet står helt "stilla". Man får då ett ljud som utgår från en enda punkt i inspelningen och skapar en oändlig, kontinuerlig ljudmatta. Inget av originalvågformen finns egentligen med, men ljudbilden är i princip identisk och bör vara igenkännbar i många fall. Finns det något juridiskt problem där? Beror det på exakt hur ljudmotorn i Melodyne jobbar eller vad? Jag förstår såklart att inget av detta förmodligen prövats, men det är ändå intressant att fundera på var gränsen går.
  19. Varför vill du inte använda vanliga volymen? Klart det går att använda audacity isåfall.
  20. Du är på rätt spår med att handprogrammera in det i pianorullen. Testa trioler och ett crescendo och se till att det finns en paus mellan varje ton (dvs ej för långsam release på ljudet).
  21. Tog en stund att fatta vad det handlar om - frågan är alltså om du står i samma rum som förstärkaren? Jag menar, det verkar svårt att inte stå i samma rum som man spelar, kanske om man står på ena sidan en dörröppning och håller/spelar gitarren på andra sidan... hm. Jag har svårt att tro att det skulle gå att höra med någon vidare tillförlitlighet... vad exakt är det man ska lyssna efter isåfall, liksom? "Känslan"? Rundgång? Kanske att akustiken i rummet förändras yttepyttelite beroende på om du är där eller inte...
  22. Låter ju som en bra lösning... Men om man ska tro på att "all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet" så borde det ju vara bra för säljaren att folk tjafsar - annonsen syns då mer och oftare på framsidan. Det är väl enda nackdelen med att genomföra en sån här sak, att säljavdelningen inte kommer vara lika synlig eftersom bumpmöjligheten försvinner. Går det inte att göra det valfritt för trådskaparen? Eller är risken att det känns "suspekt" om man inte vill ha några kommentarer isåfall?
×
×
  • Skapa ny...