Jump to content
Annons

Vad har ni för backup-metoder?


JJRockford

Recommended Posts

Kraschade ju min backup-hårddisk häromveckan. Nu fanns det för all del inte några musikaliska saker där som jag inte hade någon annanstans. Däremot bilder och annat personligt som också är svårt att sätta värde på. Riktigt irriterande. Hårddisken var dessutom bara 8 månader gammal. Kanske dags att tänka om... När jag läste nätverk, datasäkerhet och sånt i skolan så verkade nästan alla företag använda någon slags bandbackup, men jag tycker det borde kommit lite bättre alternativ? Förhoppningsvis billigare dessutom, den utrustningen vi fick titta på vara inte direkt prisanpassad för hemanvändare.

Så jag tänkte kolla lite, vad använder folk här för backup-metoder?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

En bra backup, men som kan bli dyr om man har mycket data, är att lägga upp det på nätet någonstans. Ett webhotell eller så. Du behöver ju inte ha metarialet på din hemsida. Nu kan ju givetvis den servern också haverera, men filerna kan nås så gott som överalltifrån, och nu är jag ju inte helt 100 på det, men det ska väl tas backup till höger och vänster på vad dessa servers innehåller.

Inget lagringsmedium är helt 100% säkert. Ska man köpa en extern hårddisk för långtidslagring av data tycker jag ändå man ska våga satsa på något som har mycket goda omdömen även om det kan kosta en slant.

Link to comment
Dela på andra sajter

Eftersom jag syncar filer konstant mellan desktopen och laptopen så blir det ju en automatisk backup.

Annars kör jag en trådlös nätverkshårddisk för dagliga backuper. Det känns relativt säkert. Det som är lite dumt är att den är kopplad till ett ojordat uttag, så överspänningsskydd är menlöst.

Är det inte så stora mängder data så är ju DVD-RW inte så dumt.

Redigerat av rainydays
Link to comment
Dela på andra sajter

Så här sköter jag mina backup!

1. Jag har Acronis True Image installerat på datorn. Till denna görs automatiskt backup av min systemdisk (operativsystem, program etc). Om nåt blir galet så kan jag trycka "F10" under uppstart och återställa operativsystem och prgram inom 5 minuter.

2. Använder Acronis även till att göra backup av mina ljudfiler till DVD (Acronis hjälper till att komprimera ner filerna en aning).

3. Saker och ting jag gör som jag är uppenbart rädd om brännder jag på DVD.

4. Har även 2 identiskt stora hårddiskar på datorn och allt som ligger i "Mina dokument" autouppdateras varje dag till den andra hårddisken..

Detta sköts av ett "gratisprogram" kolla in http://www.drkrupp.se/info_backup.html

Kolla in mer om Acronis True Image på http://eu.acronis.com/homecomputing/products/trueimage/

Funkar ungefär som Ghost fast enklare! 😱

Link to comment
Dela på andra sajter

Glöm inte att duplicera datat till exempelvis DVD-skivor och lagra utanför hemmet. Brinner huset upp så spelar det liksom ingen roll annars hur bra rutiner man har.

Fast risken med det finns ju att man glömmer att förnya sin backup efter några år. Och då sitter man där med oläsbara skivor.

Det är nog bättre att hyra en server nånstans. Eller varför inte utnyttja google 😱

Link to comment
Dela på andra sajter

drloop (oregistrerad)

Jag har en firewiredisk som jag tar backup till.

Denna disk går bara som som backup.

Jag kör en veckovisbackup med enprogramvara som bara sparar ändringar mot de gamla backuperna, dvs incrementelbackup.

Förutom veckobackuper tar jag backup efter att jag något större jobb.

Link to comment
Dela på andra sajter

Glöm inte att duplicera datat till exempelvis DVD-skivor och lagra utanför hemmet. Brinner huset upp så spelar det liksom ingen roll annars hur bra rutiner man har.

Fast risken med det finns ju att man glömmer att förnya sin backup efter några år. Och då sitter man där med oläsbara skivor.

Det är nog bättre att hyra en server nånstans. Eller varför inte utnyttja google 😛

Helt rätt såklart, men det var bara ett exempel. DVD-skivor är inte optimalt på nåt sätt. Själv backupar jag all musikdata vid varje backup och så kör jag med två usb-diskar som alterneras. Sen ska man bara minnas att ta med sig nån av diskarna till jobbet nån gång i veckan eller så.

Google säger du 😱 Har dom nån lagringslösning jag missat?

Gdrive?? 😉

Redigerat av Wernborg
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag gör komprimerade image-backuper till extern hårddisk.

Den externa disken är förstås bara inkopplad till datorn och elnätet när det är dags för backup eller restore. Det börjar bli lite för stora backuper nu, så jag ska nog skaffa ett par diskar till och köra olika delar till olika backupdiskar, i stället för att ha allt på samma...

Backuperna bränner jag till DVD-skivor med ojämna mellanrum och lägger backup-skivorna i förrådet, så att de finns kvar om huset skulle brinna. Man kan ju hoppas att man i så fall hinner släcka så att förrådet inte brinner ner samtidigt... 😎

Link to comment
Dela på andra sajter

drloop var först med rätt svar, detta är väl det enklaste sättet och vad man rekommenderas av musikdatortillverkare att göra i studios (dock dagligen eller mer vid inspelning/mix), jag har använt min externa disk till annat hittills... 😎 tanken är att ha den till detta fr.o.m. straxt!

Någon som vet hur man gör en restore när det strular lite, har ju startat en annan tråd för några veckor sedan där jag inte fick ett vettigt svar,nästan...Maxtor disk/retrospect dantz program...la upp mina gamla bilder etc på ext.disken innan jag la in nytt operativsystem i surfdatorn, kommer inte åt dom fast dom ligger där 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag kör väl inte så optimalt direkt, men... medan jag håller på och jobbar med materialet fortfarande backupar jag över saker nån gång i veckan till en annan dator, och när jag är klar med ett skivprojekt på typ 11, 12 låtar bränner jag ut det på DVD.

Nån som vet hur länge en DVD+/-R är läsbar?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag kör tre varianter:

1. Konfigurationsfiler (t ex till Reason) och VST-pluggmappen kör jag automatisk backup till Telias Säker Lagring. Körs en gång i veckan.

2. Alla musikprojekt kopierar jag ständigt över till en annan hårddisk på samma dator.

3. Då och då bränner jag DVD med allla nya eller förändrade musikprojekt och lägger dem på hög på jobbet.

Dessutom läggs alla färdiga låtar ut på hemsidan.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...