Jump to content
Annons

Sjunga med tandställning?


Martin

Recommended Posts

Annons
Tja, Darin kunde.

Vet inte om jag vill påstå att han varken kunde eller kan...

Skulle vara intressant att höra hur du resonerar då.

faktiskt! Klart han kan sjunga. Han sjunger ju svinbra för den stilen han sysslar med. Om man nu tycker musiken är bra eller inte är ju en helt annan femma.

/adama

Link to comment
Dela på andra sajter

nä darin sjunger inte bra för den stilen han håller på med... för den stilen han vill likna heter rnb och han låter mer som en fjolla i hansons med lite mer bett i rösten...

Jag har inga personliga erfarenheter av tandställning men vår trummis och till lika sångare i mitt band hade tandställning för inte så länge sedan och han kunde sjunga utmärkt... så förhoppningsvis är det inte några probelm

Link to comment
Dela på andra sajter

för den stilen han vill likna heter rnb och han låter mer som en fjolla i hansons med lite mer bett i rösten...

Är det inte så man ska låta i RnB då? 😏😛

Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)

Rnb = rhythm & blues

Sånt som Rolling Stones sa i en intervju att de håller på med...

😏

Intressant. Man "ska" alltså låta som Mick Jagger.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tandställning är ett hjälpmedel som används inom ortodonti (tandreglering).

En tandställning kan vara fast monterad eller vara möjlig att ta ur, t ex under måltider eller vid tandborstning. Det finns också tandställningar som används endast nattetid.

Brackets01.jpg

Montering av rälsen på tänderna

Bilden visar exempel på montering med elastiskt ligament och med metalltråd. Lägg också märke till den extra "knapen" på ett av fästena. Ett sådant fäste kan användas för att förbinda tänder i överkäken till tänder i underkäken och på så sätt trycka tänderna inåt.

Den fasta tandställningen består av särskilda fästen av metall (eng. brackets) som under behandlingstiden sitter limmade på tänderna och en båge (kallad räls) av metall som utöver en bestämd kraft mot tänderna för att på så sätt ändra deras läge. Rälsen sätts fast i de pålimmade fästena med hjälp av små gummiband (se bilden till höger) eller fästs med metalltråd. Dessa kan sedan lösgöras vid nästa behandlingstillfälle, när tandställningen justeras (aktiveras). Nyare typer av brackets har inbyggda fästen för rälsen.

Fästena på tänderna kan också göras av keramiskt material, vilket kan upplevas som mer estetiskt. Bågar finns också gjorda i plastmaterial.

Archwires.jpg

Rälstråd finns i olika grovhet

Den fasta tandställningen har en kraft som utövas genom att den fästs med viss förspänning. Efter ett tag avtar kraften då tänderna flyttar sig något och metallens kraft mattas. Tandställningen måste då ”aktiveras” genom att en ny båge sätts in och ger ny kraftverkan. Detta görs vid upprepade behandlingar med lämpliga intervall. Regleringskraften som påverkar tänderna kan bestämmas genom val av lämplig båge och utformningen av denna.

När tandställningen monteras (eller aktiveras vid behandling) kan patienten uppleva ett visst obehag de första 2–3 dygnen, detta går dock normalt över.

Den urtagbara tandställningen ger stöd eller utövar tryck emot de tänder som skall regleras. En urtagbar tandställning kan också vara en avslutande fas i tandregleringen eller användas förebyggande.

Den traditionella tandställningen sätts utanför tänderna. Men det finns också tandreglerare som arbetar från insidan (lingual ortodonti). Tekniken i övrigt är densamma och den linguala ortodontin är en variant av behandlingsteknik.

Till hjälp vid tandregleringen kan också monteras mikroinplantat som tillfälligt fästs i käkbenet och ger stödpunkter för förflyttningen av tänderna.

Behandlingstiden för tandregleringen är beroende på komplexiteten, men mäts i de flesta fall i år.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Tandst%C3%A4llning

Redigerat av D.i.a
Link to comment
Dela på andra sajter

Tja, Darin kunde.

Vet inte om jag vill påstå att han varken kunde eller kan...

Skulle vara intressant att höra hur du resonerar då.

Om man hör honom live så är det inte speciellt mycket sång som kommer ifrån honom, det är extremt mycket i bakgrunderna som han kan luta sig mot...tycker mest i största allmänhet att han inte sjunger bra.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...