Jump to content
Annons

Halogen i tygtaket


coverman

Recommended Posts

Håller på med taket i inspelningsrummet nu och har ett frågetecken som jag hopas få tips om.

Taket är dubbla gips med dämplim mellan. Därefter ligger det läkt (20 mm), med mineralull i luckorna som ska hållas uppe av ett lite tjockare tyg som ska nitas i läkten.

Nu har jag också tänkt sätta infällda halogenspots i taket på 6 ställen, men vet inte hur jag ska få dit dom på ett bra sätt.

Det kommer ju spännas tyg över taket och jag tror inte man ska trycka upp en halogenspot med tyg runtom, då blir det säkert alldeles för varmt.

Jag hade någon snabb idé om att kanske ta någon fyrkantig plåtbit (typ cd-konvolut-storlek) och fästa i taket med ett hål i mitten för lampan. Det är enda lösningen som dyker upp i mitt huvud.

Någon annan som har bra tips och råd för detta?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

ja, sätt för guds skull inte halogenspotarna i gipset. Låter som du tänker borra 6 stora hål i en luftät konstruktion, isåfall kan du lika bra ta bort gipset.

Mitt tips är att bygga en box för spotten som du sen fäster på taket. Boxens djup behöver bara överennstämma med spotens djup, sen kan du borra små hål för att dra elen till spottarna.

a

😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Jo, det finns ju någon form av skydd/box som Clas Ohlson säljer.

Vet inte om den monteras nedifrån, men den är i alla fall skydd uppåt.

Den stora frågetecknet är dock hur man ska göra med tyget runtom...

Något tips?

Men du andreasb, menar du alltså att man bygger en trälåda som då är ca 15x15 och kanske 20 djup/hög med hål för halogenspoten i botten och som man sedan gör hål i gipset för att på något sätt fästa den i ? Eller hur menade du?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jo, det är inte en lufttät konstruktion. Det finns ett vindsutrymme ovanpå.

?? inte lufttät? vadå, vad menar du nu.

Taket är dubbla gips med dämplim mellan. Därefter ligger det läkt (20 mm), med mineralull i luckorna som ska hållas uppe av ett lite tjockare tyg som ska nitas i läkten.

öööh, jag hoppas för guds skull att detta är beskrivning av väggen från insidan ut så att du inte har gips utåt och isolering inåt?! jag fattar inte.

a

😑

Link to comment
Dela på andra sajter

Använder man infällda spottar så skall man använda sig av infällningsburkar. Spottar blir fruktansvärt varma och det kan ta eld! Detta gäller speciellt om man använder sig av 230V spottar som är en fast installation. Så här ser burkarna ut:

http://www.maxel.se/index.php?cPath=83_147_149

Använder man sig istället av 12V system så skall man komma ihåg att fixa så att man kan gömma undan transformatorerna någonstans också. Fortfarande blir det en fast installation som elektrikern skall titta på. (Hörde jag fler ropa: Behörig elektriker! Är jättebra om man vill att försäkringen skall gälla...)

Sedan blir jag lite orolig när du tänker klä hela taket med tyg (!) och sedan sätta skitvarma spotligths i närheten. Tyckte nog att det räckte med bristande brandsäkerhet med enbart tyget. Dessutom är jag mycket skeptisk till vad det kommer att göra för ljudbilden i rummet. Diskanten kommer definitivt försvinna men resten kommer att vara kvar. Men det kanske är något som jag inte har begripit med konstruktionen?

Link to comment
Dela på andra sajter

Alternativ till infällda spottar:

52553_PE153515_S3.jpg

Inte fullt lika snyggt som infällda spottar, men otroligt mycket enklare (och billigare) lösning. Lät lite komplicerat det där med infällda spottar i tygtak...

Redigerat av gsol
Link to comment
Dela på andra sajter

Oj, nu blev det förvirrat.

Först andreasb's frågetecken. Givetvis är det gips innerst och isolering ytterst.

Jag tänkte mest att om jag borrar för halogen-spots i taket, så är det inte luft-tätt ovanför. Det var så jag menade. Om jag fäller in spottarna, så skulle det finnas luft ovanför och där tänkte jag då ha såna burkar runtom varje spot, men nu har jag tänkt om.

Nästa svar är till Lee, som tyckte det lät riskabelt att ha spottarna nära tyget, men min första fråga gällde alltså hur man ska göra en smart lösning för att slippa komma så nära tyget. Det var det jag menade (jag var nog inte tillräckligt tydlig förstår jag nu).

Nu är min lösning följande:

Eftersom studion har ett sluttande tak, med en vinkel uppåt vid hösta punkten, alltså som ett uppochner-vänt V längs hela rummet.

I mitten av detta uppochner-vända V kommer jag att bygga en låda som är ca 20 cm bred och 15 cm hög. Denna kommer att rymma spottarna (som har en tak-minihöjd på 15 cm enligt anvisningarna). Då ska de kunna klara värmen enligt reglerna.

Tyget som hängs i taket kommer också att ha minerallull innanför för att dämpa lite bättre, men det kommer inte att hänga i anslutning till spottarna. Tyget slutar strax innan den stora spotlightboxen.

Dessutom tänker jag spraya tyget med någon spray som det sägs ska finnas.

Är det någon som vet var man hittar flamsäker spray och vad den kallas?

Vet att det pratats om detta tidigare i forumet.

Givetvis har jag haft behörig elektriker till all dragning i studion. Men till spottarna har han dragit fram kabel till mig och han ska givetvis få se min konstruktion och godkänna den när han kopplar på strömmen sedan. Men kan ju vara bra att man gjort det på ett rätt och bra sätt innan.

De spottar jag köpt är från Clas Ohlson och kostade typ 99 för 3 st på någon rea.

Det sitter en liten trafo vid varje lampa, så det känns smidigt. Dessutom ska dessa fungera med dimmer (som givetvis kopplats till egen fas).

Tänkte också ppå en annan fråga, eftersom andreasb varnade för att göra hål i gipskonstruktionen.

Hur gör man med fläktar och väggkontakter (för el) om man inte ska göra hål i gipset?

Oj, det blev ett långt svar med många saker...

🙁

Redigerat av coverman
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har bara skummat igenom inläggen,, men min lösning kommer från de spottar som vi har i vårt kök. :-)

Huset byggdes för 5 år sedan och snickarens lösning var rätt bra, kul, enkel och BILLIG!! Köp metallburkar hos färghandlar'n. Tror det var 3liters,, rostfritt,, de mopnterades ovanför gipset och utgjorde tillräckligt med skydd för att det itne skulle bli för varmt och fatta eld.

När jag först såg burkarna så var jag tvungen att fråga vad de skulle vara till för.. han förklarade och sa att "det är det vanligaste sättet".

Huset står kvar och vi har inte haft några eldsvådor till följd av spottar i taket. (ingen eldsvåda alls, what so ever...)

Link to comment
Dela på andra sajter

Hehe, ja annars har ju JULA de "riktiga" burkarna för 29 kr/st just nu. Annars kostar de iofs bara 39 kr. Men plåtburkar låter ju smidigt och är säkert ännu billigare.

Det viktigaste antar jag är att det finns luft runtom och ovanför, så värmen har någonstans att ta vägen. Dessutom får man inte ha lamporna för nära varandra eller för nära väggen.

Tackar för tipset.

Link to comment
Dela på andra sajter

Puh! Nu blev jag lite lugnare. Man vill ja ha kvar dig på forumet och i livet. En liten förkolnad gubbe är inte kul. Eller ännu värre: preampen kan brinna upp. Hugaligen! 😄

Plåthinkarna är standard och de kommer med värmeskydd för kablarna och gummigenomföring för att stoppa värmeläckage. Funkar kanon och jag har 9 stycken sittande i taket i mitt uterum. Och det brinner inte där heller... 😕

Bra att du tänker på att sätta dimmern på en egen fas. Jag fick rita om hela elsystemet för att få det som jag ville.

För att besvara el och ventilation frågan: Elgenomföringar gör man antingen genom att bara göra små hål där man för igenom kablarna och tätar runt (det blir utanpåliggande kontakter i så fall) eller så gipsgjuter man en låda runt dosan (vilket är -lite- krångligare...). Det är i allafall de två sätt jag känner till.

Ventilationen fixar man genom att göra hål och sedan använda sig av ljuddämpare i kanalsystemet. Det dämpar fantastiskt bra! Helt över förväntan i mitt fall! Sedan måste man isolera en massa kring rören också. En liten plåtvägg ger en fantastiskt bra överhörning. Och det vill man ju inte ha, ju!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...