Jump to content
Annons

Nån som kan det där med piano


Myrli

Recommended Posts

Hej, jag har just inhandlat ett pianot stämmar set och har börjat stämma mitt nordiska piano från 1979.

Hittade en jätte bra stäm-aparat mjukvara som var gratis. Man kan välja olika inställningar för hur tempererat man vill att det ska vara.

Men nu är frågan, vilken ska man välja?

Är det så viktigt? Blir det storskillnad?

Alltså, det är ju lite svårt att testa olika inställningar för man orkar inte stämma om ett piano varje dag. Tar ca 4-5 timmar eller mer för en oerfaren pianostämmare.

//Anders

EDIT! såg att jag hade postat detta på lite fel ställe. Om nån kan flytta på det så vore jag jätte glad 🙂

Redigerat av Myrli
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Använd tempererad stämning. Det är närmast hundraprocentigt det enda som används i moderna sammanhang för pianon. Endast entusiaster stämmer annorlunda, till exempel för att kunna spela barockmusik. Lyssnar man noga kommer man dock höra att stråkmusiker gärna spelar rena intervall, en hel orkester som spelar rena intervall är en speciell upplevelse.

Tempererad stämning är en uppfinning som gör att man kan spela i alla tonarter. Bach fick vara med om det och som i eufori över uppfinningen skrev han en uppsättning av melodier i varje tänkbar tonart. (På hans tid var det vältempererad stämning, vilket är nästan samma).

Det har förekommit andra varianter. Som exempel kan nämnas den orgel som entusiaster byggde i Örgryte nya kyrka för några år sedan. För att kunna spela i de flesta tonarter har den ett antal extra svarta tangenter.

Avsikten med tempererad stämning är att avståndet mellan två halvtoner bredvid varandra skall vara exakt likadant oavsett vilka två toner man väljer. Utgångspunkten är att oktaven är exakt. Matematiskt är en oktav dubbla frekvensen, säg A=440, en oktav upp är A=880. Avståndet mellan två toner blir då tolfte roten ur 2.

Effekten är att man kan spela lika bra i alla tonarter. Eller lika illa om man väljer att se det så. Alla tonarter blir lite falska. Kvinten är ett av de renare intervallen, skiljer cirka 2 cent. Om man hade valt en exakt ren kvint istället och går kvint på kvint upp så kommer man ju tillbaka till start-tonen, men med rena intervall blir det en kvarts ton fel. Den skillnaden brukar kalla Pythagoras komma.

Dur och moll tersen är kraftigt avvikande från rena terser. Experimentera: tryck ner bas och kvint (ex C och G). Sjung durtersen. Tryck sen ner E och hör hur snett det ligger, pianot är rejält högt i förhållande till en ren ters. Du kan göra om samma experiment med molltersen, Ess. För moll är pianots ters rejält låg.

Gunnar

Link to comment
Dela på andra sajter

Där ser man, mkt intressant. Då har man lärt sig nåt nytt idag igen. Tack Tromben!

Redigerat av robc
Link to comment
Dela på andra sajter

Hittade en jätte bra stäm-aparat mjukvara som var gratis. Man kan välja olika inställningar för hur tempererat man vill att det ska vara.

Vad är det för program du har hittat som är avpassat för pianostämning?

http://www.fmjsoft.com/

proget heter chromatia tuner

är shareware det var inte riktigt gratis. man får prova det i en månad 😛

Men å andra sidan så kanske man tycker att $19:95 faktiskt är nästan gratis.

//Anders

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...