Jump to content
Annons

BÖRJA


Skeletron

Recommended Posts

Annons

Att lära sig en synth gör man nog enklast själv med lite grundläggade tips och läsning i en och annan manual.

Vad är det för synth? Om du har manual så är det ju bara att läsa den för att få en övergripande koll på hur synten fungerar. De flesta syntar bygger dock på en grundläggande struktur.

Oscillator: Denna har ett antal olika vågformer som genererar olika ljud. Exempel kan vara sinusvåg, sågtand, puls/fyrkant. Du kommer själv höra skillnaden på dessa.

Filter: Sitter ofta efter oscillatorn och påverkar ljudet. Reglagen Cutoff/frequency påverkar ljuden drastiskt. Har du fler olika filtertyper kan det vara aktuellt att veta vad respektive filter gör. En beskrivning av hur filtren fungerar har du med största säkerhet i din manual.

Filter envelop, inte alla syntar som har en dedikerad filterenvelop, men har du lite tur finns detta. Den fungerar precis som en vanlig envelop, förklarad nedan, men den kontrollerar t.ex cutoff på filtret.

Amplifier Envelop, ibland kallad ADSR: Det är 4 parametrar som förändrar ljudet över tid. Attack, decay, sustain och release. Attack talar om hur lång tid det skall ta för att nå sitt maxvärde när du trycker ned tangenten. Decay är hur lång tid det ska ta för ljudet att dö ut under tiden du håller ned tangenten. Sustain är hur hög volym ljudet skall ha under tiden du håller tangenten nedtryckt. Release är hur lång tid det tar för ljudet att klinga ut när du släppt tangenten.

Sedan finns det ibland övriga effekter som du kan fippla på, men dessa skiljer sig från burk till burk.

Redigerat av Neko
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...