Jump to content
Annons

Hur mickar jag upp denna förstärkaren.+elgitarren?


HonkyTonkin

Recommended Posts

Annons
k9 (oregistrerad)

Beror på vad du är ute efter för ljud. Är det distat eller rent ljud du är ute efter? Vill du ha ett luftigt ljud så försök att ställa micken lite längre ifrån högtalaren vill du ha ett ljud som är mera "rätt i nyllet" så gå närmare med micken. 

Vill du ha ett skitigt halvdistat och dynamiskt ljud så dra på med slutsteget och var mera sparsam med försteget. Mera volym än gain alltså. För att hitta den ljuvligaste skiten i det hela så börja ratta ljudet med volymratten på gitarren på full eller nästan full gas. Justera med EQ så att rätt frekvenser distar i förstärkaren. Ställ in ett skönt distljud och rulla sedan av ratten en smula (eller mycket. Beroende på hur gitarren svarar på just volymratten på den). Då borde du kunna få mera dist eller en renare ton beroende på hur du vrider volymratten på gitarren. Med lite övning kan man även få det att dista när man spelar med hårdare anslag och/eller spelar på flera strängar samtidigt. Blir det för stora volymskilnader så löser du det med en kompressor efter mikrofonförstärkaren. Eller genom att normalisera i ditt inspelningsprogram. 

Flytta sedan runt micken så att det låter rätt även i den. Har du ett rum som sljunger på ett bra sätt så kan det funka med micken på längre avstånd. Bidrar rummet bara med en massa vailande eller obegripligt babbel så är det bättre att micka så nära stärkaren du bara kan. Tänk på att det inte bara är avståndet i från förstärkaren som påverkar ljudet. Det är dessutom viktigt att man vinklar eller placerar micken rätt i förhållande till högtalarkonen i första hand. Låter det nästan rätt så kan det bara vara att flytta micken någon cm närmare kanten eller konen av högtalaren. Eller bara att vrida på micken så att den är riktad mot konen eller kanten av högtalaren. Ibland kan det funka att vinkla micken mot golvet med, men det kan också ställa till det med ljudet totalt. 

Det är lättast att bara leka runt med micken ett tag för att lära sig rummet och olika bra lägen med i första hand. Så lek och ha kul så kommer du att lära dig mycket på vägen. 

Link to comment
Dela på andra sajter

k9 (oregistrerad)

Bax svarar inte i telefon verkar det som. Men just nu svarade de jättefort på mitt mejl istället. Eftersom det är ett internetbaserat företag så är det ju kanske viktigare att det är ju så som det ser ut med svaren. 

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...