Jump to content
Annons
 • Veckas pluggtips #18: dearVR PRO 2 trollar i tre dimensioner

  Trött på platta och tvådimensionella produktioner? Frukta inte, dearVR PRO 2 kommer till undsättning och placerar ut dina instrument varhelst du behagar i ett tredimensionellt och naturtroget utrymme.

  Jon Rinneby

  dearVR_PRO_2_1800.webp.0ddd56c00dc5bc6990c8e6f6fa837a26.webp

  dearVR PRO 2 är i all sin enkelhet (nåja ganska enkel i alla fall) ett verktyg för att simulera avstånd och placering av ljudkällor och därigenom skapa känslan av trovärdigt djup. Detta uppnås genom det Dear Reality kallar ”true-to-life early reflections” och pluggen stoltserar med 46 förinställningar med allt från små bilar till stora kyrkor. Kort och gott handlar det alltså om att placera ljud i ett tredimensionellt utrymme: framför eller bakom högtalarna, under eller över, höger, vänster och så vidare. Det låter helt enkelt lite mer som i verkliga livet, i brist på bättre förklaring. Något som kan vara väldigt spännande och användbart, oavsett om du jobbar med musik, film, spel, poddar eller ljuddesign.

  Det skalbara och lätt futuristiska gränssnittet i dearVR PRO 2 är lättöverskådligt och hjärtat i pluggen är positionsfönstret där du fritt kan styra över vart ljudet ska komma från. Med Reverb och Reflections, likt ett vanligt reverb/delay, styr du sedan storleken på rummet och hur ljudet ska bete sig mer i detalj. Värt att nämna sammanhanget är att du inte behöver flera högtalare för att använda dearVR PRO 2 - du kan med andra ord njuta av pluggens 3D-trolleri i dina vanliga hörlurar eller högtalare.

  Vad skiljer då dearVR PRO 2 från ett vanligt klassiskt reverb kanske du frågar dig? Och det med rätta. Det som gör spatiala verktyg som dearVR PRO 2 speciella är dess förmåga till exakt placering av ljud. Det handlar således inte bara om att efterlikna klangen/känslan av ett rum, utan ”var” i rummet ljudet befinner sig. Om detta är något du har behov av i vanliga ljudproduktioner låter jag vara osagt, men om du jobbar med exempelvis Dolby Atmos eller liknande är det naturligtvis högst användbart.

  Till nyheterna i v2 hör stereobreddning, stöd för Pro Tools-format (9.0.4, 9.1.4 och 9.0.6), nya hög- och lågpassfilter samt stöd för för tredje parts OSC head tracker.

  dearVR PRO 2 kostar i skrivande stund 250 dollar och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >blatt_streck.png.60e5b1342253e80558304b65eadcb677.pngVeckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...