Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #8: Gullfoss fixar det du missar

  Alla studiorävars dröm är ett verktyg som får allt att låta bättre, och helst på ett så enkelt sätt som möjligt. Gullfoss är tyvärr inte detta verktyg, men inte heller särskilt långt därifrån.

  Jon Rinneby

  gullfoss_1800-2.thumb.webp.b9f0b963b652105fa7ad7465f9106d16.webp

  I all sin enkelhet är Gullfoss från Sound Theory en automatisk equalizer med ett oändligt antal band, som med fåtal parametrar ökar tydlighet och detaljrikedom på enskilda kanaler, grupper och hela mixar. Eller som Sound Theory själva uttrycker det: Gullfoss är en intelligent equalizer som lyssnar på en signal och bestämmer hur ljudet ska förberedas så att din hjärna kan få ut så mycket information som möjligt. En lite märklig beskrivning kan tyckas och en beskrivning du givetvis ska ta med en stor nypa salt.

  Hur som helst kan du med några enkla knapptryckningar lyfta bort slöjan från en dov mix, eller varför inte skapa tydligare sång eller ett behagligare gitarrspår? Trummor, bas, piano, mungiga, stråkkvartett, master… Det finns egentligen ingenting som Gullfoss inte råder bot på, inom rimlighetens gränser så klart. Med detta sagt tycker jag personligen Gullfoss lyser som starkast när pluggen används i små doser (med enbart 5-25% tame), på ett antal väl valda kanaler och grupper. Det är nämligen lätt att gå till överdrift vilket kan få saker och ting att låta alltför diskantrikt, eller rent av onaturligt. Och här vill jag passa på att tipsa om att du kan ställa in decibelskalan till vänster så att den visar max +3 dB istället för +12 dB som är default. Detta för att minska risken att du drar på för mycket. I videon nedan demonsterar jag Gullfoss på ett gäng gruppkanaler och masterkanalen: 

  Allt Gullfoss klarar av kan du naturligtvis också själv göra; med hjälp av kunskap, rätt verktyg (dynamisk eq, multibandskompressor etc.) och inte minst tid. Jag ser därför Gullfoss som en tidssparare, snarare än en räddare i nöden. Det är ett verktyg som underlättar både mix och master, men som samtidigt kräver ansvar och återhållsamhet. Slutligen vill jag nämna att Gullfoss är väldigt bra på att plocka bort störande frekvenser på ett subtilt sätt (var inte rädd för att leka med ”Brighten” med negativa värden). Något som i bästa fall inte bara leder till ett tydligare ljud som stryker öronen medhårs, utan också en ljudbild som återges bättre över olika ljudsystem.

  Gullfoss kostar i skrivande stund 1 900 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >blatt_streck.png.1b2fb2c74ac578ef195177bccb30de8a.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...