Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #8: Gullfoss fixar det du missar

    Alla studiorävars dröm är ett verktyg som får allt att låta bättre, och helst på ett så enkelt sätt som möjligt. Gullfoss är tyvärr inte detta verktyg, men inte heller särskilt långt därifrån.

    Jon Rinneby

    gullfoss_1800-2.thumb.webp.b9f0b963b652105fa7ad7465f9106d16.webp

    I all sin enkelhet är Gullfoss från Sound Theory en automatisk equalizer med ett oändligt antal band, som med fåtal parametrar ökar tydlighet och detaljrikedom på enskilda kanaler, grupper och hela mixar. Eller som Sound Theory själva uttrycker det: Gullfoss är en intelligent equalizer som lyssnar på en signal och bestämmer hur ljudet ska förberedas så att din hjärna kan få ut så mycket information som möjligt. En lite märklig beskrivning kan tyckas och en beskrivning du givetvis ska ta med en stor nypa salt.

    Hur som helst kan du med några enkla knapptryckningar lyfta bort slöjan från en dov mix, eller varför inte skapa tydligare sång eller ett behagligare gitarrspår? Trummor, bas, piano, mungiga, stråkkvartett, master… Det finns egentligen ingenting som Gullfoss inte råder bot på, inom rimlighetens gränser så klart. Med detta sagt tycker jag personligen Gullfoss lyser som starkast när pluggen används i små doser (med enbart 5-25% tame), på ett antal väl valda kanaler och grupper. Det är nämligen lätt att gå till överdrift vilket kan få saker och ting att låta alltför diskantrikt, eller rent av onaturligt. Och här vill jag passa på att tipsa om att du kan ställa in decibelskalan till vänster så att den visar max +3 dB istället för +12 dB som är default. Detta för att minska risken att du drar på för mycket. I videon nedan demonsterar jag Gullfoss på ett gäng gruppkanaler och masterkanalen: 

    Allt Gullfoss klarar av kan du naturligtvis också själv göra; med hjälp av kunskap, rätt verktyg (dynamisk eq, multibandskompressor etc.) och inte minst tid. Jag ser därför Gullfoss som en tidssparare, snarare än en räddare i nöden. Det är ett verktyg som underlättar både mix och master, men som samtidigt kräver ansvar och återhållsamhet. Slutligen vill jag nämna att Gullfoss är väldigt bra på att plocka bort störande frekvenser på ett subtilt sätt (var inte rädd för att leka med ”Brighten” med negativa värden). Något som i bästa fall inte bara leder till ett tydligare ljud som stryker öronen medhårs, utan också en ljudbild som återges bättre över olika ljudsystem.

    Gullfoss kostar i skrivande stund 1 900 kr och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >blatt_streck.png.1b2fb2c74ac578ef195177bccb30de8a.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...