Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #26: Gammal kompressor med mycket energi

    Om du tillhör kategorin studiorävar som hellre skruvar och lyssnar än att stirra dig blind på exakta parametrar så kan UBK-1 absolut vara något för dig. En kompressor som egentligen är något helt annat än en kompressor...

    Jon Rinneby

    Plugin_UBK-1_red.webp.110804049a59a17efefeac40f91cfd00.webp

    Gregory Scott, grundaren av Kush Audio, har alltid varit en stark förespråkare av att kompression är så mycket mer än att bara kontrollera dynamik. Med detta som bakgrund är den gamla trotjänaren UBK-1 långt ifrån en ordinär kompressor. Nej snarare är den ett verktyg för att skapa rörelse; alltså raka motsatsen till vad vi vanligtvis förknippar kompression med, om vi nu ska tillåta oss att generalisera.

    UBK-1 är uppdelad i tre sektioner med Saturation, Compression och Density. Dessa steg kan du fritt styra över och också stänga av och pressa olika mycket vid behov. Saturation, som är det första steget i pluggen, kontrollerar mängden mättnad (tänk rullband) och tillför mer eller mindre övertoner och distortion. Här kan du verkligen gå från subtil knappt hörbar saturation till fullkomligt söndertrasad, vilken du mycket smidigt kan blanda in med Wet-kontrollen. Nästa steg är kompressorn med fem olika karaktärer, samtliga med sitt unika sound. Här finns ingen attack eller release, ingen ratio och inget att villa bort sig i. Det är bara att ratta och lyssna. Fokus ligger på ”känslan” och inget annat, något som är talande för hela pluggens upplägg. Slutligen hittar vi density, den kanske mest subtila texturen av de tre, och som är lite svår att förklara. Men om jag ändå ska försöka så handlar det om någon slags frekvensbaserad kompression/mättnad i toppen eller i mellanregistret. Hur density reagerar beror dock i sin tur på hur du rattat föregående sektioner i pluggen.

    Svårt att greppa? Förståeligt. Men om du tycker att ovanstående verkar det minsta lockande så råder jag dig att åtminstone ladda ner demot och leka runt lite. För mig veterligen finns det inget annat verktyg som låter som UBK-1 och detta trots att pluggen har flera år på nacken. Rekommenderas starkt!

    UBK-1 kostar i skrivande stund 74 dollar och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.
    blatt_streck.png.db64a27dc89915a001ad7ba2781939df.png
    I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...