Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #20: Prism visar vad du egentligen hör

  Det finns gott om analyspluggar som säger sig hjälpa dig när öronen sviker. Prism från Tokyo Dawn Records är en generös och vacker gratisvariant med en hel del nyttigheter och innovationer under huven.

  Jon Rinneby

  pluggtips20_red.webp.02d591038fe83fc4cee1299329390738.webp

  Prism från TDR är en analysplugg som ställer sig i direkt konkurrens med den gamla trotjänaren Voxengo Span. Utseendet är lite mer futuristiskt än Span, men funktionerna är mer eller mindre de samma, med några välkomna twistar här och där. Det som talar för Prism, förutom att pluggen är helt gratis, är det lättöverskådliga gränssnittet och det faktum att frekvensanalysen tar hänsyn till hur vi människor faktiskt upplever ljud. Något som är mycket tacksamt för oss som pysslar med mixning och mastring. Prism är lätt att konfigurera (se videon nedan) med olika  inställningar för weighting/tilting, peak/RMS och smoothing. Grässnittet, som dessutom är hårdvaruaccelererat, går att få i helskärm eller i valfri storlek för att passa de flesta skärmar och musikprogram.

  Det finns ett gammalt talesätt som säger att du inte ska mixa med ögonen, men faktum är att verktyg som Prism faktiskt kan vara till stor hjälp, så länge du inte litar blint på allt du ser. En kombination av att lyssna och titta är många gånger rätt väg att gå, om du inte litar 100% på dina öron och din lyssning. Och vem gör väl det egentligen?

  Prism är gratis och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida. Jag vill även passa på att slå ett slag för övriga pluggar från TDR, både gratis och betalversionerna.
  blatt_streck.png.64cb930f741e176ac8b788a0d84ba895.pngVeckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...