Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #12: Fabfilter Pro-L 2 låter sig inte begränsas

  Om du någon gång sneglat på mastering och i synnerhet limitering så har du förmodligen stött på Fabfilter Pro-L 2. Den kanske mest populära limitern av dem alla och som med alla sina år på nacken fortfarande håller måttet - och mer därtill.

  Jon Rinneby

  pro-l-2-screenshot_1800.webp.8c5b687dd51ffc27636126b3e1a884f7.webp

  Studiostandarden Fabfilter Pro-L 2 är en transparent och lättjobbad true peak-limiter utrustad med allt som tänkas kan för att pressa dina mixar till max (en annan diskussion), eller bara hyvla av lite toppar. Tjusningen med Pro-L 2 är, precis som med så många andra verktyg från Fabfilter, det innovativa och lättöverskådliga gränssnittet. Allt du behöver göra är egentligen att välja en preset (Modern är ett utmärkt val som passar de flesta genrer) ställa Out till mellan -0.1 och -1 dBTP och dra på med Gain till önskat resultat. Vidare finns möjlighet till oversampling, vilket är användbart om du limiterar hårt och vill behålla ett så rent resultat som möjligt, TP (True peak) för att förhindra att ljudet eventuellt förvrängs när musiken degraderas i streamingtjänster, samt klassisk dithering.

  Personligen har jag på senaste helt skippat true peak-limiting och istället satsat på oversampling 4x eller 8x, vilket i mina öron låter mer dynamiskt och transparent. Jag har med andra ord slutat oroa mig för inter-sample peaks, något du själv kan djupdyka i (eller inte) om du är intresserad.

  Slutligen vill jag passa på att nämna en dold, men mycket användbar funktion, som hjälper dig att avgöra om du limiterat ”lagom” eller för mycket och i förläningen om processen faktiskt tjänar musiken. Med 1:1-funktionen intryckt kan du nämligen lyssna på vad limitern gör med ljudet utan att du påverkas av den ökade volymstyrkan. Du kan med andra ord höra limitern jobba, men med exakt samma volym som om den vore inaktiverad. Ett hett tips är att dra på rejält tills det börjar låta illa (här gäller det att träna örat) och sedan successivt backa tills du känner att musiken sitter ihop med rätt energi och dynamik. Sedan är det bara att klicka av 1:1-läget och vips har du din ”perfekt limiterade” master, speciellt anpassat för just din låt.

  Fabfilter Pro-L 2 håller absolut måttet än idag och kostar i skrivande stund 169 euro och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida >blatt_streck.png.408ddf7cd8f3e123bc0b8a68aed65b26.png
  I Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...