Jump to content
Annons
  • Så mixar du kören i sju enkla steg

    FREDAGSTIPSET: Körer som grötar… Körer som känns otydliga… Körer som bråkar med leadsången… Känns detta bekant? Då är du inte ensam.

    Jon Rinneby

    ingang_3535376721.jpg.c109d3aedf259562136e6c40730122ea.jpg

    Men lugn, det hela är faktiskt ganska enkelt att råda bot på, även om det kan kräva en del trixande. Mitt recept på perfekta och tajta körer skruvar du till i sju enkla steg och ser ofta ut ungefär såhär:

    1. Klipp bort alla starka konsonanter. Ett oerhört viktigt och ibland tidskrävande moment. Jag klipper i stort sett alltid bort S, T, K och P, vilket får effekten att kören låter 100% synkad med leadsången. Det är just konsonanterna som ofta ligger och stör och bråkar med leadsången och då ger ett ofokuserat och slarvigt intryck. Alternatvit går det naturligtvis även bra att jobba med en kraftig de-esser på körspåren, men då på bekostnad av tydligheten.

    2. Low cut högre upp än du tror. Poängen med körer är att de ska ligga i bakgrunden och fylla ut och förstärka. Det enklaste sättet att uppnå detta på är att skära högt upp. Bli inte förvånad om du måste gå så högt som 500-600Hz. Att ha botten i körer är i regel onödigt och energikrävande. Det finns naturligtvis undantag, som alltid, speciellt i mer sparsmakade alster där rösterna kräver närvaro.

    3. Skär runt 2000-3000 Hz. Detta område är viktigt för leadsången, men även för andra instrument och sänks därför med fördel på körspåren för att lämna plats. Som en trevlig bieffekt hamnar dessutom kören bakom leaden, vilket är precis vad du vill åt.

    4. Boosta 6000-8000 Hz. Området att ratta på när då behöver mer tydlighet och briljans. Högre upp har leadsången pantent på.

    5. High cut 10000-12000 Hz. För att lämna plats och framförallt luft åt leadsången, vilket även här resulterar i att körerna hamnar än mer i bakgrunden. Visst finns det låtar som kräver extremt luftiga körer, men som regel kan du plocka bort här.

    6. Panorera som en solfjäder. Sprid ut körspåren till höger och vänster likt en solfjäder. Ju ljusare, ju längre ut på kanterna. Mörkare och basrika körer, eller instrument i allmänhet för den delen, mår bättre av att hålla sig mer mot mitten.

    7. Komprimera hårt. Smaksak, men jag gillar generellt att komprimera mina körer ganska hårt, speciellt i refrängerna. Detta för att varje ord ska höras tydligt, vilket också gör att helheten känns mer ännu mer tajt, speciellt om du följt ovanstående steg.

    BONUSTIPS: Dubblera och oktavera samtliga stämmor om möjligt för ett fetare intryck, vilket såklart också är beroende på genre. Ett annat tips är att låta en synth spela samma melodi som körerna, för att sedan försiktigt fylla ut.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...