Jump to content
Annons
 • Two Notes Opus ger rätt förstärkarsimulering till rätt tillfälle

  Sedan länge har Two Notes legat toppskiktet för realistisk högtalarsimulering i hård- och mjukvara. Nästan lika länge har användare bett om förstärkarsimulering av samma kvalité. Och nu äntligen finns det.

  Fitzpatrick

  OPUSLSI4_1800.webp.9abd17a7a6888168e74a810b88ebb368.webp

  Opus är en naturlig utveckling av produkten C.A.B. som innehåller både Two Notes prisbelönta simulering av både högtalare och slutsteg. Högtalarsimulering är i sig inte Two Notes ensamma om på marknaden men deras DynIR-teknologi har alltid legat steget före, och slutstegstekniken har de varit tämligen unika på och, tro oss, slutsteget spelar mycket stor roll för ljudet.

  I Opus finns alltså samma DynIR- och slutstegssimulering som i C.A.B.-serien, men nu har de lagt till simulering av förförstärkaren vilket gör Opus till en produkt som täcker in alla sammanhang.

  Passar i alla scenarier
  Gitarrister har väldigt mycket gemensamt, men har ändå mycket olika krav beroende vilken situation de spelar i. Därför är just flexibiliteten i Opus viktig. Alla funktioner går att köra samtidigt eller individuellt i de kombinationer du behöver. Vill du till exempel använda Opus som en högtalarsimulator med bra eq, tillsammans med en annan preamp så går det utmärkt. Vill du spela in i studion men utan reverb så stänger du bara av reverbet.

  Givetvis har Opus en balanserad XLR-utgång. En mycket god egenskap hos Opus är att den är liten och tar lite plats på pedalbordet.

  Här placerar du Opus i signalvägen
  Den allmänna rekommendationen är att placera Opus där den traditionella gitarrförstärkaren skulle befinna sig. Efter kompressor, OD, distboxar och före tidsbaserade effekter som modulation, delay och reverb. Med detta sagt finns det ju gitarrister som vill ha chorus och delay före förstärkaren, och det står dig så klart fritt att experimentera. Det du behöver vara observant på är att Line Out (1/4-tums tele) och DI Out (XLR) är monoutgångar, vilket innebär att stereoeffekter måste placeras efter Opus.

  På pedalbordet
  Opus har en given plats på pedalbordet. Den kan vara den pedal som gör ditt pedalbord till en digital lösning, för att kunna gå direkt till mixerbord. Tillsammans med dina övriga pedaler får du det du behöver för att låta bra, med en formfaktor du är van vid men som gör att du slipper släpa på en tung förstärkare. Vill du ändå ha en egen medhörning på scen, går det utmärkt att koppla Line Out till en förstärkare av typ FRFR och skicka DI Out direkt till PA-mixern.

  Har du ett mer avancerat pedalbord med MIDI-styrning, går det utmärkt att styra Opus via MIDI för att få just det förstärkarljud man vill ha i viss låt. Den tar emot både Program Change och Continous Controllers, ifall du vill styra en viss parameter i realtid.

  Med en Opus på pedalbordet blir det ju väldigt mycket lättare med transporter, och det kan utgöra en kompakt men effektiv så kallad ”fly rig”.

  OpusiTorpedo1_1800.webp.319f9be3a16f5bc13aaefa9cf4fbb8d7.webp

  Om Notes Opus för ...

  • Elgitarristen
   Det finns åtta preampar för elgitarr. Foundry, Albion, Foxy, Nifty50, Tanger, Eldorado, FlatBack och Gemini, som är baserade på ett antal populära förstärkare från musikhistoriens alla tider, med den ljudkaraktär och spelkänsla vi har lärt oss älska från originalen. Dessa kan du kombinera med en av åtta olika slutstegsmodeller för få till den kombination som fungerar bäst
    
  • Elbasisten
   Two Notes har inte glömt bort basister för här finns två preampar ämnade just för de lägre registren. Peggy och Aviator. Dessa går då att köra med högtalarsimulering eller utan för ett direktljud.
    
  • Akustiska gitarristen
   Two Notes har inte försummat dig som spelar akustiskt heller, för här finns en mängd impulsresponser (IR) av fina akustiska gitarrer från Martin, Gibson och andra kända märken. Koppla in din akustiska gitarr som har en piezo i en Opus så blir det mycket bättre, samtidigt som du minskar risken för rundgång. Detta är dessutom en fantastisk möjlighet för dig som sitter i en dåligt isolerad hemstudio eftersom du inte behöver bry dig om störande ljud utifrån.
    
  • Ljudnörden
   Det finns två metoder för högtalarsimulering i Opus där den främsta är Two Notes egna DynIR, och det finns 32 olika högtalare i DynIR-formatet inkluderade i Opus. För varje DynIR kan du välja två olika mikrofoner bland åtta vanligt förekommande mikrofoner, och sedan placera dessa steglöst både avstånd och sidledes. Du kan även fasvända mikrofonerna. Utöver de 32 DynIR som finns med vid leverans, kan du köpa till väldigt många olika DynIR från Two Notes webshop. Den andra metoden är att ladda in en ”vanlig” IR som du gillar.
    
  • Studioarbete
   Opus är ju guld att ha i studion eftersom du får ett ljud som du själv har skapat direkt till inspelningsprogrammet. Vilken studio du än spelar in i så kan ju ljudet variera mycket beroende på mikrofoner, akustik, hur mikrofonerna placeras etcetera. Med Opus vet du att du alltid har med dig just ditt sound.
    
  • Att spela till backing tracks
   Om du gillar att spela till backing tracks så finns det en Aux In och Headphones Out, och båda dessa är i stereo så att du får en fullgod lyssning och att du bibehåller spelglädjen även här.

  Torpedo Remote är appen som gör ditt arbete lättare
  Självklart kan du redigera ljuden direkt i Opus, men det blir oerhört mycket lättare med den medföljande programvaran Torpedo Remote, som finns inte bara för macOS och Windows utan även för iOS och Android. Med Torpedo Remote för Mac/PC kan du hantera alla DynIR du äger, ladda in tredjeparts-IR, hantera förinställningar och hämta nya från nätet. Allt i ett intuitivt, användarvänligt och grafiskt tilltalande program där du når alla ljudpåverkande parametrar i ett och samma fönster. Lättare än så här blir det inte.

  Mer läsning och välljudande videor finns här >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...