Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #19: Cassiopeia lyser starkt på pluginhimmeln

  Doldisen Cassiopeia har nyligen uppdaterats till version två och riktar sig till dig som vill lägga lite uppmjukande stjärnstoff på material som innehåller mycket transienter.

  Jon Rinneby

  Cassiopeia_mkii_1800_ny.webp.85286fa458d383c87f66317dee63ea61.webp

  Cassiopeia MKII från Klanghabitat kvalar med råge in i kategorin subtila ljudförbättrare som du klarar dig alldeles utmärkt utan. Med detta sagt kan denna rörpreamp, precis som hårdvaran, definitivt vara något för sig som suktar efter det där lilla extra. Vad Cassiopeia MKII i grund och botten erbjuder är en lättrattad preamphistoria med varma mjuka övertoner som passar både mix och master. Lite som att ljudet blir omsvept av en varm gosig filt en kall höstdag, utan att för den sakens skull låta dovt eller instängt. Tanken är att du lägger pluggen först i inspelningskedjan, innan eventuell eq, kompressor etc och ställer in valfri mängd färgning med Saturation (mättnad) och Intensity (dry/wet). Och mycket svårare än så är det inte. Det finns även möjlighet att gå utanför hårdvarans begränsningar och färga ljudet ytterligare med Color, som kan ses som ett slags tilt-filter - dvs hur mycket av botten respektive toppen som ska påverkas.

  Det finns naturligtvis en uppsjö, för att inte en säga övermättnad, av pluggar som säger sig göra precis samma sak. Men det som skiljer Cassiopeia MKII åt, i alla fall i mina öron, är nog ändå det subtila som på något oförklarligt sätt känns mer än det hörs. Och det känns för det mesta helt rätt. Framförallt gillar jag Cassiopeia på trummor, bas, gitarr, sång och mastern i mer eller mindre subtila doser. Ju mer transientrikt material du matar pluggen med desto bättre!

  Cassiopeia MKII kostar i skrivande stund 29 Euro och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.blatt_streck.png.079bacfb3433044b50c4aed858ddfe6d.png
  Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...