Jump to content
 • Sign in to follow this  

  Studio-bloggaren David Henrikssons fortsatta äventyr i Nashville


  Andreas Hedberg

  712405195_DavidHenriksson.thumb.jpg.4cf88dafd23b0a9f19f8599797dddc80.jpg
  David Henriksson. (Foto: Sean Marshall)

  David Henriksson är sedan två år baserad i Nashville där han jobbar som gitarrist för flera olika artister. Kanske har du läst hans tidigare blogginlägg på Studio? Nu kan du åter följa David och ta del av hans erfarenheter. Men först, en sammanfattning av hans resa så här långt.

  Första tiden i Nashville
  – När jag flyttade till Nashville i juli 2017 hade jag fyra country-gig bokade första veckan och inget annat. De två första månaderna trillade det in massor av jobb och jag spelade med minst en ny artist eller band varje vecka och där det varje vecka var upp till 35 nya låtar att lära sig. Efter sex veckor fick jag erbjudande att göra en audition för att spela med Tracy Lawrence som med sina 18 singelettor och 14 miljoner sålda countryplattor verkligen är en legend. Jag spelade med honom i ett och ett halvt år, och fick vara med om konserter på bland annat Grand Ole Opry House och Ryman Auditorium – två av de mest ikoniska konserthusen för countrymusik. Det blev också spelningar på flera festivaler. Ibland upp till 30 000 personer i publiken, samt även flera tv-framträdanden.

  Fler gigerbjudanden och auditions
  – När jag hade spelat i några veckor med Tracy Lawrence, fick jag ett samtal av en kille som är bandledare för en countrysångare som heter Kenny Chesney som sålt 29 miljoner plattor och haft runt 30 singelettor, 16 av hans album har toppat Billboard-listan. Dessutom har han vunnit massor av Country Music Association Awards. De ville att jag skulle göra en audition för att spela med Kenny som nyligen blivit av med sin gitarrist. Vi var sex personer som blev inbjudna till audition men tre dagar senare fick jag ett sms av bandledaren som bad mig ringa honom. Han berättade att gitarristen som planerat att sluta hade ångrat sig, så det blev tyvärr ingen audition. Ändå häftigt att vara en av sex gitarrister i stan som var påtänkt, speciellt efter så kort tid i Nashville.

  – Några månader senare ringde samma bandledare igen till mig och undrade om jag ville göra en audition för en yngre countryartist som heter Michael Ray, och då stod det till slut mellan mig och en annan, men de valde den andra killen. Jag har fått rätt många erbjudanden men som i många fall varit svårt att kombinera med mina huvudsakliga gig. För mig är det viktigt att vara trogen mitt eget val vilket innebär att jag får tacka nej till spelningar och därmed pengar, men det är skönt att ha fokus på turné varje helg med Kyle Daniel och många förbandsgig till olika artister. Bland annat ska vi inom kort spela i Florida och sjunga och spela nationalsången innan countrystjärnan Brad Paisleys gig i Orlando. Sedan ska vi spela in Kyle Daniels nya platta de närmaste månaderna.

  1291156765_LastweekendwithTracy-rektangel.thumb.jpg.4a8122e6064c61e814388641be7e5a3b.jpg
  Från sista gighelgen med Tracy Lawrence. (Foto Timothy Hiehle)

  Svåra karriärsbeslut
  – I januari 2019 hoppade jag av giget med Tracy Lawrence och det var efter flera månaders funderingar om framtiden med min familj, flickvän och nära vänner, och jag kände att jag ville göra lite andra saker också. Dessutom fick jag ett erbjudande om att spela med en god vän till mig, (Kyle Daniel som nämns ovan), i en musikstil som kanske ligger ännu närmare hjärtat – fortfarande countrybaserat men med lika mycket rock- och bluesinfluenser.

  – Under 2019 har jag spelat för betydligt mindre publik och för mindre pengar men det känns ändå rätt. Mitt visum går ut i februari 2020 och jag vill jobba i både Sverige och USA. Men jag behöver försöka förlänga mitt visum. Det viktigaste för det är att visa att man gjort vettiga saker, och jag håller på för fullt att skicka in en massa material som intervjuer, artiklar, medverkande på plattor med mera till min advokat. Detta är sådana saker de huvudsakligen kollar på när de går igenom en visumansökan. Det blir också hårdare och hårdare att få visum. Om jag åker hem nu så kanske det är näst intill omöjligt om några år att få visum igen.

  1509222220_EPrecording-rektangel.thumb.jpg.a62c86ba76caab69afce43b8790fff29.jpg
  Inspelningen av EP. Producenten Guthrie Trapp till vänster om David och brodern Viktor längst ut till höger (Foto: Mikael Audell)

  Inspelning av EP med producenten Guthrie Trapp
  – Ett av målen för resan var att spela in en EP – en egenskriven soloplatta med fem låtar tillsammans med producenten Guthrie Trapp. Planen var att det skulle ske ganska omgående när jag kom till Nashville. Syftet var att ha någonting att visa upp för att få gig, men det visade sig snabbt att i Nashville finns det så mycket jobb att man inte behöver ha någon soloplatta att visa upp för att få jobb. Här finns ett stort behov av gitarrister och på en del gig är det till och med upp till fyra gitarrister på scen.

  – EP:n blev inte inspelad förrän i april 2019. Istället för att hyra in en massa Nashville-musiker så gjorde jag det med min bror som är en väldigt duktig trummis och som jag spelat mycket med genom åren. Så vi gjorde EP:n när han var över på besök tillsammans med några andra kompisar.

  Levande studioklimat
  – Studioklimatet här i Nashville är otroligt levande – mer än på många andra platser. Men det är dyrt att hyra in sig. Tack och lov hittade vi ett rätt billigt alternativ, en ganska liten studio. Jag ville spela in alla i samma rum så att det skulle kännas som en livetagning med fyra musiker i samma rum utan klicktrack och inga extra pålägg efteråt. Det blir förstås läck mellan mickarna, men det finns väldigt många bra plattor genom åren där folk har spelat in på detta sätt. Så vi gjorde 2-4 tagningar per låt, och visst kände jag att jag hade kunnat spela ännu mer perfekt ibland, men det finns en glöd där som är svår att återskapa om man gör 75 tagningar själv efter att de andra satt sina bakgrunder. Guthrie Trapp var med som producent. EP:n kommer släppas under hösten 2019.

  171302331_LiveinAlabamaopeningforCharlieDanielsBand_klippt.thumb.jpg.ee149974448a75cab2bbcaf0ec0b83ca.jpg
  Som förband till legendariska Charlie Daniels Band i Montgomery, Alabama. (Foto: Sean Marshall)

  – Jag spelar just nu med Kyle Daniel och gör även en del andra frilansjobb och vill också komma in lite mer i studiosvängen. Samtidigt känner jag att man måste vara i stan längre för att få in en fot där. Det är en mindre skara musiker som gör studiojobb jämfört med oss som turnerar. Vissa hinner göra 2-3 studiosessioner per dag, men som turnerande musiker så är det ju svårt att hinna spela med 2-3 artister samma dag.

  1663024242_TheSwedesonstagewithKyleDaniel_klippt.thumb.jpg.79b2f052618a0c7de706d8e510fd9aaa.jpg
  David och nye Nashville-svensken Karl-Johan Wigander på scen med Kyle Daniel i Chattanooga. (Foto: Sean Marshall)

  – Under de två åren jag har varit här så har det mest blivit country-gig, men även rock och blues-influerade saker. Jag hoppas det i framtiden blir ”Americana-grejor” – lite mer avskalad, organisk och mer akustisk musik, som till exempel Chris Stapleton med
  mycket akustiska gitarrer. På sistone har jag haft sällskap av en annan svensk – en 20-årig göteborgare som heter Karl-Johan Wigander. Otroligt bra trummis! Han har redan hunnit plugga på både ”Berklee Collage of Music” i Boston och ”Musicians Institute” i Los Angeles, och han har spelat med mig och Kyle sedan början av augusti. Det är kul med ytterligare en svensk i bandet. Hans visum går också ut i februari 2020 så vi kämpar på båda två med visumfix i veckorna och turnerande på helgerna.

  Videon som släpptes via Rolling Stone Magazines hemsida.

  Från och med nu på torsdag (17 oktober) kan du följa Davids fortsatta äventyr genom Davids Nashville-blogg här på Studio.

  Vill du kolla in tidigare bloggar från David i Nashville så finns de här.

  Edited by Andreas Hedberg

  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Loading...

Annons


 • Similar Content

  • By asphyxia
   Hej
   Intresse koll för följande 
   Ableton live 9 suite 
   Lisence överföring gör enkelt via ableton 
   Och kan sedan laddas ner direkt via hemsidan
   Pris 2500kr eller prisförslag ?

  • By asphyxia
   Hej
   Säljer nu av lite Pluggar pga av andra inköp

   Plugin Aliance
   elysia museq
   Maag Audio EQ4 
   Noveltech Character 
   SPL EQ Rangers Vol. 1
   SPL Passeq
   Pris 400kr st
   eller pris förslag?  


   Softube
   Tube-Tech Complete Collection 
   1000vid smidigafär 
   Softube TSAR-1R Reverb
   200kr 
    
   Kan fås billigare vid köp av flera pluggar:) 
   Licence Överföring kan enkelt ordnas 
   Pris: Bud eller prisförslag ?
  • By MagnusJonsson
   Hej,
   Vi använder ett intro när vi uppträder live. Introt består dels av ett synthspår som ligger och spelar x-antal minuter samt ett "inrop/presentation" som ska köras igång när allt är klart på scen och showen ska sätta igång. I Apple MainStage har jag en patch där jag har Playback-plugin laddad på 2 kanaler. Den första laddas med synthspåret och den andra med inropet. Att starta igång synthspåret är inget problem men jag lyckas inte få den kanalen att fortsätta spela i samband med att jag trycker igång presentationsspåret så stoppas synthspåret tvärt. Jag vill ha spåren separerade eftersom det kan ta olika lång tid för oss att bli klara beroende på scen etc. Men synthspåret ska alltså ligga kvar även medans inropsspåret spelas.
   Går det att lösa på det sätt jag vill eller finns det någon som har en annan idé på hur jag ska lösa det?
   /M
    
  • By red_house_painter
   Har lite svårt att placera detta ämne någonstans så jag kör här då detta främst används live.
    
   Jag skulle behöva skicka/ta emot midisignal på ca 15m. Ibland mindre men i värsta fall längre... (15m, vilket är lite av brytpunkten innan man kan tappa signal och få latency...)
   Både CTP och JL Cooper gör varianter för att ha korta midi-distanser mellan deras MASTER och SLAVE boxar. Och däremellan förlänga med XLR.
   Sedan gör Kenton en variant med cat5 som är bra mycket billigare! Vi pratar ändå 6000kr för en XLR (läs balanserad linje..) mot en 1500kr Cat5 lösning?
    
   Är enda fördelen med detta att XLR kan gå hur som helst och jag kan använda stageboxar för att snygg upp scen från extra långa sladdar eller finns det fler fördelar?
   Midisolutions har en Power adapter som man kan ha i båda ändarna för att förstärka midisignalen. Och denna lösning har jag isåfall bara tänkt ha som reserv där jag kan använda 10m midi-sladd då jag helst inte vill köra en längre...
    
  • By Max Haze
   Vi ska släppa fyra nya låtar i början av 2018 och vårt management vill att vi ska göra spelningar nästa år så nu behöver vi en trummis till detta. Vi är idag tre i bandet med blandade musikaliska bakgrunder. I länken nedan kan du hitta musikvideos vi har gjort innan för att se vilken stil av musik vi spelar...

   https://www.youtube.com/playlist?list=PLZf8_VqVGoEzoPy6tZvRuEroTHaf_5vaX

   Vi har replokal i Sölvesborg men vi är inte ett band som repar någon gång i veckan. Vi kommer att repa inför spelningar så du kan bo på annat ställe i Sverige...

   Kontakta mej på max@psyckadeli.com

 • Fler artiklar

×
×
 • Create New...