Jump to content
Annons
 • Future Echos – internationell musikkonferens och showcasefestival i Norrköping

  Vi har spanat in den unga showcasefestivalen Future Echoes 2023, och tagit ett snack med festivalens manager Peter Åstedt.

  Lotta Fahlén

  153877964_1.FutureEchoes_1800_ny.jpg.33e02fe20cd602c15ba957240b21dcb4.jpg
  Future Echoes – internationell musikkonferens och showcasefestival i Norrköping.

  Future Echoes är Sveriges nya showcasefestival som går av stapeln den 16-18 februari 2023 på flera centrala platser i Norrköping. På festivalen kommer 100 artister från hela världen att uppträda, och en del av festivalen är en musikkonferens med internationella talare.

  Future Echoes drivs av den ideella föreningen Discover Sensation och har sedan starten 2020 varit representerade på en rad internationella showcase-festivaler, både genom att delta i paneler och med svenska artister som gjort framträdanden, såsom Mu:Con i Sydkorea, SIM Sao Paulo i Brasilien och BreakOut West i Kanada.

  Som artist är det till och med 30 november 2022 möjligt att ansöka om att spela på festivalen.

  Vi har pratat med Future Echoes festivalmanager Peter Åstedt för att lära känna showcasefestivalen lite närmare och höra om vad du som artist kan tänka på för att få en chans att bli utvald till att spela på årets festival.

  291142178_2.The-Magnettes-Future-Echoes-foto-Peter-Astedt_1800.jpg.915db4b4ef9764a92ddd47f8986488b8.jpgSpelning med The Magnettes på Future Echoes 2022. (Foto: Peter Åstedt).

  Vill du börja med att berätta varför ni såg ett behov av att starta Future Echoes och varför det är en viktig showcase-festival?
  – Vi såg att Sverige behövde en internationell showcasefestival. De som fanns i Sverige var mer inriktade på lokal studieförbundsnivå. Vi vill göra en showcasefestival som kan samarbeta och hålla en nivå med de större showcasefestivalerna i världen. Locka hit stora internationella talare och musikbransch med mer internationell prägel och export. När vi fick förfrågan att lägga det i Norrköping så startade vi upp Future Echoes.

  Har du några tips till artister och band som vill spela på festivalen?
  – Se det inte som en spelning på en festival. Det här är som att ställa ut på en mässa. Här har du chansen att träffa alla dessa människor som kan ta din musik ut i världen, men du måste vara export ready och jobba för att just de ska se dig. Ha en vilja att ta din musik ut i världen och börja bygga internationella team är ett måste, inte bara göra en spelning. När man söker så ska man ha en bra vision om vad det är man ska uppnå utomlands samt ha saker klara som hemsidor, livevideos, pressbilder med mera. I många fall tycker jag att man ska besöka festivalen först innan man spelar första gången för att få en överblick vad som krävs och hur man går tillväga. Att få en plats är inte lätt, förra året hade vi lite över 5000 sökande till de 100 platserna.

  229718264_3.Peter-Astedt_small-scaled_1800.jpg.cb547a5fafc1928d711eeea666dd412d.jpgFestivalmanager Peter Åstedt.

  Future Echoes har även varit deltagit i andra showcase-festivaler, kan du berätta lite om det?
  – Vi har samarbeten med över trettiofem andra showcasefestivaler världen över. Vi besöker runt femtio festivaler under året för att hitta de bästa talarna och bästa artisterna att ta till Sverige. Det är det nätverket som gör att man kan hålla en internationell showcasefestival. Vi har samarbeten med festivaler i alla världsdelar utom Afrika än så länge. Några speciella utbyten är bland annat BreakOut West i Kanada dit två svenska artister fick åka från oss i år.

  – Vi har även utbyte med Golden Melody Festival som är Asiens grammisgala med 5,1 biljoner tittare. Andra festivaler är Spike i Bulgarien, Pitch i Skottland, Coma i Brasilien, MU:con i Korea, NSMW i Kanada, MMB i Rumänien, Westway Lab i Portugal. Vi har även samarbeten med stora vanliga festivaler bland annat med världens största festival Summerfest i USA med en miljon besökare och Europas största festival Glastonbury festival, de flesta av alla dessa festivalbokare kommer till Future Echoes för att boka artister direkt. Redan efter vår första upplaga har över 50 artister fått spelningar på festivaler runt om i världen efter att ha spelat på Future Echoes, bland annat fick svenska The Magnettes åka till Glastonbury Festival.

  1723270896_4.Panel2-Future-Echoes-foto-Peter-Astedt-scaled_1800.jpg.a0bd8308d87156484b66bf69defcedf5.jpgPanelsamtal på Future Echoes 2022. (Foto: Peter Åstedt).

  Om du själv ska välja ut några programpunkterna du längtar lite extra efter, både samtal och konserter, vilka skulle det vara?
  – Det är många saker som kommer bli spännande nästa år. Vi har introducerat något som heter ”legendary talks” där vi tar hit legender inom musikbranschen, förra veckan släppte vi Norbert Putnam som är Elvis studiobassist och även en medlem i The Swampers som spelat in med alla tänkbara stjärnor genom åren i Muscle Shoals i Alabama. Vi har fått in en väldigt speciell bokning just kring det här som jag verkligen ser fram emot, men det namnet släpps nog inte förrän i december. Annars ser jag fram emot vårt låtskrivarcamp som blev en succé förra året och att visa upp alla grymma studios som finns i Norrköping för internationella låtskrivare. Artister är så många, jag har själv sett dem någonstans ute i världen, så jag vet hur bra de är. Det är väl det som är baksidan med att driva festivalen att jag inte hinner se allt.

  Vad har ni för framtidsvisioner?
  – Future Echoes kommer växa i Norrköping och bli större med fler spelställen och fler deltagare. Vi har redan också gjort en syster-edition som är mer för nybörjare på showcasefestivaler som heter Norrköping Music Day, det konceptet kommer bli större med fler städer nästa år. Future Echoes kommer också få tillökning internationellt när vi franchisar konceptet utomlands.blatt_streck.png.fa10e8989fbc63dc9fde45cb3db3e4bb.pngVideo och länkar:

  Hemsida
  Instagram
  Facebook

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...