Jump to content
Annons

Jayway

Medlem
  • Antal inlägg

    416
  • Gick med

  • Senast inloggad

  • Dagar jag vunnit

    9

Allt postat av Jayway

  1. Jayway

    Cakewalk

    Hej, Cakewalk är ju kanske inte det vanligaste DAW/musikprogrammet, så det kan ju bl.a. vara därför du inte får svar. Men en annan grej: Du skrev i en av dina tidigare trådar att du inte fick något ljud. Du skrev även att du hade bytt ljudkort. Får du ljud i ljudkortet med andra program än Cakewalk, eller t.ex. om du spelar upp en ljudfil? Vilket ljudkort har du?
  2. Tack för tipset, ska testa den!
  3. På min amatörnivå är det enda uppenbara ljudproblem jag kan komma på med ett billigt/”vanligt” ljudkort att preampen i vissa modeller kan vara lite för klen för att driva vissa dynamiska mickar eller bandmlckar som kräver mycket ”clean gain”. Med kondensatormickar är inte det något problem. i övrigt håller jag med de andra här i tråden om att det finns en massa andra flaskhalsar som de flesta av oss behöver jobba med innan t.ex. AD-omvandlarna är det som begränsar. Inspelningsteknik, arr och mix är nog viktigare att fokusera på för de flesta. Men, det är klart, om man jobbar t.ex. med professionell mastering på hög nivå eller ljudupplevelser för audiofiler kan man väl lägga obegränsat med pengar på att jaga de sista procenten i ljudkvalitet. Vilket sammanhang tänker du i första hand på, @Hans Carlsten?
  4. Hej, är de på samma power supply eller helt olika? Jag har råkat ut för liknande saker när något nätagg helt plötsligt har tröttnat.
  5. Jag har skulle ha mixat ner låten till en stereofil och delat den som en wav. Möjligen skulle jag ha delat ytterligare en wav-fil med ett clicktrack som är synkat till låten - men om du har spelat in med klick/metronom kan det räcka att säga vilken BPM du har spelat in mot (spar tid för mottagaren). Det är ju kanon om man kan dela hela projekt med pluggar und alles, men jag tycker att det här är ett enkelt sätt som funkar bra och som även klarar inspelning i olika DAWs. Mottagaren importerar wav i sitt program och lägger sina spår. Se till att du får tillbaka sångspåret/-spåren i rätt ljudkvalitet, t.ex 44.1 kHz/24 bit wav - inte som någon hårdkomprimerad mp3. 😉
  6. På C svarar jag Batman, men köööör! 😄
  7. Vilken mikrofon använder du? Om det är en kondensatormikrofon skulle den huvudmisstänkta vara att det saknas fantommatning åtminstone på Millennium Pocket. Om du har en dynamisk mikrofon spelar inte fantommatningen någon roll, men då blir det lite känsligare med hur mycket förstärkning/gain man får i mixerns mickpreamp (dynamiska mickar ger en lägre utsignal). Jag läste i någon recension att Millennium Pocket har en väldigt klen förstärkning. Det kanske är så enkelt…
  8. Hej! Är det signalsplittern eller mixern du känner att du har problem med? Alltså, fungerar det ok att koppla in mikrofonen till mixern om du tar bort signalsplittern? Vilken slags mikrofon är det?
  9. Hej! Jag använder inte Cubase, men jag gör så här med trioler: Ritar in figuren som vanliga 16-delsnoter, markerar dem sedan (bara just de noterna) och kvantiserar till 8-delstrioler. Man kan göra samma med 32-delar och kvantisera till 16-delstrioler. När det gäller kvintoler (alltså grupper av 5 på ett taktslag osv) måste man nog hitta på något annat. Det är ju så ovanligt med kvintoler i de flesta musikstilar, så jag gissar att ingen DAW prioriterar funktionen att ha en sådan kvantisering (?). Det du kan göra om du har tålamod är att ta det antal tick som din DAW använder för ett taktslag och dela det med fem (960 för en helnot i mitt program, dvs 960/5 = 192) och sedan editera startpunkten för noterna manuellt till att starta på jämna multiplar av det värdet (0, 192, 376, …). Lite jobb, men det borde bli en kvintol. Kanske ett bra julpyssel! 😉
  10. Halvslutna lurar ska väl ge ett större ”sound stage” - alltså en känsla av att du hör ljudet i ett större rum - än slutna. Däremot läcker ju halvslutna lurar ljud, så du kan inte ha dem som monitorlurar när du t.ex. spelar in sång eftersom du får läck in i sångmicken. Av samma anledning är de inte så lämpliga att ha in du sitter och mixar i samma rum som någon annan, eller i en bullrig miljö. Jag har ett par AKG240 MkII som jag tycker är ett par bra prisvärda halvöppna. Tyvärr blir det mycket mixande i ett par slutna Shure840a pga platsen där jag sitter, annars gillar jag AKG-lurarna bättre för mixning. Oavsett vilka lurar man väljer är det bra att lyssna på mycket släppt musik i just de lurarna så att man vänjer öronen vid vad som är ”normalt” i den lyssningen (samma för monitorer). Jag håller även med alla tips om att ha en samling med referenslåtar - jättebra!
  11. Hej! 2 tankar: 1) Testa med en annan micksladd. Det är större sannolikhet att det är glapp i kabeln än att micken är trasig. 2) Är volymen låg vid en hel inspelning eller ändras den snabbt under en pågående inspelning? Jag förstod inte 100% vilket av problemen du hade. Om du har för låg volym under en hel användning är en klassiker att dubbelkolla att du inte har satt micken bakochfram. Den ser väl likadan ut från baksidan, men då hamnar ju membranet bortåt och du får en indirekt inspelning av sången via rummet…
  12. Hej! Jag har aldrig sett något liknande,men blev nyfiken och kollade runt lite på nätet. De verkar heta ”Guang Bo” eller ”Lion Dance Cymbals” om man t.ex. tittar här: https://www.easonmusicstore.com/products/50-cm-guang-bobroad-cymbal Min gissning är att man behöver hitta någon eldsjäl inom slagverk och/eller kinesisk kultur om man vill sälja dem. Om du vet/tror att de är mycket mycket äldre än de 30 åren kan du ju kolla med någon antikvitetshandlare eller finare auktionsfirma om de kan göra en värdering.
  13. Korta reverb är bra, under 1 sekund. Det kan ge rösten fyllighet utan att den försvinner ut i ett stort rum. Ett kort slap delay (delay utan feedback) är också bra för att ge rösten lite mer ”kropp”. Kanske 30-70 ms eller något. Håller annars med slejnard om att dubbning av sången är ett bra hemligt vapen. Om du lägger två eller flera unisona sångspår med samma sångare blir det en annan ton och intensitet i soundet. Ett tips är att redigera bort andningarna på den extra unisona sångstämman. Man kan även behöva redigera bort tydliga konsonanter.
  14. Jag tror att @Casper Bjerkehagen är på rätt spår. Vad får du för ”peak level” på masterkanalen om du sätter master-regeln (volymen) till 0 och inaktiverar limitern helt?
  15. Grattis till vinnarna! 🏆 Bra jobbat alla som skickade in, och kul att flera verkar ha tagit sig an en helt ny stil! 🙂
  16. Ok. Måste bara fråga: Är du nöjd med balansen mellan sång, instrument, stämmor mm i mixen? Annars är min nästa idé följande: Vet du var man hittar Gain Reduction på din kompressor (GR)? Du kanske har full koll, men annars visar GR hur mycket kompressorn sänker volymen på en volymtopp när den går över en viss tröskel (threhold - går oftast att ställa in). GR är det viktigaste att hålla koll på på en kompressor, tycker jag. Om du har ställt threshold/tröskelvärdet för högt kommer kompressorn aldrig att ge någon effekt, och du får inget utslag alls på GR. Om du å andra sidan har ställt threshold för lågt kommer riskerar du att komprimera sönder ljudet (du får ett jätteutslag på GR). Det är superenkelt att bli lurad av att man lägger på en kompressor med en preset om threshold-värdet inte är anpassat till ljudstyrkan på spåret. Resultatet kan t.ex. bli att kompressorn inte gör någon nytta, och i värsta fall att man bara ökar volymen på spåret (men då tycker hjärnan att det låter bra, så då är man ändå supernöjd med sin nyinköpta plugg 😉 ). Kolla hur många dB Gain Reduction du får i kompressorerna på sångspåren. Det kanske kan finnas någon bra ledtråd där! 🙂
  17. Att du behöver dra upp volymen på mastern behöver i sig inte vara ett problem, även om det kan kännas lite opraktiskt. Men du - vad är det för toppar som får limitern att gå i taket? Det mixspåret som de topparna (transienterna) kommer ifrån borde troligen ha en snabb kompressor eller en limiter på sig. Då minskar du dynamiken i hela mixen när den går in i masterbussen, och du kan köra snällare kompressor och limiter på mastern som inte påverkar ljudet lika mycket.
  18. Ok, men då har du nog en variant att testa! 🙂 Stäng av monitoring på sångkanalen inne i Studio One, så att du slipper den medhörning som går genom programmet och som har den latency som du nu ev. hör i din lyssning (?). Skruva sedan ratten Monitor Mix mot ”Input” tills du tycker att ljudet från mikrofonen hörs lagom mycket när musiken spelas upp. Nu loopas sångljudet vid inspelning till dina lurar i ljudkortet utan att behöva passera genom datorn, och du borde slippa störande latency. (Om du inte redan gör så här)
  19. Men du…vilket ljudkort har du? Om du har direct monitoring i ljudkortet borde du inte behöva blanda in volymen som du ställer in i Studio One överhuvudtaget, eller? Jag är lite inne på samma sak som @pme att volymen för inspelning och lyssning kontrolleras delvis på olika ställen…
  20. @mixamannen Yes du har rätt, 200 Hz var kanske lite att ta i, iallafall för leadsång och mansröst…. 😄 Men en bra grej kan ju vara att prova med olika brytfrekvenser från 100 Hz och uppåt 150-ish och se vad som låter bäst för ens projekt (alltså dra frekvensreglaget uppåt/neråt under pågående uppspelning). 🙂
  21. Punkt 4 igen: Lägg alltid ett högpassfilter först (ungefär) på sångkanalen - alltså en EQ som tar bort allt under en viss frekvens. Skär bort allt under 100 Hz för en mansröst, eller kanske lite högre upp till 150-200 Hz (prova dig fram). Dels undviker du att det låga registret i rösten krockar med bas och låga frekvenser i kompet, men dessutom brukar sången ”backa” lite in i ljudbilden. Om man har ett glesare arrangemang (t.ex. bara sång och akustisk gitarr) kan man vara försiktigare med det här, men i tätare produktioner tycker jag att det kan göra stor skillnad. Bra även på bakgrundssång. 🙂
  22. Hej! Om det där är dina 2 alternativ och det är en demo som är målet skulle jag nog utforska möjligheterna med Zoom H1:an. För visst kan den spela in i stereo? Det vore synd att spela in flygel och din operaröst i mono, och du vill ju ändå ha en naturlig klang på inspelningen när det är den där musikstilen. Jag skulle ha försökt boka in det rum med bäst akustik (troligen konsertsalen eller iallafall något som inte är litet eller lågt i tak) vid 2 tillfällen: En gång för att bara testa mickplacering med kortare bitar av er låt (olika alternativ), och en gång där ni kan fokusera på själva inspelningen. Det finns fler sätt, men det här är mitt spontana förslag. 🙂
  23. Hej! Testa att minska ASIO buffer size i ASIO4All. Mindre buffer size bör ge kortare fördröjning (latency) från tangenttryckning till du hör ljudet, men det belastar även processorn på din dator mer. Om ljudet hackar/sprakar har du valt en för kort buffer size (datorn hinner inte skyffla data tillräckligt snabbt för kontinuerlig uppspelning via den lilla bufferten). När du spelar in kan det vara bra med kort buffer size. Om du mixar en låt med en massa prestandakrävande plugins kan det vara bra att ställa upp buffer size för att datorn ska kunna använda sin prestanda till pluggarna istället. Hoppas att det löser ditt problem!
  24. Hej! Vilken Sample Rate kör du? Jag tänkte att det kan blir tungt för datorn om du kör 96 kHz eller så. Testa isåfall att dra ner till t.ex. 44.1 kHz och se om det blir någon skillnad.
×
×
  • Skapa ny...