Jump to content
Annons

brinnande bra bravader


hackeman

Recommended Posts

Råkade halka in på en brandbravad, orsakad av min första trojan jag skrev, i denna tråden och kom på ytterligare en brandbravad jag ställde till med en gång på jobbet... jag har den redan nerskriven i ett gammalt sparat email så denna är lättbjuden (för er som orkar läsa)... 🙂

-----Original Message-----

From: Nilsson, Richard

Sent: torsdag, april 15, 1999 01:41

To: +IT Architecture, SE-Astra AB

Subject: brända bullar och brådskande brandmän

Vassegoa, här kommer den sanna sanningen från källan direkt, så slipper ni bry er om eventuella rykten... :-)

Det hela började i söndags när jag hälsade på mossan & fassan, och mossan frågade som alla andra mödrar gör:

-"Vill du ha nånting med dig hem, Richard? Lite bullar kanske?"

-"Ähh.. öhh..." svamlar jag som alla söner gör, "joo... kanske det ja... några stycken då då.."

-"Visst" kvittrar mossan glatt och proppar ner ett stort gäng frysta kanelbullar i en plastpåse.

Lite senare tar jag mina bullar och kör hem. Bullarna lägger jag i baksätet då framsätet är upptaget av andra bullar. ;-)

Morgonen därpå är det måndag och jag ska köra till Sturup för vidare färd till Bromma. När jag stressad och nyvaken slänger in väskorna i bilen upptäcker jag att mossans hemlagade men inte längre så djupfrysta kanelbullar ligger kvar i baksätet:

-"Nämen oj" konstaterar jag och ser genast framför mig hur jag sitter i byggnad 407 mitt på natten, jobbar, dricker coca cola light och snaskar i mig mossans hemlagade kanelbullar. Jag ler lite för mig själv, packar ner bullarna i den ena väskan och gasar iväg mot Sturup.

Måndag kväll anländer, med en hårt arbetande skåning i byggnad 407 av Astra(Zeneca)s lokaler i Södertälje.

Dax för första omgången bullar.

Jag proppade in 6-8 bullar i mikron, körde Jet effekt i 1½-2 minuter, tog ut bullarna ur mikron, konstaterade att det nog hade räckt med 1 minut, och stoppade sen in den ena övermikrade bullen efter den andra i munnen. Efter några minuter var bullarna ur leken och jag var mätt. Någorlunda mätt.

Tisdag kväll glömde jag helt bort bullarna.

Idag, onsdag kväll, kom jag att tänka på bullarna igen när jag satt i telefon:

-"Visst-fan-jag-har-ju-bullar-kvar-hörru-vi-säger-väl-så-så-hörs-vi-å-ha-det-så-bra-å-hej-med-dig!"

<klick>

Jag susade lyckligt bort till frysen, plockade kärleksfullt fram plastpåsen med två djupfrysta hemlagade kanelbullar. Mossans hemlagade kanelbullar. Mums! In med dem i mikron...

-"Hmm.... nu ska jag inte köra dem så lång tid i mikron" tänkte jag sansat och vevade igång endast 1 minut på effekt 10.

<pling>

-"Äh??" blev min reaktion när jag tog ut bullarna en minut senare och de var lika djupfrysta ännu.

-"Okejdåvafan" tyckte jag, då kör jag väl ytterligare 1 minut på Jet effekt. In med bullarna igen <rull-rull>, släng igen luckan <klonk>, ställ in Jet effekt 1 minut <ratta-skruva>, och kör igång <klick> <bscchhhhhhh....>

Gick in på mitt rum en sväng, tryckte lite på tangentbordet, och knappt en minut senare... <pling> tillbaka mot mikron...

-"Va i h....!!!??" utbrast hela jag med alla tillbehör. Jag blev bemött av ett rökmoln tjockt som ärtsoppa och stinkandes bränt fy-dj-vlar och mer därtill.

Av någon anledning hade 1 minut på Jet effekt denna gången bränt mina stackars bullar. BIG TIME!! Mossans hemlagade kanelbullar, snyft.

Jag sprang in i rökmolnet för att kolla så det inte brann i mikron. Yrade rundor lite i röken som var omfattande nog att springa vilse i, hostade och blinkade förbrilt pga av vad röken gjorde mot mina organ. Höll andan, kisade med ögonen med de numera torra och rökbelagda linserna, och lyckades öppna mikron. Ännu tjockare rök sipprade - eller snarare rann - ur mikron. Såg inte skymten av några bullar ens. <slam> Stängde luckan igen.

I samma ögonblick tänkte jag:

-"Brandlarmet!! Faaaan....". Nu var goda råd dyra. Var fanns sensorerna..?? Där!! Snett ovanför mikron skymtade jag, genom röken, en sensor i taket.. och röken omringande aggressivt den stackars sensorn.

Panikartat stirrar jag runt i rökmolnet för att hitta något att fläkta bort röken med... nähä, inget här, nähä, inget där..

Likt en squashboll studsar jag in på mitt rum, greppar en Dagens Industri i den ena handen och en Aftonbladet i den andra, och studsar lika fort tillbaka igen.

Börjar vifta rundor med blaskorna likt en 5-åring härmandes Bruce Lee, i hopp om att jag ska hinna få bort röken från sensorn. Samtidigt upptäcker jag att röken vandrar strategiskt i samlad trupp mot nästa sensor i andra korridoren. Hjälp! Studsar bort till den sensorn och viftar lika förvirrat vid den också. Hjälp! Där är också en sensor! Studsar till tredje sensorn och viftar som om jag fått tuppjuck <vifta, vifta> Fan! Första sensorn...! Tillbaka till den... <vifta, vifta> och andra... <vifta, vifta>.. första igen.. <vifta>... tredj... där studsade jag rundor mellan sensorerna och viftade som en galning med en Dagens Industri i ena handen och en Aftonbladet i andra handen. Tur vi inte har kameraövervakning här!

Men trots mitt superhjälteliknande agerande misslyckades jag. Helt plötsligt började det blinka kulörta färger på hela våningen. Larmet hade gått!

-"Åååhhneeejjj..." insåg jag det var läge att säga och gjorde således det.. "måste ringa vakten!" var hjärnans nästa punkt på Instruktion-för-drullar-och-klantarslen.

Ringde 90... <knappeti-knapp>

"Frånvaro/nattkopplad" hånade telefondisplajen mig.

Ringde 26000... <knappeti-knappeti-knapp>

"Vakant ankn.nr" fortsatte den med sitt hån.

Ringde 085532600 från mobiltelefonen... <knappeti-knappeti-tror-jag-blir-knäppeti-knäpp>

-"Astra..." nånting svarade en dam. Jag frågade om hon fått nåt brandlarm från byggnad 407 nere i vakten.

-"Jooo... det har vi".

-"Ok, bry er inte om det, det är falskt alarm" förklarade jag.

-"Jasså?"

-"Ehh.. jo... de e från.. eh... en mikrovågsugn" bortförklarade jag.

-"Jasså?"

-"Eh... ja.. brända bullar i mikrovågsugnen" erkände jag. Skrattandes. Mer skrattandes än henne. Hon skrattade väldigt lite. Inte alls för att vara exakt. Men hon lovade att återkalla larmet. Bra tyckte jag, för det vore ju pinsamt om brandkåren skulle rusa in här...

Därefter fortsatte jag mitt viftande i lite mer sansad takt. Öppnade dessutom några fönster, delvis mitt eget.

Dock, när jag öppnade mitt eget fönster upptäckte jag med en suck att stora röda bilar med blåa blinkandes ljus kom körandes förbi bort mot huvudporten.

<suck>

Jag suckade igen.

<suck>.

-"Jaja, de får väl reda på att det är falskt alarm när de kommer till huvudporten" tänkte jag och fortsatte öppna fönster.

Gick över till andra sidan för att öppna några fönster där också. Syfte tvärdrag.

Men då var det dags för en ny suck, för nu stod likförbannat den förbannade stora röda bilen med blåa blinkande ljus nedanför denna byggnaden.. <suck> byggnad 407.. <suck igen> den byggnad jag befann mig i...<dubbel-suck> den byggnad jag bränt bullar i så brandlarmet gått.. <mega-mycket-suck>

Chansen var ganska liten att det inte skulle vara detta som var anledningen till att de var på väg in i just denna byggnaden.

Mycket riktigt. Jag hörde hur de larmade rundor först på plan 1, snart på plan 2, ännu snarare på plan 3, och <hepp> så marcherade en hel trupp med brandmän och Securitas vakter in i korridoren på plan 4 där jag stod som ett fån.

-"Ähh... fan... en hel trupp?" undrade jag..

<sniff-sniff-snuff> sniffade brandstyrkan:

-"Vad har <sniff-snuff> hänt här?" undrade de.

-"Jo... ehh.. hehe... brända bullar i mikrovågsugnen" skröt och skrattade jag. Förmodligen nervöst, för jag var egentligen varken stolt eller glad över det som hänt.

Någon skrattade med mig:

-"Hehe..."

Någon skojade till det lite:

-"Det var de dyraste bullarna jag har varit med om minsann."

Och någon rapporterade til stationen:

-"Jomenvisstserru, det är sant, brända bullar i mikrovågsugnen..."

Förklarade att jag ringt till vakten och berättat att det var falskt alarm.

-"Jo, vi vet" fick jag som tröst, "men det har larmat på fler ställen..."

-"Huh? Vardå?" undrade jag.

-"Plan 1" svarade ett blåställ med karta och penna i högsta hugg.

-"Huh?" upprepade jag, "på grund av de brända bullarna??"

-"Joo..." tvekade han "när en sensor larmar så kan det hända att den pratar med andra sensorer så att de också larmar.. typ.. på nåt sätt.."

Jag tittade frågande på honom. Var han dum eller trodde han att jag var det? (fast vem hade inte trott det i hans läge)

-"Ja, det är lite tokigt..." erkände han.

Jag höll med honom. Han såg mest ut att vilja hålla för näsan.

Bullarna då? undrar den vakne läsaren. Jodå, de finns på utställning på mitt rum för allmän betraktelse. Välkomna!

-------------------8<----------------

Bullarna finns förståss inte kvar, men jag har en dålig bild på dem, tagna med min dåvarande Casio Wristcam... lägg märke till den slutna påsen som ska skona besökarna (som faktiskt kom och kollade) från de brännskadade offrens (bullarnas) sökande stank... 😕

brandabullar.jpg

Kan tillägga att jag en tid senare blev trakasserad på jobbet av två stycken brandmän och en brandkvinna, ytstyrslade med gasmask, syrgastuber och hela fadderulllan som rusade förbi mitt kontorsrum, panikartat sprang runt som påtända (höhö) på min våning för att till sist springa in på mitt kontor och överlämnade ett fat med hemlagade bullar. Obrända sådana. :-) Det visade sig vara Securitas som tände (höhö) på att skämta med mig. Bullarna var lagade av brandkvinnan för min och skämtets skull. DET är oxå humor. 😕

OK... fyll nu på med era egna brandbravader! 😕

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Hahaha..det där var läsvärt...har du varit så dutti, hackeman.. 😄

Jag höll på att spränga hel vårat garage i luften när vi bodde i villa i Växjö..

Jag var omåttligt road av att göra - S.T.O.R.A - Klorexbomber i allehanda tjocka stålrör..( sprängde aldrig i andra människors närhet om nu någon skulle tro att jag varit terroristaspirant...) vilket en gång höll på att gå galet och laddningen tog fart redan i prepareringsstadiet och c:a 6 kg färdigpreppat material brann av i garaget.. med otroligt våldsamt förlopp och RÖKUTVECKLING på köpet... 😆

..av släkten blev man sen klassad som pyroman :rolleyes: ...himla orättvist.. 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Hahaha..det där var läsvärt...har du varit så dutti, hackeman.. 😄

Jag höll på att spränga hel vårat garage i luften när vi bodde i villa i Växjö..

Jag var omåttligt road av att göra - S.T.O.R.A - Klorexbomber i allehanda tjocka stålrör..( sprängde aldrig i andra människors närhet om nu någon skulle tro att jag varit terroristaspirant...) vilket en gång höll på att gå galet och laddningen tog fart redan i prepareringsstadiet och c:a 6 kg färdigpreppat material brann av i garaget.. med otroligt våldsamt förlopp och RÖKUTVECKLING på köpet... 😆

..av släkten blev man sen klassad som pyroman 😄 ...himla orättvist.. 😆

av nån anledning känns ditt namn mer rätt på dej nu... 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Hahaha..det där var läsvärt...har du varit så dutti, hackeman.. 😄

Jag höll på att spränga hel vårat garage i luften när vi bodde i villa i Växjö..

Jag var omåttligt road av att göra - S.T.O.R.A - Klorexbomber i allehanda tjocka stålrör..( sprängde aldrig i andra människors närhet om nu någon skulle tro att jag varit terroristaspirant...) vilket en gång höll på att gå galet och laddningen tog fart redan i prepareringsstadiet och c:a 6 kg färdigpreppat material brann av i garaget.. med otroligt våldsamt förlopp och RÖKUTVECKLING på köpet... 😆

..av släkten blev man sen klassad som pyroman  😆 ...himla orättvist.. 😆

😄😆

Hmm... det var möjligtvis inte min polares garage? Eller snarare hans fassas... det brann nämligen ner innehållandes polarens oförsäkrade Porsche 911. Han har inte köpt nån ny Porsche sedan dess... 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

Hahaha..det där var läsvärt...har du varit så dutti, hackeman.. 😄

Jag höll på att spränga hel vårat garage i luften när vi bodde i villa i Växjö..

Jag var omåttligt road av att göra - S.T.O.R.A - Klorexbomber i allehanda tjocka stålrör..( sprängde aldrig i andra människors närhet om nu någon skulle tro att jag varit terroristaspirant...) vilket en gång höll på att gå galet och laddningen tog fart redan i prepareringsstadiet och c:a 6 kg färdigpreppat material brann av i garaget.. med otroligt våldsamt förlopp och RÖKUTVECKLING på köpet... 😆

..av släkten blev man sen klassad som pyroman  😛 ...himla orättvist.. 😄

😆😆

Hmm... det var möjligtvis inte min polares garage? Eller snarare hans fassas... det brann nämligen ner innehållandes polarens oförsäkrade Porsche 911. Han har inte köpt nån ny Porsche sedan dess... 😎

vet inte om man ska skratta eller gråta...

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag höll på att elda upp en hel åker (eller äng?) när jag var ca: 6 år gammal.

Jag tyckte om att leka med tändstickor hihi. Så när jag blev själv hemma en vacker och väldigt het sommardag så tänkte jag att nu ska jag leka lite. Så jag ställde mig på en relativt stor plätt med väldigt torrt gräs, och tände på. Sen var det meningen att jag skulle släcka elden fort genom att stampa på den. Problemet var bara att det ville inte slockna. Rätt som det var så hade jag en rejäl brasa där på gräsplätten som spred sig ganska så fort. Det hela slutade iallafall väl, min bror kom hem och fick stopp på de hela med vatten.

Link to comment
Dela på andra sajter

=,17 August 2004, 10:24] Jag höll på att elda upp en hel åker (eller äng?) när jag var ca: 6 år gammal.

Jag tyckte om att leka med tändstickor hihi. Så när jag blev själv hemma en vacker och väldigt het sommardag så tänkte jag att nu ska jag leka lite. Så jag ställde mig på en relativt stor plätt med väldigt torrt gräs, och tände på. Sen var det meningen att jag skulle släcka elden fort genom att stampa på den. Problemet var bara att det ville inte slockna. Rätt som det var så hade jag en rejäl brasa där på gräsplätten som spred sig ganska så fort. Det hela slutade iallafall väl, min bror kom hem och fick stopp på de hela med vatten.

Hehe... det tar sig, sade mordbrännaren... 🙂 fler storys någon? 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

=,17 August 2004, 10:24] Jag höll på att elda upp en hel åker (eller äng?) när jag var ca: 6 år gammal.

Jag tyckte om att leka med tändstickor hihi. Så när jag blev själv hemma en vacker och väldigt het sommardag så tänkte jag att nu ska jag leka lite. Så jag ställde mig på en relativt stor plätt med väldigt torrt gräs, och tände på. Sen var det meningen att jag skulle släcka elden fort genom att stampa på den. Problemet var bara att det ville inte slockna. Rätt som det var så hade jag en rejäl brasa där på gräsplätten som spred sig ganska så fort. Det hela slutade iallafall väl, min bror kom hem och fick stopp på de hela med vatten.

=[ E F ]= är du Stefan "Catch the moon" Andersson!!!!?? (Ni har väl hört låten "Fire"...)

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tror inte ens vem stefan catch the moon andersson är 😛

Är det den där låten som går: "Cant you hear him whistling, a little tune. Its about him trying to catch tha moon" (om den nu går så dvs)

Den fick vi jämt sjunga på musiklektionerna på högstadiet.

Ps. Min bror var faktiskt lite pyromantiker han med. Eldade upp sitt rum med hjälp av ett stadigt förråd av fyrverkerier på sista april. (Jag var förstås den som övertalade han att tända kinapuffen som han sedan tappade bland de övriga pjäserna han radat upp på skrivbordet)

Link to comment
Dela på andra sajter

Min sambos kollega har gjort en i stort sett likadan bullbravad.

Även i det fallet gick det inte att stoppa brandkåren... 🙂

edit: Han hade mellannamnet "Bullen" ett tag efter det... 🙂

Redigerat av android
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 veckor senare...
Simsalabim (oregistrerad)

För några år sedan hade jag en brödrost som lyckades få igång ett brandlarm några gånger... inte kul alls... jag fick nästan tinnitus innan jag lyckades stänga av eländet också 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 år senare...

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...